پوکی استخوان
پوکی استخوان منجر می شود تا استخوان ها ضعیف و شکننده شوند تا حدی که فشار ملایم بر روی استخوان مانند دولا شدن یا سرفه کردن می تواند منجر به شکستگی شود. شکستگی های مرتبط با پوکی استخوان بطور رایج در لگن، مچ دست یا ستون فقرات رخ می دهد.
استخوان بافتی زنده است که بطور رایج تخریب و جایگزین می شود. پوکی استخوان زمانی رخ می دهد که استخوان ایجاد شده به اندازه استخوان قدمی قدرت ندارد.
پوکی استخوان مردان و زنان تمامی نژاد ها را دچار می کند. اما زنان سفید پوست و آسیایی به خصوص زنان مسنی که یائسگی داشته اند بیشتر در معرض این بیماری قرار دارند. داروها، رژیم غذایی سالم و تمرین های تحمل وزنی می تواند از شکستگی استخوان پیشگیری کند یا استخوان ضعیف شده را تقویت کند.
جزء بیماری های :
علائم
درد کمر یکی از علائم اولیه پوکی استخوان است
پوکی استخوان در مراحل اولیه خود هیچ نشانه ایی ندارد. اما زمانی که استخوان های شما توسط پوکی استخوان تضعیف شده باشد، شما دچار نشانه ها و علائمی می شوید که شامل موارد زیر است :
- درد کمر که توسط شکستگی یا فروریختگی مهره رخ می دهد
- کاهش قد به مرور زمان
- حالت ایستادن خمیده
- استخوانی که بسیار آسانتر شکسته می شود
ریسک فاکتور ها
زنان مسن بیشتر در معرض پوکی استخوان هستند
تعدادی از عوامل مانند سن، سبک زندگی و عوارض پزشکی شما و درمان ها می توانند احتمال دچار شدن شما به پوکی استخوان را تعیین کنند.
عوامل غیر قابل تغییر
برخی از ریسک فاکتورهای پوکی استخوان قابل کنترل نیست که شامل موارد زیر می شوند :
- جنسیت : زنان نسبت به مردان بسیار بیشتر احتمال دارند تا دچار پوکی استخوان شوند
- سن : با افزایش سن احتمال پوکی استخوان بالا می روند
- نژاد : اگر نژاد شما سفیدپوست یا آسیایی باشید احتمال پوکی استخوان شما بیشتر است
- سابقه خانوادگی : داشتن والد یا خواهر یا برادری که مبتلا به پوکی استخوان است، شما را بیشتر در معرض این بیماری قرار می دهد، مخصوصا اگر مادر یا پدر شما شکستگی لگن داشته باشند
- اندازه بدن : مردان و زنانی که بدنی کوچکتر دارند بیشتر در معرض این بیماری قرار دارند چراکه آنها حجم استخوانی کمتری دارند
عوامل غذایی
پوکی استخوان در افرادی که دارای موارد زیر هستند بیشتر رخ می دهد :
- مصرف کم کلسیم : مصرف کم کلسیم در طول عمر خود نقشی در ایجاد پوکی استخوان ایفا می کند. مصرف کم کلسیم به تحلیل حجم استخوان، کاهش حجم استخوان زودرس و افزایش احتمال شکتسگی ها مرتبط است.
- مشکلات غذایی : محدود کردن شدید غذا و کم وزن بودن استخون ها را در مردان و زنان تضعیف می کند
- جراحی سیستم گوارشی : جراحی برای کاهش اندازه معده شما یا برای برداشتن قسمتی از روده میزان سطوح برای جذب مواد مغزی مانند کلسیم را کاهش می دهد. این جراحی ها شامل آن هایی می شود که به شما برای کاهش وزن یا دیگر عارضه های سیستم گوارشی کمک می کنند.
عوارض پزشکی
احتمال پوکی استخوان در افرادی که دچار برخی از عارضه های پزشکی مانند موارد زیر هستند بیشتر است :
- بیماری سلیاک
- بیماری التهابی روده
- بیماری کلیوی یا کبدی
- سرطان
- مولتیپل میلوما
- روماتیسم مفصلی
سطوح هورمونی
پوکی استخوان در افرادی که تعداد زیاد یا کمی از برخی از هورمون ها را در بدن خود دارند رایج تر است. نمونه های آن شامل موارد زیر است :
- هورمون های جنسیتی : سطوح هورمون های جنسیتی پایینی تر منجر به استخوان های ضعیف تر می شود. کاهش سطوح استروژن در خانم ها پس از یائسگی یکی از قوی ترین ریسک فاکتورهای برای مبتلا شدن به پوکی استخوان است. درمانی ها برای سرطات پروستات که سطوح تستاسترون را کاهش می دهد و روش های درمانی برای سرطان پستان که سطوح استروژن را کاهش می دهد در افزایش روند پوکی استخوان موثر هستد.
- مشکلات تیروئیدی : هورمون تیروئید بیش از حد می تواند منجر به پوکی استخوان شود. این واقعه زمانی رخ می دهد که تیروئید پرکار شده یا زمانی که شما برای درمان کم کاری تیروئید بیش از حد از داروی هرومون تیروئید استفاده می کنید
- دیگر غدد : پوکی استخوان همچنین با پرکاری غدد پاراتیروئید و غدد فوق کلیوی مرتبط است
استروئید و دیگر داروها
استفاده بلند مدت از داروهای خوراکی کورتیکواستروئید ها مانند پردنیزون و کورتیزون، در روند بازسازی استخوان اختلال ایجاد می کنند. پوکی استخوان همچنین با دارویی که برای مقابله یا پیشگیری موارد زیر استفاده می شوند مرتبط است :
- حمله های مغزی
- ریفلاکس معده
- سرطان
- رد کردن عضو پیوند زده
سبک زندگی
برخی از عادات بد می توانند احتمال پوکی استخوان شما را افزایش دهند. برای مثال :
- سبک زندگی با ورزش کم : افرادی که زمانی زیادی را نشسته اند نسبت به افرادی که فعال هستند بیشتر در معرض پوکی استخوان قرار می گیرند. هر نوع ورزش حمل وزنی و فعالیت هایی که تعادل و حالت ایستادن را شامل می شود برای استخوان های شما مفید است، اما پیاده روی، دویدن، پرش، رقص و وزنه برداری بنظر میاید که بیشتر موثر باشد.
- مصرف بیش از اندازه نوشیدنی های الکلی : مصرف منظم بیش از دو نوشدنی الکلی در روز احتمال پوکی استخوان را افزایش می دهد
- مصرف تنباکو : نقش دقیق آن در ایجاد پوکی استخوان مشخص نیست، اما تحقیقات نشان داده است مصرف تنباکو با تضعیف استخوان ها مرتب است
علت ابتلا
استخوان های شما همیشه در حال ترمیم هستند، استخوانی جدید زمانی که استخوان قدیمی شکسته می شود ایجاد می شود. زماتی که شما جوان هستید، بدن شما سریع تر از شکستن استخوان قدیمی، استخوان جدید ایجاد می کند. بعد از اوایل سن بیست سالگی سرعت این روند کاهش می یابد و بیشتر افراد تا سن 30 سالگی به اوج رشد استخوانی خود می رسند. با افزایش سن، حجم استخوان سریع از سرعت ایجادش تحلیل می رود.
درصد احتمال مبتلا شدن شما به پوکی استخوان به میزان حجم استخوانی که شما در جوانی ایجاد کرده ایید دارد. اوج حجم استخوان تا حدی مادرزادی است و همچنین به نژاد شما بستگی دارد. هرچه حجم استخوانی شما بیشتر باشد، شما استخوان بیشتری ذخیره کرده ایید و کمتر احتمال دارد تا با افزایش سن دچار پوکی استخوان شوید.
تشخیص
حجم استخوان شما را می توان با دستگاهی که سطوح پایینی از تشعشعات را ساتع می کنند اندازه گیری کرد که میزان مواد معدنی در استخوان های شما را اندازه گیری می کند. در این روش بدون درد، شما به بر روی تختی راحت دراز کشیده و اسکنر دستگاه از بالای بدن شما عبور می کند. در بیشتر مواقع، معمولا برخی از استخوان ها مانند استخوان های لگن و ستون فقرات تست می شوند.
دستگاه سنجش تراکم استخوان (BMD) می تواند وجود پوکی استخوان را تشخیص دهد
درمان
مصرف داروهای تقویت استخوان راه درمان این بیماری است
توصیه های درمانی در رابطه با احتمال شکستگی یکی از استخوان های شما در ده سال آینده به وسیله آزمایش هایی مانند آزمایش تراکم استخوان تشخیص داده می شوند. اگر احتمال شکستگی شما بالا نباشد، درمان ممکن است شامل داروها نشود و ممکن است بجای دارو بر روی تغییر ریسک فاکتورهای برای تضعیف استخوان و جراحت های استخوانی تمرکز کند.
بیس فسفونات
برای مردان و هم زنانی که بیشتر در معرض شکستگی استخوان هستند، رایج ترین داروها برای پوکی استخوان بیس فسفونات ها هستند. نمونه های این دارو شامل موارد زیر می شوند :
- آلندرونات
- ایباندرونات
- ریزدرونات
- زولدرونیک اسید
عوارض جانبی این داروها شامل حالت تهوع، درد شکمی و علائمی مانند سوزش سردل می شوند. اگر این داروها بطور درست مصرف شوند رخ دادن این عوارض جانبی نادر است. نوع تزریقی از بیس فسفونات ها منجر به ناراحتی معده نمی شوند اما می توانند منجر به تب، سردرد و درد عضله ایی شوند.
یکی از عوارض جانبی بسیار نادر بیس فسفونات ها شکستگی یا ترک استخوانی در میان استخوان ران است. یک عارضه جانبی نادر دیگر سرعت بهبود کاهش یافته استخوان فک است. این واقعه میتواند بعد از عمل های تهاجمی خاص دندانی مانند کشیدن دندان رخ دهد.
داروهای تقویت استخوانی
اگر شما دچار پوکی استخوان شدید هستید یا اگر راه های درمانی رایج تر پوکی استخوان موثر نبوده اند، پزشک شما ممکن است موارد زیر را توصیه کند :
- تری پاراتید : این داروی قوی مشابه هورمون های پاراتیروئید هستند و رشد استخوان را تحریک می کنند. این دارو به شکل تزریق روزانه برای دو سال انجام می شود.
- آبالوپاراتید : این نوع دارو دیگر مشابه با هورمون پاراتیروئید کار می کند. این دارو را فقط می تواند تا دو سال مصرف کرد.
- روموسوزوماب : این نوع جدید دارو مقاوم کننده استخوان برای درمان پوکی استخوان است. این دارو را از طریق تزریق ماهانه انجام می شود و درمان آن برای یک سال ادامه می یابد.
بعد از توقف مصرف این داروها، شما احتملا نیاز به مصرف یک داروی پوکی استخوان دیگر برای حفظ رشد استخوان جدید دارید.
دنوزوماب
درمقایسه با بیس فسفونات ها، دنوزوماب نتایجی مشابه یا بهتر حجم استخوانی دارند و احتمال انواع شکستگی ها را کاهش می دهند. دنوزوماب از طریق تزریقی زیر پوست هر شش ماه انجام می شود.
همانند بیس فسفونات ها، دنوزوماب عوارض جانبی نادری دارند که منجر به شکستگی یا ترک در داخل استخوان ران و کاهش سرعت بهبود استخوان فک می شود. اگر شما دنوزوماب مصرف می کنید، شما ممکن است آن را تا آخر عمرات مصرف کنید. تحقیقات اخیر نشان داده است که احتمال بالای شکستگی مهره های ستون فقرات بعد از توقف مصرف این دارو وجود دارد.
هورمون تراپی
استروژن به خصوص زمانی که بلافاصله بعد از یائسگی آغاز می شود، می تواند به حفظ حجم استخون کمک کند. با این حال، درمان استروژن می تواند احتمال سرطان پستان و لخته های خونی، که منجر به حمله های مغزی می شوند را افزایش دهد. به همین دلیل مصرف استروژن بطور رایج برای استخوان های سالم در زنان جوانتر یا در زنانی که علائم یائسگی آنان منجر به درمان می شوند استفاده می شود.
رالوکسیفن ویژگی های مفید استروژن بر روی حجم استخوان در زنانی که یائسگی داشته اند را تقلید می کند، بدون اینکه خطرات مرتبط با استروژن را داشته باشد. مصرف این دارو می تواند احتمال برخی از سرطان های پستان را نیز کاهش دهد. تب های ناگهانی یک عارضه جانبی احتمالی این دارو است. رالوکسیفن همچنین ممکن است خطر لخته خونی شما را افزایش دهد.
در مردان، پوکی استخوان ممکن است با کاهش سطوح تستسترون با افزایش سن مرتبط باشد. درمان تعویض تستسترون می تواند علائم تستسورن کاهش یافته را بهبود هد، اما داروهای پوکی استخوان برای درمان پوکی استخوان در مردان بیشتر تحقیق شده است و به همین دلیل مصرف آنان به تنهایی یا با ترکیبی از تستسترون توصیه می شود.
پیشگیری
ورزش کردن می تواند احتمال وقوع این بیماری را کاهش دهد
مصرف مواد غذایی سالم و ورزش منظم برای داشتن استخوان هایی سالم در زندگی خود ضروری است.
ویتامین D
ویتامین D قابلیت جذب کلسیم بدن را بهبود می دهد و سلامت استخوان را به روش هایی دیگر نیز بهبود می دهد. یک فرد می تواند از طریق نور خورشید ویتامین D جذب کند، اما این روش زمانی که در ارتفاعات زندگی میکنید، اگر خانه دار هستید یا اگر بطور مکرر از ضدآفتاب استفاده می کنید یا بخاطر سرطان پوست از خورشدی دوری می کنید منبع مناسبی نیست.
منابع لبنی ویتامین D شامل روغن کبد ماهی، روغن غرل آلا و ماهی آزاد می شود. به بسیاری از انواع شیرها و غلات صبحانه نیز ویتامین D اضافه می شود.
بسیاری از افرادی حداقل نیازمند 600 واحد بین المللی ویتامین D در روز نیاز دارند. این میزان برای افراد بالای 70 ساله به 800 واحد بین المللی افزایش می یابد.
افرادی که دیگر منبع های ویتامین D ندارند و مخصوصا افرادی که کمتر در معرض نور خورشید قرار گرفته اند ممکن است نیازمند مصرف مکمل باشند. بیشتر محصولات مولتی ویتامین شامل 600 تا 800 واحد بین المللی ویتامین D هستند. تا 4000 واحد بین الملی ویتامین D در روز برای بیشتر افراد بی ضرر است.
ورزش
ورزش می تواند به ایجاد استخوان های قوی و کاهش تضعیف استخوان کمک کند. ورزش که در هر زمانی انجام شود برای استخوان های شما مفید است، اما اگر شما بطور منظم از دوران جوانی خود ورزش کنید و به ورزش کردن ادامه دهید مزایای بیشتری دریافت می کنید.
ورزش های توانمندی با ورزش های تعادلی و حمل وزن را نرکیب کنید. ورزش های توانمندی به قدرت بخشی عضلات و استخوان ها در دستان و قسمت بالای ستون فقرات شما کمک می کند. ورزش های حمل وزنی مانند پیاده روی، دویدون، بالارفتن از پله، اسکی بطور کلی استخوان های پاها، لگن و پایین ستون فقرات را مقاوم می کند. وررش های تعادلی مانند تای چی می تواند احتمال زمین خوردن شما مخصوصا با افزایش سن شما کاهش دهد.
کلسیم
زنان و مردان بین سنین 18 تا 50 سالگی نیازمند مصرف 1000 میلی گرم کلسیم در روز هستند. این میزان زمانی که زنان به سن 50 سالگی میرسند و مردان به سن 70 سالگی میرسند به 1200 میلی گرم افزایش می یابد.
منابع مفید کلسیم شامل موارد زیر است :
- محصولات لبنی کم چرب
- سبزیجات با برگ سبز تیره
- ماهی آزاد یا ساردین با استخوان
- محصولات سویایی
- غلات صبحانه حاوی کلسیم و آب پرتغال
اگر مصرف مناسب کلیسم در رژیم غذایی شما دشوار است، مکمل های کلسیمی مصرف کنید. با این حال مصرف بیش از اندازه کلسیم با ایجاد سنگ های کلیه مرتبط است. برخی از مححقان گمان دارند که مصرف بیش از اندازه کلسیم به خصوص مکمل کلسیم می تواند احتمال بیماری قلبی را افزایش دهد اما این موضوع تایید نشده است.
- علائم
-
علائم
درد کمر یکی از علائم اولیه پوکی استخوان است
پوکی استخوان در مراحل اولیه خود هیچ نشانه ایی ندارد. اما زمانی که استخوان های شما توسط پوکی استخوان تضعیف شده باشد، شما دچار نشانه ها و علائمی می شوید که شامل موارد زیر است :
- درد کمر که توسط شکستگی یا فروریختگی مهره رخ می دهد
- کاهش قد به مرور زمان
- حالت ایستادن خمیده
- استخوانی که بسیار آسانتر شکسته می شود
- ریسک فاکتور
-
ریسک فاکتور ها
زنان مسن بیشتر در معرض پوکی استخوان هستند
تعدادی از عوامل مانند سن، سبک زندگی و عوارض پزشکی شما و درمان ها می توانند احتمال دچار شدن شما به پوکی استخوان را تعیین کنند.
عوامل غیر قابل تغییر
برخی از ریسک فاکتورهای پوکی استخوان قابل کنترل نیست که شامل موارد زیر می شوند :
- جنسیت : زنان نسبت به مردان بسیار بیشتر احتمال دارند تا دچار پوکی استخوان شوند
- سن : با افزایش سن احتمال پوکی استخوان بالا می روند
- نژاد : اگر نژاد شما سفیدپوست یا آسیایی باشید احتمال پوکی استخوان شما بیشتر است
- سابقه خانوادگی : داشتن والد یا خواهر یا برادری که مبتلا به پوکی استخوان است، شما را بیشتر در معرض این بیماری قرار می دهد، مخصوصا اگر مادر یا پدر شما شکستگی لگن داشته باشند
- اندازه بدن : مردان و زنانی که بدنی کوچکتر دارند بیشتر در معرض این بیماری قرار دارند چراکه آنها حجم استخوانی کمتری دارند
عوامل غذایی
پوکی استخوان در افرادی که دارای موارد زیر هستند بیشتر رخ می دهد :
- مصرف کم کلسیم : مصرف کم کلسیم در طول عمر خود نقشی در ایجاد پوکی استخوان ایفا می کند. مصرف کم کلسیم به تحلیل حجم استخوان، کاهش حجم استخوان زودرس و افزایش احتمال شکتسگی ها مرتبط است.
- مشکلات غذایی : محدود کردن شدید غذا و کم وزن بودن استخون ها را در مردان و زنان تضعیف می کند
- جراحی سیستم گوارشی : جراحی برای کاهش اندازه معده شما یا برای برداشتن قسمتی از روده میزان سطوح برای جذب مواد مغزی مانند کلسیم را کاهش می دهد. این جراحی ها شامل آن هایی می شود که به شما برای کاهش وزن یا دیگر عارضه های سیستم گوارشی کمک می کنند.
عوارض پزشکی
احتمال پوکی استخوان در افرادی که دچار برخی از عارضه های پزشکی مانند موارد زیر هستند بیشتر است :
- بیماری سلیاک
- بیماری التهابی روده
- بیماری کلیوی یا کبدی
- سرطان
- مولتیپل میلوما
- روماتیسم مفصلی
سطوح هورمونی
پوکی استخوان در افرادی که تعداد زیاد یا کمی از برخی از هورمون ها را در بدن خود دارند رایج تر است. نمونه های آن شامل موارد زیر است :
- هورمون های جنسیتی : سطوح هورمون های جنسیتی پایینی تر منجر به استخوان های ضعیف تر می شود. کاهش سطوح استروژن در خانم ها پس از یائسگی یکی از قوی ترین ریسک فاکتورهای برای مبتلا شدن به پوکی استخوان است. درمانی ها برای سرطات پروستات که سطوح تستاسترون را کاهش می دهد و روش های درمانی برای سرطان پستان که سطوح استروژن را کاهش می دهد در افزایش روند پوکی استخوان موثر هستد.
- مشکلات تیروئیدی : هورمون تیروئید بیش از حد می تواند منجر به پوکی استخوان شود. این واقعه زمانی رخ می دهد که تیروئید پرکار شده یا زمانی که شما برای درمان کم کاری تیروئید بیش از حد از داروی هرومون تیروئید استفاده می کنید
- دیگر غدد : پوکی استخوان همچنین با پرکاری غدد پاراتیروئید و غدد فوق کلیوی مرتبط است
استروئید و دیگر داروها
استفاده بلند مدت از داروهای خوراکی کورتیکواستروئید ها مانند پردنیزون و کورتیزون، در روند بازسازی استخوان اختلال ایجاد می کنند. پوکی استخوان همچنین با دارویی که برای مقابله یا پیشگیری موارد زیر استفاده می شوند مرتبط است :
- حمله های مغزی
- ریفلاکس معده
- سرطان
- رد کردن عضو پیوند زده
سبک زندگی
برخی از عادات بد می توانند احتمال پوکی استخوان شما را افزایش دهند. برای مثال :
- سبک زندگی با ورزش کم : افرادی که زمانی زیادی را نشسته اند نسبت به افرادی که فعال هستند بیشتر در معرض پوکی استخوان قرار می گیرند. هر نوع ورزش حمل وزنی و فعالیت هایی که تعادل و حالت ایستادن را شامل می شود برای استخوان های شما مفید است، اما پیاده روی، دویدن، پرش، رقص و وزنه برداری بنظر میاید که بیشتر موثر باشد.
- مصرف بیش از اندازه نوشیدنی های الکلی : مصرف منظم بیش از دو نوشدنی الکلی در روز احتمال پوکی استخوان را افزایش می دهد
- مصرف تنباکو : نقش دقیق آن در ایجاد پوکی استخوان مشخص نیست، اما تحقیقات نشان داده است مصرف تنباکو با تضعیف استخوان ها مرتب است
- علت ابتلا
-
علت ابتلا
استخوان های شما همیشه در حال ترمیم هستند، استخوانی جدید زمانی که استخوان قدیمی شکسته می شود ایجاد می شود. زماتی که شما جوان هستید، بدن شما سریع تر از شکستن استخوان قدیمی، استخوان جدید ایجاد می کند. بعد از اوایل سن بیست سالگی سرعت این روند کاهش می یابد و بیشتر افراد تا سن 30 سالگی به اوج رشد استخوانی خود می رسند. با افزایش سن، حجم استخوان سریع از سرعت ایجادش تحلیل می رود.
درصد احتمال مبتلا شدن شما به پوکی استخوان به میزان حجم استخوانی که شما در جوانی ایجاد کرده ایید دارد. اوج حجم استخوان تا حدی مادرزادی است و همچنین به نژاد شما بستگی دارد. هرچه حجم استخوانی شما بیشتر باشد، شما استخوان بیشتری ذخیره کرده ایید و کمتر احتمال دارد تا با افزایش سن دچار پوکی استخوان شوید.
- تشخیص
-
تشخیص
حجم استخوان شما را می توان با دستگاهی که سطوح پایینی از تشعشعات را ساتع می کنند اندازه گیری کرد که میزان مواد معدنی در استخوان های شما را اندازه گیری می کند. در این روش بدون درد، شما به بر روی تختی راحت دراز کشیده و اسکنر دستگاه از بالای بدن شما عبور می کند. در بیشتر مواقع، معمولا برخی از استخوان ها مانند استخوان های لگن و ستون فقرات تست می شوند.
دستگاه سنجش تراکم استخوان (BMD) می تواند وجود پوکی استخوان را تشخیص دهد
- درمان
-
درمان
مصرف داروهای تقویت استخوان راه درمان این بیماری است
توصیه های درمانی در رابطه با احتمال شکستگی یکی از استخوان های شما در ده سال آینده به وسیله آزمایش هایی مانند آزمایش تراکم استخوان تشخیص داده می شوند. اگر احتمال شکستگی شما بالا نباشد، درمان ممکن است شامل داروها نشود و ممکن است بجای دارو بر روی تغییر ریسک فاکتورهای برای تضعیف استخوان و جراحت های استخوانی تمرکز کند.
بیس فسفونات
برای مردان و هم زنانی که بیشتر در معرض شکستگی استخوان هستند، رایج ترین داروها برای پوکی استخوان بیس فسفونات ها هستند. نمونه های این دارو شامل موارد زیر می شوند :
- آلندرونات
- ایباندرونات
- ریزدرونات
- زولدرونیک اسید
عوارض جانبی این داروها شامل حالت تهوع، درد شکمی و علائمی مانند سوزش سردل می شوند. اگر این داروها بطور درست مصرف شوند رخ دادن این عوارض جانبی نادر است. نوع تزریقی از بیس فسفونات ها منجر به ناراحتی معده نمی شوند اما می توانند منجر به تب، سردرد و درد عضله ایی شوند.
یکی از عوارض جانبی بسیار نادر بیس فسفونات ها شکستگی یا ترک استخوانی در میان استخوان ران است. یک عارضه جانبی نادر دیگر سرعت بهبود کاهش یافته استخوان فک است. این واقعه میتواند بعد از عمل های تهاجمی خاص دندانی مانند کشیدن دندان رخ دهد.
داروهای تقویت استخوانی
اگر شما دچار پوکی استخوان شدید هستید یا اگر راه های درمانی رایج تر پوکی استخوان موثر نبوده اند، پزشک شما ممکن است موارد زیر را توصیه کند :
- تری پاراتید : این داروی قوی مشابه هورمون های پاراتیروئید هستند و رشد استخوان را تحریک می کنند. این دارو به شکل تزریق روزانه برای دو سال انجام می شود.
- آبالوپاراتید : این نوع دارو دیگر مشابه با هورمون پاراتیروئید کار می کند. این دارو را فقط می تواند تا دو سال مصرف کرد.
- روموسوزوماب : این نوع جدید دارو مقاوم کننده استخوان برای درمان پوکی استخوان است. این دارو را از طریق تزریق ماهانه انجام می شود و درمان آن برای یک سال ادامه می یابد.
بعد از توقف مصرف این داروها، شما احتملا نیاز به مصرف یک داروی پوکی استخوان دیگر برای حفظ رشد استخوان جدید دارید.
دنوزوماب
درمقایسه با بیس فسفونات ها، دنوزوماب نتایجی مشابه یا بهتر حجم استخوانی دارند و احتمال انواع شکستگی ها را کاهش می دهند. دنوزوماب از طریق تزریقی زیر پوست هر شش ماه انجام می شود.
همانند بیس فسفونات ها، دنوزوماب عوارض جانبی نادری دارند که منجر به شکستگی یا ترک در داخل استخوان ران و کاهش سرعت بهبود استخوان فک می شود. اگر شما دنوزوماب مصرف می کنید، شما ممکن است آن را تا آخر عمرات مصرف کنید. تحقیقات اخیر نشان داده است که احتمال بالای شکستگی مهره های ستون فقرات بعد از توقف مصرف این دارو وجود دارد.
هورمون تراپی
استروژن به خصوص زمانی که بلافاصله بعد از یائسگی آغاز می شود، می تواند به حفظ حجم استخون کمک کند. با این حال، درمان استروژن می تواند احتمال سرطان پستان و لخته های خونی، که منجر به حمله های مغزی می شوند را افزایش دهد. به همین دلیل مصرف استروژن بطور رایج برای استخوان های سالم در زنان جوانتر یا در زنانی که علائم یائسگی آنان منجر به درمان می شوند استفاده می شود.
رالوکسیفن ویژگی های مفید استروژن بر روی حجم استخوان در زنانی که یائسگی داشته اند را تقلید می کند، بدون اینکه خطرات مرتبط با استروژن را داشته باشد. مصرف این دارو می تواند احتمال برخی از سرطان های پستان را نیز کاهش دهد. تب های ناگهانی یک عارضه جانبی احتمالی این دارو است. رالوکسیفن همچنین ممکن است خطر لخته خونی شما را افزایش دهد.
در مردان، پوکی استخوان ممکن است با کاهش سطوح تستسترون با افزایش سن مرتبط باشد. درمان تعویض تستسترون می تواند علائم تستسورن کاهش یافته را بهبود هد، اما داروهای پوکی استخوان برای درمان پوکی استخوان در مردان بیشتر تحقیق شده است و به همین دلیل مصرف آنان به تنهایی یا با ترکیبی از تستسترون توصیه می شود.
- پیشگیری
-
پیشگیری
ورزش کردن می تواند احتمال وقوع این بیماری را کاهش دهد
مصرف مواد غذایی سالم و ورزش منظم برای داشتن استخوان هایی سالم در زندگی خود ضروری است.
ویتامین D
ویتامین D قابلیت جذب کلسیم بدن را بهبود می دهد و سلامت استخوان را به روش هایی دیگر نیز بهبود می دهد. یک فرد می تواند از طریق نور خورشید ویتامین D جذب کند، اما این روش زمانی که در ارتفاعات زندگی میکنید، اگر خانه دار هستید یا اگر بطور مکرر از ضدآفتاب استفاده می کنید یا بخاطر سرطان پوست از خورشدی دوری می کنید منبع مناسبی نیست.
منابع لبنی ویتامین D شامل روغن کبد ماهی، روغن غرل آلا و ماهی آزاد می شود. به بسیاری از انواع شیرها و غلات صبحانه نیز ویتامین D اضافه می شود.
بسیاری از افرادی حداقل نیازمند 600 واحد بین المللی ویتامین D در روز نیاز دارند. این میزان برای افراد بالای 70 ساله به 800 واحد بین المللی افزایش می یابد.
افرادی که دیگر منبع های ویتامین D ندارند و مخصوصا افرادی که کمتر در معرض نور خورشید قرار گرفته اند ممکن است نیازمند مصرف مکمل باشند. بیشتر محصولات مولتی ویتامین شامل 600 تا 800 واحد بین المللی ویتامین D هستند. تا 4000 واحد بین الملی ویتامین D در روز برای بیشتر افراد بی ضرر است.
ورزش
ورزش می تواند به ایجاد استخوان های قوی و کاهش تضعیف استخوان کمک کند. ورزش که در هر زمانی انجام شود برای استخوان های شما مفید است، اما اگر شما بطور منظم از دوران جوانی خود ورزش کنید و به ورزش کردن ادامه دهید مزایای بیشتری دریافت می کنید.
ورزش های توانمندی با ورزش های تعادلی و حمل وزن را نرکیب کنید. ورزش های توانمندی به قدرت بخشی عضلات و استخوان ها در دستان و قسمت بالای ستون فقرات شما کمک می کند. ورزش های حمل وزنی مانند پیاده روی، دویدون، بالارفتن از پله، اسکی بطور کلی استخوان های پاها، لگن و پایین ستون فقرات را مقاوم می کند. وررش های تعادلی مانند تای چی می تواند احتمال زمین خوردن شما مخصوصا با افزایش سن شما کاهش دهد.
کلسیم
زنان و مردان بین سنین 18 تا 50 سالگی نیازمند مصرف 1000 میلی گرم کلسیم در روز هستند. این میزان زمانی که زنان به سن 50 سالگی میرسند و مردان به سن 70 سالگی میرسند به 1200 میلی گرم افزایش می یابد.
منابع مفید کلسیم شامل موارد زیر است :
- محصولات لبنی کم چرب
- سبزیجات با برگ سبز تیره
- ماهی آزاد یا ساردین با استخوان
- محصولات سویایی
- غلات صبحانه حاوی کلسیم و آب پرتغال
اگر مصرف مناسب کلیسم در رژیم غذایی شما دشوار است، مکمل های کلسیمی مصرف کنید. با این حال مصرف بیش از اندازه کلسیم با ایجاد سنگ های کلیه مرتبط است. برخی از مححقان گمان دارند که مصرف بیش از اندازه کلسیم به خصوص مکمل کلسیم می تواند احتمال بیماری قلبی را افزایش دهد اما این موضوع تایید نشده است.