حمله‌ ایسکمیک گذرا


حمله ایسکمیک گذرا

حمله‌ ایسکمیک گذرا (TIA) بازه ای موقت از بروز نشانه هایی شبیه به حلمه‌ی مغزی است. یک حمله‌ ایسکمیک گذرا معمولا به مدت چند دقیقه ادامه دارد و منجر به صدمه‌ی دائمی نمی شود.

حمله‌ ایسکمیک گذرا ممکن است یک اخطار باشد. تقریبا یک سوم افرادی که حمله‌ ایسکمیک گذرا دارند سرانجام مبتلا به حمله‌ی مغزی می شوند که تقریبا نیمی از این موارد در کمتر از یکسال بعد از حمله‌ ایسکمیک گذرا اتفاق میافتد.

این عارضه هم میتواند اخطاری برای حمله‌ی مغزی در آینده باشد هم موقعیتی برای پیشگیری از آن.

زمان تقریبی برای خواندن :

علائم

علائم حمله ایسکمیک گذرا

سرگیجه و بی هماهنگی از علائم این عارضه است

حمله‌ ایسکمیک گذرا معمولا چند دقیقه ادامه دارد. بیشتر نشانه ها وعلائم آن در یک ساعت بهبود میابند، با این حال در موارد نادر ممکن است علائم تا 24 ساعت ادامه یابند. نشانه ها و علائم حمله‌ ایسکمیک گذرا مشابه آنهایی است که در حمله مغزی مشاهده می شود و ممکن است شامل وقوع سریع موارد زیر باشد :

  • ضعف، کرختی یا فلجی در صورت، دست یا پا، که معمولا در یک سمت بدن رخ می دهد
  • گفتار نامفهوم یا کلمات به هم ریخته یا دشواری در متوجه شدن صحبت دیگران
  • نابینایی در یک یا هر دو چشم، یا دوبینی
  • سرگیجه یا از دست دادن تعادل یا هماهنگی

ممکن است بیش از یک حمله‌ ایسکمیک گذرا را تجربه کنید و نشانه ها و علائم مکرر آن هربار مشابه یا متفاوت باشد که به ناحیه‌ای از مغز که دچار شده است بستگی دارد.

ریسک فاکتور ها

برخی از ریسک فاکتورهای حمله‌ ایسکمیک گذرا و حمله‌ی مغزی را نمی توان تغییر داد. دیگر عوامل را می توان کنترل کرد.

از بین عوامل خطر افرین برای حمله‌ی ایسکمیک گذرا و حمله مغزی، موارد زیر را نمی توانید تغییر دهید. اما آگاه بودن از احتمال ابتلا می تواند شما را تشویق به تغییر در سبک زندگی و کاهش احتمال دیگر خطرات کند.

  • سابقه‌ی خانوادگی : اگر یکی از اعضای خانواده‌ی شما حمله‌ ایسکمیک گذرا یا سکته‌ی مغزی داشته است، شما بیشتر در معرض ابتلا هستید.
  • سن : احتمال ابتلا با افزایش سن، مخصوصا بعد از 55 سالگی بیشتر می شود.
  • جنسیت : احتمال دچار شدن به حمله‌ ایسکمیک گذرا و سکته‌ی مغزی در آقایان نسبت به بانوان کمی بیشتر است. اما با افزایش سن بانوان، احتمال سکته‌ی مغزی آنها هم افزایش می یابد.
  • از قبل تجربه‌ی حمله‌ ایسکمیک گذرا داشتن : اگر قبلا یک یا چند حمله‌ ایسکمیک گذرا داشته اید، احتمال داشتن حمله ایی دیگر بیشتر است.
  • بیماری سلول داسی‌شکل : سکته‌ی مغزی عارضه جانبی رایج بیماری سلول داسی‌شکل است. اسم دیگر این عارضه‌ی مادرزادی کم خونی داسی شکل است. سلول های خونی داسی شکل، اکسیژن کمتری را حمل می کنند و همچنین احتمال دارد به دیواره‌ی آئورت ها بچسبند که باعث اختلال در جریان خون به مغز می شود. با این حال، با درمان درست بیماری سلول داسی شکل، شما می توانید احتمال حلمه‌ی مغزی را کاهش دهید.

علت ابتلا

یک حمله‌ ایسکمیک گذرا منشاهای مشابه با حمله‌ی ایسکمیک -رایج ترین نوع حلمه مغزی، دارد. در حمله‌ی ایسکمیک، یک لخته خونی راه رسیدن خون به قسمتی از مغز را مسدود می کند. در یک حمله‌ ایسکمیک گذرا، بر خلاف حمله قلبی، انسداد موقت است و صدمه‌ی دائمی ایجاد نمی شود.

مشا زمینه ایی حمله‌ ایسکمیک گذرا معمولا تجمع چربی های حاول کلسترول به اسم پلاک (آترواسکلروز) است که در یکی از عروق یا یکی از شاخه هایی که اکسیژن و مواد مغذی به مغز می رساند رخ می دهد.

پلاک ها می توانند جریان خون را در یکی از عروق کاهش دهند یا منجر به ایجاد لخته خونی شوند. یک لخته خونی که در عروقی که به مغز یا دیگر اعضای بدن خون می رسانند (احتمالا از قلب خون می آورد) حرکت می کند نیز می تواند منجر به حمله‌ ایسکمیک گذرا شود.

ریسک فاکتور حمله ایسکمیک گذرا

تجمع چربی در عروق منجر به حمله می شود

تشخیص

تشخیص حمله ایسکمیک گذرا

سونوگرافی از آئورت کاروتید

ارزیابی به موقع نشانه های شما در تشخیص منشا حمله‌ ایسکمیک گذرا و تعیین روش درمان حیاتی است. برای کمک به تعیین منشا حمله‌ ایسکمیک گذرا و ارزیابی احتمال دچار شدن شما به سکته‌ی مغزی، ممکن است پزشک موارد زیر را انجام دهد :

  • معاینه و آزمایشات فیزیکی : پزشک معیانه فیزیکی و آزمایش عصبی انجام می دهد. بینایی، حرکت چشم، صحبت و زبان، قدرت، سرعت عکس العمل و سیستم حسی را مورد آزمایش قرار می دهد. ممکن است پزشک از گوشی پزشکی برای گوش دادن به آئورت کاروتید در گردن شما استفاده کند. صدای هق هق مانند ممکن است نشان دهنده‌ی آترواسکلروز باشد. یا ممکن است پزشک با استفاده از افتالموسکوپ به دنبال تکه های کلسترول یا پلاکت در عروق ریز خونی شبکیه که پشت چشم قرار دارند می گردد.
  • سونوگرافی کاروتید : اگر پزشک گمان کند که ممکن است آئورت کاروتید منشا حمله‌ ایسکمیک گذرا باشد، سونوگرافی کاروتید توصیه میشود. ابزاری چوب دستی مانند امواجی صوتی را به داخل گردن شما می فرستد. بعد از اینکه امواج صوتی از بافت گردن و پشت گردن عبور کرد، پزشک می تواند تصاویر را روی مانتیور بررسی کند تا به دنبال باریک شدن یا لختگی در آئورت های کاروتید بگردد.
  • سی تی اسکن یا سی تی آنژیوگرافی : سی تی اسکن سر از تشعشعات برای ایجاد تصویری سه بعدی از مغز یا ارزیابی آئورت ها در گردن و مغز استفاده می کند. سی تی آنژیوگرافی از تشعشعاتی مشابه به سی تی اسکن استفاده می کند و ممکن است شامل تزریق کنتراست به داخل عروق شود. برخلاف سونوگرافی کاروتید، سی تی آنژیوگرافی می تواند عروق گردن و مغز را ارزیابی کند.
  • ام آر آی یا ام آر آنژیوگرافی : این روش که از آهنربایی قوی استفاده می کند می تواند تصاویری سه بعدی از مغز ایجاد کند. ام آر آنژیوگرافی از تکنولوژی مشابه ام آر آی استفاده می کند اما ممکن است شامل تزریق کنتراست یا همان ماده‌ی حاجب رنگی به داخل رگ شود.
  • اکوکاردیوگرافی : ممکن است پزشک تصمیم بگیرد تا از یک نوع اکوکاردیوگرافی به نام اکوکاردیوگرافی ترانس توراسیک (TTE) استفاده کند. TTE شامل حرکت ابزاری به نام ترانسدوسر روی قفسه سینه می شود. ترانسدوسر امواج صوتی ساطع می کند که از قسمت های مختلف قلب باز می گردد و باعث ایجاد تصویر سونوگرافی می شود.
  • آرتریوگرافی : این روش عروقی را نمایش می دهد که بطور عادی در تصویربرداری با تشعشعات قابل مشاهده نیستند. رادیولوژیست لوله ایی نازک و قابل انعطاف (کاتتر) را از شکافی باریک (معمولا از ناحیه کشاله ران) وارد بدن می کند. کاتتر از طریق عروق اصلی حرکت داده می شود و به داخل عروق کاروتید یا مهره ای می شود. سپس رادیولوژیست کنتراست را از طریق کاتتر تزریق می کند تا تصاویری از این عروق در مغز ایجاد کند. از این روش ممکن است در مواردی خاص استفاده شود.

درمان

زمانی که پزشک شما منشا حمله‌ ایسکمیک گذرا را معین کرد، هدف از درمان، اصلاح مشکل و پیشگیری از سکته‌ی مغزی است. بسته به منشا حمله‌ ایسکمیک گذرا، پزشک ممکن است برای کاهش لخته شدن خون دارو تجویز کند یا ممکن است جراحی یا آنژیوپلاستی توصیه کند.

دارودرمانی


پزشکان از چندین دارو برای کاهش احتمال سکته‌ی مغزی بعد از یک حمله‌ ایسکمیک گذرا استفاده می کنند و این داروها به موقعیت، منشا، شدت و نوع حمله‌ ایسکمیک گذرا بستگی دارد. ممکن است پزشک داروهای زیر را تجویز کند :

  • داروهای ضد پلاکت : این داروها باعث می شوند پلاکت ها (یکی از سلول های خونی) کمتر به هم بچسبند. زمانی که عروقی خونی آسیب دیده اند، پلاکت های چسبنده شروع به ایجاد لخته می کنند که با لخته شدن پروتئین ها در پلاسمای خون تکمیل می شود. رایج ترین داروی ضد پلاکت آسپرین است. آسپرین همچنین ارزان ترین درمان است که عوارض جانبی کمتری دارد. داروی ضد پلاکت کلوپیدوگرل می تواند جایگزین آسپرین باشد.
  • ضد انعقادها : این داروها شامل هپارین و وارفارین می شوند. آنها بجای پلاکت ها، سیستم لخته شدن پروتئینی را تحت تاثیر قرار می دهند. هپارین برای دوره زمانی کوتاه و معمولا در مدیریت حمله‌ ایسکمیک گذرا استفاده می شود.

جراحی


اگر آئورت گردن (کاروتید) به حد متوسط یا به شدت باریک شده است، پزشک ممکن است اندارترکتومی کاروتید را توصیه کند. این جراحی پیشگیرانه آئورت کاروتید را از تجمع چربی (پلاک های آترواسکلروتیک) خالی می کند، قبل از اینکه یک حمله ایسکمیک گذرا یا حمله مغزی بتواند رخ دهد. برشی ایجاد می شود تا آئورت باز شود، پلاک ها برداشته می شوند و آئورت بسته می شود.

آنژیوپلاستی


در برخی از موارد عملی به نام آنژیوپلاستی کاروتید یا استنت گذاری می تواند یک گزینه درمانی باشد. این جراحی شامل استفاده از ابزاری بادکنک مانند برای باز کردن آئورت مسدود شده و جایگزاری لوله سیمی کوچک (استنت) به داخل آئورت برای باز نگه داشتن آن می شود.

پیشگیری

پیشگیری از حمله ایسکمیک گذرا

میوه جات و سبزیجات شما را در برابر حمله ایسکمیک گذرا محافظت می کند

دانستن عوامل خطرآفرین و داشتن سبک زندگی سالم، بهترین کارهایی است که می توانید در جلوگیری از حمله‌ ایسکمیک گذرا انجام دهید. چک آپ های مکرر شامل سبک زندگی سالم می شود. همچنین انجام موارد زیر موثر است :

  • سیگار نکشیدن : سیگار نکشیدن احتمال حمله‌ ایسکمیک گذرا یا حلمه قلبی را کاهش می دهد.
  • محدود کردن کلسترول و چربی : کاهش کلسترول و چربی مخصوصا چربی اشباع شده و چربی ترانس در رژیم غذایی میتواند احتمال تجمع پلاک در عروق را کاهش دهد.
  • مصرف میوه جات و سبزیجات به اندازه کافی : این غذاها شامل مواد مغذی از جمله پتاسیم، فولات، و آنتی اکسیدان ها می شوند که میتوانند شما را در برابر حمله‌ ایسکمیک گذرا و حلمه‌ی مغزی محافظت کنند.
  • سدیم را محدود کنید : اگر فشار خون شما بالا است، از مصرف غذاهای شور و اضافه کردن نمک به غذای خود اجتناب کنید تا فشار خون خود را کاهش دهید. شاید قطع مصرف نمک از افزایش فشار خون جلوگیری نکند، اما مصرف بیش از اندازه‌ی آن میتواند احتمال افزایش فشار خون در افرادی که به سدیم حساس هستند را افزایش دهد.
  • ورزش منظم : اگر فشار خون شما بالا است، ورزش منظم یکی از راه هایی است که می توانید بدون مصرف دارو فشار خون خود را کاهش دهید.
  • مصرف نوشدینی الکی را کاهش دهید : اگر نوشیدنی الکلی مصرف می کنید، به حد اعتدال نوشیدنی الکلی مصرف کنید. میزان توصیه شده برای بانوان یک لیوان و برای آقایان دو لیوان در روز است.
  • داشتن وزنی سالم : چاق بودن، مکمل دیگر ریسک فاکتورهایی مانند فشار خون بالا، بیماری های قلبی و دیابت است. کاهش وزن با رژیم غذایی سالم و ورزش کردن میتواند فشار خون شما را کاهش داده و میزان کلسترول را تنظیم کند.
  • از مواد مخدر استفاده نکنید : مواد مخدری مانند کوکایین با افزایش احتمال حمله‌ ایسکمیک گذرا و حمله‌ی مغزی مرتبط است.
  • کنترل دیابت : شما می توانید دیابت و فشار خون بالا را با رژیم غذایی سالم، وزش، کنترل وزن، و در صورت نیاز با مصرف دارو کنترل کنید
علائم

علائم

علائم حمله ایسکمیک گذرا

سرگیجه و بی هماهنگی از علائم این عارضه است

حمله‌ ایسکمیک گذرا معمولا چند دقیقه ادامه دارد. بیشتر نشانه ها وعلائم آن در یک ساعت بهبود میابند، با این حال در موارد نادر ممکن است علائم تا 24 ساعت ادامه یابند. نشانه ها و علائم حمله‌ ایسکمیک گذرا مشابه آنهایی است که در حمله مغزی مشاهده می شود و ممکن است شامل وقوع سریع موارد زیر باشد :

  • ضعف، کرختی یا فلجی در صورت، دست یا پا، که معمولا در یک سمت بدن رخ می دهد
  • گفتار نامفهوم یا کلمات به هم ریخته یا دشواری در متوجه شدن صحبت دیگران
  • نابینایی در یک یا هر دو چشم، یا دوبینی
  • سرگیجه یا از دست دادن تعادل یا هماهنگی

ممکن است بیش از یک حمله‌ ایسکمیک گذرا را تجربه کنید و نشانه ها و علائم مکرر آن هربار مشابه یا متفاوت باشد که به ناحیه‌ای از مغز که دچار شده است بستگی دارد.

ریسک فاکتور

ریسک فاکتور ها

برخی از ریسک فاکتورهای حمله‌ ایسکمیک گذرا و حمله‌ی مغزی را نمی توان تغییر داد. دیگر عوامل را می توان کنترل کرد.

از بین عوامل خطر افرین برای حمله‌ی ایسکمیک گذرا و حمله مغزی، موارد زیر را نمی توانید تغییر دهید. اما آگاه بودن از احتمال ابتلا می تواند شما را تشویق به تغییر در سبک زندگی و کاهش احتمال دیگر خطرات کند.

  • سابقه‌ی خانوادگی : اگر یکی از اعضای خانواده‌ی شما حمله‌ ایسکمیک گذرا یا سکته‌ی مغزی داشته است، شما بیشتر در معرض ابتلا هستید.
  • سن : احتمال ابتلا با افزایش سن، مخصوصا بعد از 55 سالگی بیشتر می شود.
  • جنسیت : احتمال دچار شدن به حمله‌ ایسکمیک گذرا و سکته‌ی مغزی در آقایان نسبت به بانوان کمی بیشتر است. اما با افزایش سن بانوان، احتمال سکته‌ی مغزی آنها هم افزایش می یابد.
  • از قبل تجربه‌ی حمله‌ ایسکمیک گذرا داشتن : اگر قبلا یک یا چند حمله‌ ایسکمیک گذرا داشته اید، احتمال داشتن حمله ایی دیگر بیشتر است.
  • بیماری سلول داسی‌شکل : سکته‌ی مغزی عارضه جانبی رایج بیماری سلول داسی‌شکل است. اسم دیگر این عارضه‌ی مادرزادی کم خونی داسی شکل است. سلول های خونی داسی شکل، اکسیژن کمتری را حمل می کنند و همچنین احتمال دارد به دیواره‌ی آئورت ها بچسبند که باعث اختلال در جریان خون به مغز می شود. با این حال، با درمان درست بیماری سلول داسی شکل، شما می توانید احتمال حلمه‌ی مغزی را کاهش دهید.
علت ابتلا

علت ابتلا

یک حمله‌ ایسکمیک گذرا منشاهای مشابه با حمله‌ی ایسکمیک -رایج ترین نوع حلمه مغزی، دارد. در حمله‌ی ایسکمیک، یک لخته خونی راه رسیدن خون به قسمتی از مغز را مسدود می کند. در یک حمله‌ ایسکمیک گذرا، بر خلاف حمله قلبی، انسداد موقت است و صدمه‌ی دائمی ایجاد نمی شود.

مشا زمینه ایی حمله‌ ایسکمیک گذرا معمولا تجمع چربی های حاول کلسترول به اسم پلاک (آترواسکلروز) است که در یکی از عروق یا یکی از شاخه هایی که اکسیژن و مواد مغذی به مغز می رساند رخ می دهد.

پلاک ها می توانند جریان خون را در یکی از عروق کاهش دهند یا منجر به ایجاد لخته خونی شوند. یک لخته خونی که در عروقی که به مغز یا دیگر اعضای بدن خون می رسانند (احتمالا از قلب خون می آورد) حرکت می کند نیز می تواند منجر به حمله‌ ایسکمیک گذرا شود.

ریسک فاکتور حمله ایسکمیک گذرا

تجمع چربی در عروق منجر به حمله می شود

تشخیص

تشخیص

تشخیص حمله ایسکمیک گذرا

سونوگرافی از آئورت کاروتید

ارزیابی به موقع نشانه های شما در تشخیص منشا حمله‌ ایسکمیک گذرا و تعیین روش درمان حیاتی است. برای کمک به تعیین منشا حمله‌ ایسکمیک گذرا و ارزیابی احتمال دچار شدن شما به سکته‌ی مغزی، ممکن است پزشک موارد زیر را انجام دهد :

  • معاینه و آزمایشات فیزیکی : پزشک معیانه فیزیکی و آزمایش عصبی انجام می دهد. بینایی، حرکت چشم، صحبت و زبان، قدرت، سرعت عکس العمل و سیستم حسی را مورد آزمایش قرار می دهد. ممکن است پزشک از گوشی پزشکی برای گوش دادن به آئورت کاروتید در گردن شما استفاده کند. صدای هق هق مانند ممکن است نشان دهنده‌ی آترواسکلروز باشد. یا ممکن است پزشک با استفاده از افتالموسکوپ به دنبال تکه های کلسترول یا پلاکت در عروق ریز خونی شبکیه که پشت چشم قرار دارند می گردد.
  • سونوگرافی کاروتید : اگر پزشک گمان کند که ممکن است آئورت کاروتید منشا حمله‌ ایسکمیک گذرا باشد، سونوگرافی کاروتید توصیه میشود. ابزاری چوب دستی مانند امواجی صوتی را به داخل گردن شما می فرستد. بعد از اینکه امواج صوتی از بافت گردن و پشت گردن عبور کرد، پزشک می تواند تصاویر را روی مانتیور بررسی کند تا به دنبال باریک شدن یا لختگی در آئورت های کاروتید بگردد.
  • سی تی اسکن یا سی تی آنژیوگرافی : سی تی اسکن سر از تشعشعات برای ایجاد تصویری سه بعدی از مغز یا ارزیابی آئورت ها در گردن و مغز استفاده می کند. سی تی آنژیوگرافی از تشعشعاتی مشابه به سی تی اسکن استفاده می کند و ممکن است شامل تزریق کنتراست به داخل عروق شود. برخلاف سونوگرافی کاروتید، سی تی آنژیوگرافی می تواند عروق گردن و مغز را ارزیابی کند.
  • ام آر آی یا ام آر آنژیوگرافی : این روش که از آهنربایی قوی استفاده می کند می تواند تصاویری سه بعدی از مغز ایجاد کند. ام آر آنژیوگرافی از تکنولوژی مشابه ام آر آی استفاده می کند اما ممکن است شامل تزریق کنتراست یا همان ماده‌ی حاجب رنگی به داخل رگ شود.
  • اکوکاردیوگرافی : ممکن است پزشک تصمیم بگیرد تا از یک نوع اکوکاردیوگرافی به نام اکوکاردیوگرافی ترانس توراسیک (TTE) استفاده کند. TTE شامل حرکت ابزاری به نام ترانسدوسر روی قفسه سینه می شود. ترانسدوسر امواج صوتی ساطع می کند که از قسمت های مختلف قلب باز می گردد و باعث ایجاد تصویر سونوگرافی می شود.
  • آرتریوگرافی : این روش عروقی را نمایش می دهد که بطور عادی در تصویربرداری با تشعشعات قابل مشاهده نیستند. رادیولوژیست لوله ایی نازک و قابل انعطاف (کاتتر) را از شکافی باریک (معمولا از ناحیه کشاله ران) وارد بدن می کند. کاتتر از طریق عروق اصلی حرکت داده می شود و به داخل عروق کاروتید یا مهره ای می شود. سپس رادیولوژیست کنتراست را از طریق کاتتر تزریق می کند تا تصاویری از این عروق در مغز ایجاد کند. از این روش ممکن است در مواردی خاص استفاده شود.
درمان

درمان

زمانی که پزشک شما منشا حمله‌ ایسکمیک گذرا را معین کرد، هدف از درمان، اصلاح مشکل و پیشگیری از سکته‌ی مغزی است. بسته به منشا حمله‌ ایسکمیک گذرا، پزشک ممکن است برای کاهش لخته شدن خون دارو تجویز کند یا ممکن است جراحی یا آنژیوپلاستی توصیه کند.

دارودرمانی


پزشکان از چندین دارو برای کاهش احتمال سکته‌ی مغزی بعد از یک حمله‌ ایسکمیک گذرا استفاده می کنند و این داروها به موقعیت، منشا، شدت و نوع حمله‌ ایسکمیک گذرا بستگی دارد. ممکن است پزشک داروهای زیر را تجویز کند :

  • داروهای ضد پلاکت : این داروها باعث می شوند پلاکت ها (یکی از سلول های خونی) کمتر به هم بچسبند. زمانی که عروقی خونی آسیب دیده اند، پلاکت های چسبنده شروع به ایجاد لخته می کنند که با لخته شدن پروتئین ها در پلاسمای خون تکمیل می شود. رایج ترین داروی ضد پلاکت آسپرین است. آسپرین همچنین ارزان ترین درمان است که عوارض جانبی کمتری دارد. داروی ضد پلاکت کلوپیدوگرل می تواند جایگزین آسپرین باشد.
  • ضد انعقادها : این داروها شامل هپارین و وارفارین می شوند. آنها بجای پلاکت ها، سیستم لخته شدن پروتئینی را تحت تاثیر قرار می دهند. هپارین برای دوره زمانی کوتاه و معمولا در مدیریت حمله‌ ایسکمیک گذرا استفاده می شود.

جراحی


اگر آئورت گردن (کاروتید) به حد متوسط یا به شدت باریک شده است، پزشک ممکن است اندارترکتومی کاروتید را توصیه کند. این جراحی پیشگیرانه آئورت کاروتید را از تجمع چربی (پلاک های آترواسکلروتیک) خالی می کند، قبل از اینکه یک حمله ایسکمیک گذرا یا حمله مغزی بتواند رخ دهد. برشی ایجاد می شود تا آئورت باز شود، پلاک ها برداشته می شوند و آئورت بسته می شود.

آنژیوپلاستی


در برخی از موارد عملی به نام آنژیوپلاستی کاروتید یا استنت گذاری می تواند یک گزینه درمانی باشد. این جراحی شامل استفاده از ابزاری بادکنک مانند برای باز کردن آئورت مسدود شده و جایگزاری لوله سیمی کوچک (استنت) به داخل آئورت برای باز نگه داشتن آن می شود.

پیشگیری

پیشگیری

پیشگیری از حمله ایسکمیک گذرا

میوه جات و سبزیجات شما را در برابر حمله ایسکمیک گذرا محافظت می کند

دانستن عوامل خطرآفرین و داشتن سبک زندگی سالم، بهترین کارهایی است که می توانید در جلوگیری از حمله‌ ایسکمیک گذرا انجام دهید. چک آپ های مکرر شامل سبک زندگی سالم می شود. همچنین انجام موارد زیر موثر است :

  • سیگار نکشیدن : سیگار نکشیدن احتمال حمله‌ ایسکمیک گذرا یا حلمه قلبی را کاهش می دهد.
  • محدود کردن کلسترول و چربی : کاهش کلسترول و چربی مخصوصا چربی اشباع شده و چربی ترانس در رژیم غذایی میتواند احتمال تجمع پلاک در عروق را کاهش دهد.
  • مصرف میوه جات و سبزیجات به اندازه کافی : این غذاها شامل مواد مغذی از جمله پتاسیم، فولات، و آنتی اکسیدان ها می شوند که میتوانند شما را در برابر حمله‌ ایسکمیک گذرا و حلمه‌ی مغزی محافظت کنند.
  • سدیم را محدود کنید : اگر فشار خون شما بالا است، از مصرف غذاهای شور و اضافه کردن نمک به غذای خود اجتناب کنید تا فشار خون خود را کاهش دهید. شاید قطع مصرف نمک از افزایش فشار خون جلوگیری نکند، اما مصرف بیش از اندازه‌ی آن میتواند احتمال افزایش فشار خون در افرادی که به سدیم حساس هستند را افزایش دهد.
  • ورزش منظم : اگر فشار خون شما بالا است، ورزش منظم یکی از راه هایی است که می توانید بدون مصرف دارو فشار خون خود را کاهش دهید.
  • مصرف نوشدینی الکی را کاهش دهید : اگر نوشیدنی الکلی مصرف می کنید، به حد اعتدال نوشیدنی الکلی مصرف کنید. میزان توصیه شده برای بانوان یک لیوان و برای آقایان دو لیوان در روز است.
  • داشتن وزنی سالم : چاق بودن، مکمل دیگر ریسک فاکتورهایی مانند فشار خون بالا، بیماری های قلبی و دیابت است. کاهش وزن با رژیم غذایی سالم و ورزش کردن میتواند فشار خون شما را کاهش داده و میزان کلسترول را تنظیم کند.
  • از مواد مخدر استفاده نکنید : مواد مخدری مانند کوکایین با افزایش احتمال حمله‌ ایسکمیک گذرا و حمله‌ی مغزی مرتبط است.
  • کنترل دیابت : شما می توانید دیابت و فشار خون بالا را با رژیم غذایی سالم، وزش، کنترل وزن، و در صورت نیاز با مصرف دارو کنترل کنید

بازدید های این مقاله

547 نفر

به این مقاله امتیاز بده !

میانگین امتیاز / 5. تعداد رای

اولین شخصی باشید که امتیاز می دهید !

به اشتراک بگذارید !

بیماری های مشابه

فهرست