سرطان تیروئید


سرطان تیروئید

سرطان تیروئید نتیجه‌ی رشد سلولی است که از تیروئید آغاز می شود. تیروئید غده‌ای پروانه شکلی است که در پایین گردن، کمی پایین تر از سیب آدم (جوزک) قرار گرفته است. تیروئید هورمون هایی ایجاد می کند که ضربان قلب، فشار خون، دمای بدن، و وزن را کنترل می کنند.

این سرطان ممکن است در ابتدا هیچ نشانه ایی نداشته باشد.اما با پیشرفت آن ممکن است نشانه ها و علائمی مانند تورم گردن، تغییرات صدا و دشواری در بلع دیده شود.

چندیدن نوع سرطان تیروئید وجود دارد. اکثر آنها به آرامی رشد می کنند و برخی می توانند بسیار تهاجمی باشند. اکثر سرطان های تیروئید با درمان معالجه می شوند.

به نظر می آید نرخ وقوع این سرطان افزایش داشته است. این افزایش در آمار ممکن است بخاطر پیشرفت تکنولوژی های تصویربرداری پزشکی باشد که به پزشکان اجازه می دهد تا سرطان های ریز تیروئید را در سی تی اسکن و ام آر آی -که برای تشخیص عارضه ایی دیگر انجام می شود، پیدا کنند. سرطان های تیروئیدی که به این صورت پیدا می شوند معمولا کوچک هستند و با انجام درمان بهتر می شوند.

کیس های این بیماری :

زمان تقریبی برای خواندن :

علائم

علائم سرطان تیروئید

درد گلو یکی از علائم این سرطان است

اکثر سرطان های تروئید در اوایل هیچ نشانه یا علائمی ندارند. رشد سرطان تیروئید ممکن است منجر به علائم زیر شود:

  • برآمدگی (نادل) که بر روی پوست گردن قابل لمس است
  • احساس تنگ تر شدن یقه های تنگ بسته‌ی لباس
  • تغییر در صدا که شامل گرفتگی صدا نیز می شود
  • دشواری در بلع
  • برآمدگی غدد لنفاوی در گردن
  • درد در گردن و گلو

ریسک فاکتور ها

عواملی که ممکن است احتمال سرطان تیرویئد را افزایش دهند شامل موارد زیر است :

  • جنسیت : سرطان تیروئید بیشتر در بانوان رخ می دهد. متخصصان گمان می کنند که این واقعه با هورمون استروژن مرتبط است. بانوان معمولا سطوح بالایی از استروژن در بدن خود دارند.
  • در معرض تشعشعات قرار گرفتن : پرتودرمانی سر و گردن احتمال سرطان تیروئید را افزایش می دهد.
  • برخی از عارضه های ژنتیکی مادرزادی : سندرم های ژنتیکی که احتمال سرطان تیروئید را افزایش می دهند شامل سرطان مدولاری تیروئید مادرزادی، نئوپلازی غدد درون ریز متعدد، سندرم کاودن و پولیپ آدنوماتوز مادرزادی می شود. برخی از انواع سرطان تیروئید که در برخی موارد مادرزادی هستند، شامل سرطان مدولاری تیروئید و سرطان پاپیلاری تیروئید می شوند.

علت ابتلا

سرطان تیروئید زمانی اتفاق میافتد که تغییر در دی ان ای (DNA) سلول های موجود در تیروئید شروع می شود. این تغییرات که پزشکان به آن جهش می گویند به سلول ها دستور می دهد تا به سرعت رشد کرده و تکثیر شوند. این سلول ها حتی بعد از مرگ سلول های سالم به رشد و تکثیر ادامه می دهند. تجمع این سلول ها توده ایی به اسم تومور تشکیل می دهد.

تومور می تواند به حدی رشد کند که به بافت های اطرف حمله کرده و به غدد لنفاوی در گردن پخش (متاستاز) شود. در برخی موارد سلول های سرطانی می توانند به دیگر اعضای بدن مانند ریه ها، استخوان ها و دیگر قسمت های بدن پخش شوند.

در اکثر سرطان های تیروئید دلیل تغییرات دی ان ای که منجر به سرطان می شود، نامعلوم است.

علت ابتلا به سرطان تیروئید

جهش های دی ان ای سلول ها منجر به وقوع این سرطان می شود

تشخیص

تشخیص سرطان تیروئید

سونوگرافی تیروئید برای تشخیص سرطان تیروئید

آزمایشها و روش هایی که برای تشخیص سرطان تیروئید بکار می روند شامل موارد زیر است :

  • معاینه فیزیکی : پزشک گردن شما را معاینه می کند تا هرگونه تغییر در تیروئید شما مانند وجود برآمدگی (نادول) را تشخیص دهد. همچنین ممکن است پزشک در مورد ریسک فاکتور های شما مانند سابقه‌ی قرار گرفتن در معرض تشعشعات و سابقه خانوادگی سرطان تیروئید بپرسد.
  • آزمایش خون عملکرد تیروئید : آزمایش‌هایی که سطوح هورمون محرک تیروئید (TSH) در خون و هورمون هایی که در غده تیروئید تولید می شوند را اندازه گیری می کنند می توانند به پزشک شما سرنخ هایی در مورد سلامت تیروئید شما بدهند.
  • سونوگرفی : سونوگرافی از امواج صوتی با فرکانس بالا برای ایجاد تصاویری از ساختارهای بدن استفاده می کند و به این منظور از پروب سونوگرافی (یک ابزار کوچک) که روی قسمت پایینی گردن قرار می گیرد، استفاده می شود. هنگامی که ندول های تیروئید (گره) در تصویر سونوگرافی نمایش داده می شوند به پزشک کمک می کنند که تشخیص دهد که آیا سرطانی است یا خیر. نشانه هایی که احتمال سرطانی بودن ندول را افزایش می دهند شامل تجمعات کلسیمی (میکروکلسیفیکاسیون ها) در داخل ندول و وجود دیواره های بی نظم در اطراف ندول می باشد.
  • برداشتن نمونه ایی از بافت تیروئید: در نمونه برداری تیروئید، پزشک سوزنی باریک و بلند را از طریق پوست وارد تیروئید می کند. سونوگرافی معمولا برای هدایت دقیق سوزن استفاده می شود. پزشک از سوزن برای برداشتن برخی از سلول های تیروئید استفاده می کند. نمونه برای ارزیابی به آزمایشگاه فرستاده می شود.
  • روش تصویربرداری که از تریسر رادیواکتیو استفاده می کند : اسکن ید رادیواکتیو از یکی از حالت های رادیواکتیو عنصر ید و دوربینی مخصوص برای تشخیص سلول های سرطان تیروئید در بدن شما استفاده می کند. این روش بصورت رایج بعد از جراحی و به منظور یافتن سلول های سرطانی که ممکن است هنوز باقی مانده باشند، استفاده می شود. این روش برای سرطان های فولیکولی و پاپیلاری تیروئید مفید است.
  • دیگر روش های تصویربرداری : ممکن است یک یا چند تصویربرداری دیگر برای کمک کردن به پزشک برای تشخیص پخش شدن سرطان به دیگر قسمت های بدن انجام دهید. این روش های تصویربرداری ممکن است شامل سونوگرافی، سی تی اسکن و ام آر آی شود.
  • آزمایش ژنتیک : تعدادی از سرطان های مدولاری تیروئید توسط ژن های ارثی ایجاد می شوند که از والدین به کودکان می رسد. اگر شما دچار سرطان مدولاری تیروئید شده اید، ممکن است پزشک ملاقات با متخصص ژنتیک به منظور انجام آزمایش ژنتیک را توصیه کند.

درمان

درمان سرطان تیروئید

شیمی درمانی یکی از راه های درمانی این سرطان است

گزینه های درمانی سرطان تیروئید به نوع و مرحله سرطان تیرویئد، سلامت کلی بیمار، و تمایلات او بستگی دارد.

انتظار می رود اکثر افراد مبتلا به سرطان تیروئید درمان موفقیت آمیزی را تجربه کنند چراکه بیشتر سرطان های تیروئید را می توان با درمان معالجه کرد.

درمان ممکن است نیاز نشود


ممکن است برای سرطان های تیروئید پاپیلاری بسیار کوچک درمان نیاز نباشد چرا که این سرطان ها احتمال کمی برای رشد کردن یا پخش شدن دارند. ممکن است نظارت آگاهانه سرطان خود را بجای جراحی یا دیگر روش های درمانی انتخاب کنید. ممکن است پزشک آزمایشات خون و سونوگرافی گردن را یک یا دوبار در سال توصیه کند.

جراحی


در مورد بیشتر افراد مبتلا به سرطان تیروئید، درمان شامل برداشتن تمام یا قسمتی از تیروئید می شود. نوع جراحی که پزشک توصیه می کند به نوع سرطان تیروئید، اندازه سرطان و اینکه سرطان به غدد لنفاوی پخش شده است یا خیر، بستگی دارد. همچنین پزشک تمایلات شما در زمان تصمیم گیری را در نظر می گیرد.

انواع جراحی های درمانی سرطان تیروئید شامل موارد زیر می شود :

  • برداشتن تمامی یا قسمت بزرگتر تیروئید (تیروئیدکتومی) : جراحی برای برداشتن غده‌ی تیروئید ممکن است شامل برداشتن تمام بافت تیروئید (تیروئیدکتومی کامل) یا قسمت بیشتر آن (تیروئیدکتومی تقریبا کامل) شود. جراح معمولا مقدار کمی از بافت تیروئید را در اطراف غدد پاراتیوئید باقی می گذارد تا احتمال صدمه به غدد پاراتیروئید، که میزان کلسیم خون را کنترل می کند، کاهش یابد.
  • برداشتن یک طرف از تیروئید (لوبکتومی تیروئید) : در لوبکتومی تیروئید جراح نصفی از تیروید را برمی دارد. لوبکتومی تیروئید ممکن است زمانی توصیه شود که شما در قسمتی از تیروئید سرطانی دارید که رشد کندی دارد و ندول مشکوکی در دیگر قسمت های تیروئید وجود ندارد و نشانه ایی از سرطان در غدد لنفاوی دیده نمی شود.
  • برداشتن غدد لنفاوی در گردن (برش غدد لنفاوی) : سرطان تیروئید معمولا به غدد لنفاوی پیرامونی در گردن پخش می شود. سونوگرافی برای معیانه‌ی گردن قبل از جراحی ممکن است نشان هایی از پخش شدن سلول های سرطان به غدد لنفاوی نشان دهد. اگر این واقعه رویت شد، ممکن است جراح برخی از غدد لنفاوی گردن را برای ارزیابی بردارد.

برای دسترسی به تیروئید جراحان معمولا برشی در قسمت پایینی گردن ایجاد می کنند. اندازه‌ی برش بسته به وضعیت کلی، یعنی نوع جراحی و اندازه‌ی غده تیروئید دارد. جراحان معمولا سعی می کنند برش را در جایی از پوست ایجاد کنند که بعد از ترمیم و زخم شدن به سختی قابل مشاهده باشد.

جراحی تیروئید احتمال خونریزی و عفونت دارد. صدمه  به غدد پاراتیروئید نیز می تواند در طول جراحی رخ دهد، که منجر به کاهش میزان کلسیم در بدن می شود.

همچنین احتمال دارد که عصب های متصل به تارهای صوتی بعد از جراحی بصورت عادی کار نکنند که می تواند منجر به گرفتگی صدا و تغییر صدا شود. درمان می تواند مشکلات عصبی را بهبود داده یا معالجه کند.

بعد از جراحی باید انتظار کمی درد به خاطر تلاش بدن برای بهبود یافتن را داشته باشید. مدت بهبود به وضعیت بیمار و نوع جراحی بستگی دارد. اکثر افراد بین 10 تا 14 روز بهبود می یابند. برخی از محدویت های فعالیتی ممکن است ادامه یابند. برای مثال جراح ممکن است انجام دادن فعالیت های سخت را برای چند هفته بیشتر توصیه کند.

بعد از جراحی برداشتن تیروئید، ممکن است آزمایش خون بدهید تا از برداشتن تمامی سرطان تیروئید اطمینان حاصل شود. این آزمایش ممکن است موارد زیر را اندازه گیری کند :

  • تیروگلوبولین : پروتئینی که سلول های سالم تیروئید ایجاد می کنند و با سلول های سرطانی تیروئید متفاوت هستند.
  • کلسی تونین : هورمونی که توسط سلول های سرطان مدولاری تیروئید ساخته می شود.
  • آنتی ژن کارسینومبریونیک : یک ماده‌ی شیمیایی که توسط سلول های سرطان مدولاری تیروئید تولید می شود.

این آزمایش ها ممکن است برای پیدا کردن نشانه های بازگشت سرطان انجام شوند.

درمان انواع پیشرفته‌ی سرطان تیروئید


سرطان های تهاجمی تیروئید می توانند به سرعت رشد کنند و ممکن است نیازمند گزینه های درمانی بیشتری برای کنترل بیماری شوند. این گزینه ها شامل موارد زیر است :

  • درمان داروهای هدفمند : درمان با داروهای هدفمند بر روی مواد شیمایی خاص موجود در سلول های سرطانی تمرکز می کند. درمان با داروهای هدفمند، از ظریق مسدود کردن فعالیت این مواد شیمایی می تواند باعث شود سلول های سرطانی از بین بروند. برخی از این داروها به شکل کپسول خوراکی دریافت شده و برخی دیگر از طریق رگی در دست تزریق می شوند.
  • پرتودرمانی : در پرتودرمانی با اشعه‌ی خارجی، از دستگاهی استفاده می شود که پرتوهای پرانرژی مانند اشعه ایکس و پروتون ها را به نقطه‌ایی دقیق در بدن شما ساطع می کنند تا سلول های سرطانی را از بین ببرند. پرتودرمانی ممکن است زمانی توصیه شود که سرطان شما با روش‌های درمانی دیگر بهبود نیافته یا بازگشته است. پرتودرمانی می تواند به دردی که توسط پخش شدن سرطان به استخوان رخ می دهد کمک کند. عوارض جانبی پرتودرمانی بستگی به ناحیه ای دارد که پرتوها به آن تابانده می شوند. اگر به گردن تابانده شود، عوارض جانبی ممکن است شامل نشانه ای مانند آفتاب سوختگی بر روی پوست، سرفه، و درد هنگام بلع غذا باشد.
  • شیمی درمانی : این روش شامل درمان با دارویی است که از مواد شیمیایی برای از بین بردن سلول های سرطانی استفاده می کند. داروهای مختلفی برای شیمی درمانی وجود دارند که به تنهایی یا بصورت ترکیبی استفاده می شوند. برخی از آنها بصورت کپسولی خوراکی مصرف می شوند اما اکثرا از طریق تزریق در رگ به بیمار داده می شوند. شیمی درمانی ممکن است به کنترل سلول های سرطانی با سرعت رشد بالا مانند سرطان آناپلاستیک تیروئید کمک کند. در برخی موارد، شیمی درمانی ممکن است برای دیگر انواع سرطان تیروئید استفاده شود. در برخی موارد شیمی درمانی همراه با پرتودرمانی استفاده می شود. عوارض جانبی شیمی درمانی بسته به نوع داروهایی که مصرف شده است دارد.
  • از بین بردن سلول های سرطانی با گرما یا سرما : سلول های سرطان تیروئید که به ریه‌ها، کبد و استخوان ها پخش شده اند را می توان با گرما یا سرما از بین برد. روش تخریب امواج رادیویی، از انرژی الکتریکی برای حرارت دادن به سلول های سرطانی که منجر به از بین رفتن آنها می شود، استفاده می کند. تخریب انجمادی از یک گاز برای منجمد کردن و از بین بردن سلول های سرطانی استفاده می کند و این درمان ها می توانند به کنترل سلول های سرطانی در نواحی کوچک کمک کند.

هورمون درمانی تیروئید


هورمون درمانی تیروئید یک روش درمانی برای جایگزین یا ضمیمه کردن هورمون های ایجاد شده در تیروئید استفاده می شود. هورمون درمانی تیروئید معمولا بصورت دریافت کپسول خوراکی انجام می شود. این روش را می توان در موارد زیر استفاده کرد :

  • جایگزین کردن هرومون های تیروئید بعد از جراحی : اگر تیروئید بطور کامل برداشته شود، بیمار نیازمند مصرف هورمون های تیروئید برای باقی عمر است تا جایگزینی برای هورمون های طبیعی خود داشته باشد. پس زمانی که پزشک دوزی که برای بیمار مناسب است را پیدا می کند، نباید عوارض جانبی داشته باشد.
  • سرکوب رشد سلول های سرطانی : دوزهای بالاتر هرومون درمانی تیروئید می تواند ایجاد هورمون محرک تیروئید (TSH) از غده هیپوفیز مغز را سرکوب کند. TSH می تواند باعث شود سلول های سرطانی رشد کنند. دوزهای سنگین هورمون درمانی ممکن است برای سرطان های تهاجمی تیروئید توصیه شوند.

درمان ید رادیواکتیو


درمان ید رادیواکتیو از نوعی ید استفاده می کند که رادیواکتیو است و سلول های تیروئید و سلول های سرطانی تیروئید که ممکن است بعد از جراحی پابرجا باشند را از بین می برد. این روش بصورت رایج برای درمان سرطان های متمایز تیروئید که احتمال بالایی برای پخش شدن به دیگر قسمت های بدن دارند، استفاده می شود.

ممکن است آزمایشی انجام دهید تا از اثربخش بودن درمان با ید رادیواکتیرو مطمعن شوید چراکه تمامی انواع سرطان تیروئید با این درمان بهبود نمی یابند. انواع سرطان های متمایز تیروئید مانند پاپیلاری، فولیکولی و سلول هارتل بیشتر احتمال بهبود با این روش را دارند. سرطان های آناپلاستیک و مدولاری تیروئید معمولا با ید رادیواکتیرو درمان نمی شوند.

درمان با ید رادیواکتیر بصورت دریافت کپسول یا مایعی خوراکی است. ید رادیواکتیو اکثرا توسط سلول های تیروئید وسلول های سرطان تیروئید جذب می شوند پس احتمال صدمه به دیگر سلول های بدن کم است.

عوارض جانبی که دچار آن می شوید به دوز ید رادیواکتیوی که مصرف کرده اید بستگی دارد. دوز های بالاتر ممکن است منجر به موارد زیر شود :

  • خشکی دهان
  • درد دهان
  • التهاب چشم
  • تغییر حس بویایی و چشایی

بیشتر ید رادیواکتیو طی چند روز اولیه بعد از درمان از طریق ادرار دفع می شود. به شما دستورالعمل هایی خاص داده می شود که نیاز است در طول درمان انجام دهید تا از قرار دادن دیگران در معرض تشعشعات پیشگیری شود. برای مثال ممکن است از شما خواسته شود تا بطور موقت از برخورد نزدیک با دیگر افراد مخصوصا کودکان و بانوان باردار اجتناب کنید.

تزریق الکل به درون سرطان


تخریب الکل که به آن تخریب اتانول نیز می گویند، شامل استفاده از سوزن برای تزریق الکل به داخل نواحی کوچک از سرطان تیروئید است. سونوگرافی برای هدایت دقیق سوزن استفاده می شود. تخریب الکل منجر به کوچک شدن سلول های سرطانی می شود.

تخریب الکل میتواند گزینه ایی برای درمان نواحی کوچک سرطان تیروئید باشد مانند سرطانی که بعد از جراحی در غده لنفاوی استفاده می شود. در برخی موارد این گزینه برای زمانی که شما برای جراحی به اندازه‌ی کافی سلامت نیستید، استفاده می شود.

پیشگیری

پزشکان از منشا تغییرات ژنتیکی که منجر به سرطان های تیروئید می شوند مطمعن نیستند پس  راهی برای پیشگیری سرطان تیروئید در افرادی که احتمال متوسط مبتلا شدن به این بیمار را دارند، وجود ندارد.

پیشگیری در افراد ریسک بالا


بزرگسالان و کودکان دارای ژن های مادرزادی که احتمال سرطان مدولاری تیروئید دارند ممکن است تصمیم بگیرند برای پیشگیری از مواجهه با سرطان، جراحی انجام داده و تیروئیدشان را بردارند (تیروئیدکتومی). گزینه های پیش روی خود را با متخصص ژنتیکی که می تواند خطر های سرطان تیروئید و درمانهای مناسب را به شما توضیح دهد، بررسی کنید.

علائم

علائم

علائم سرطان تیروئید

درد گلو یکی از علائم این سرطان است

اکثر سرطان های تروئید در اوایل هیچ نشانه یا علائمی ندارند. رشد سرطان تیروئید ممکن است منجر به علائم زیر شود:

  • برآمدگی (نادل) که بر روی پوست گردن قابل لمس است
  • احساس تنگ تر شدن یقه های تنگ بسته‌ی لباس
  • تغییر در صدا که شامل گرفتگی صدا نیز می شود
  • دشواری در بلع
  • برآمدگی غدد لنفاوی در گردن
  • درد در گردن و گلو
ریسک فاکتور

ریسک فاکتور ها

عواملی که ممکن است احتمال سرطان تیرویئد را افزایش دهند شامل موارد زیر است :

  • جنسیت : سرطان تیروئید بیشتر در بانوان رخ می دهد. متخصصان گمان می کنند که این واقعه با هورمون استروژن مرتبط است. بانوان معمولا سطوح بالایی از استروژن در بدن خود دارند.
  • در معرض تشعشعات قرار گرفتن : پرتودرمانی سر و گردن احتمال سرطان تیروئید را افزایش می دهد.
  • برخی از عارضه های ژنتیکی مادرزادی : سندرم های ژنتیکی که احتمال سرطان تیروئید را افزایش می دهند شامل سرطان مدولاری تیروئید مادرزادی، نئوپلازی غدد درون ریز متعدد، سندرم کاودن و پولیپ آدنوماتوز مادرزادی می شود. برخی از انواع سرطان تیروئید که در برخی موارد مادرزادی هستند، شامل سرطان مدولاری تیروئید و سرطان پاپیلاری تیروئید می شوند.
علت ابتلا

علت ابتلا

سرطان تیروئید زمانی اتفاق میافتد که تغییر در دی ان ای (DNA) سلول های موجود در تیروئید شروع می شود. این تغییرات که پزشکان به آن جهش می گویند به سلول ها دستور می دهد تا به سرعت رشد کرده و تکثیر شوند. این سلول ها حتی بعد از مرگ سلول های سالم به رشد و تکثیر ادامه می دهند. تجمع این سلول ها توده ایی به اسم تومور تشکیل می دهد.

تومور می تواند به حدی رشد کند که به بافت های اطرف حمله کرده و به غدد لنفاوی در گردن پخش (متاستاز) شود. در برخی موارد سلول های سرطانی می توانند به دیگر اعضای بدن مانند ریه ها، استخوان ها و دیگر قسمت های بدن پخش شوند.

در اکثر سرطان های تیروئید دلیل تغییرات دی ان ای که منجر به سرطان می شود، نامعلوم است.

علت ابتلا به سرطان تیروئید

جهش های دی ان ای سلول ها منجر به وقوع این سرطان می شود

تشخیص

تشخیص

تشخیص سرطان تیروئید

سونوگرافی تیروئید برای تشخیص سرطان تیروئید

آزمایشها و روش هایی که برای تشخیص سرطان تیروئید بکار می روند شامل موارد زیر است :

  • معاینه فیزیکی : پزشک گردن شما را معاینه می کند تا هرگونه تغییر در تیروئید شما مانند وجود برآمدگی (نادول) را تشخیص دهد. همچنین ممکن است پزشک در مورد ریسک فاکتور های شما مانند سابقه‌ی قرار گرفتن در معرض تشعشعات و سابقه خانوادگی سرطان تیروئید بپرسد.
  • آزمایش خون عملکرد تیروئید : آزمایش‌هایی که سطوح هورمون محرک تیروئید (TSH) در خون و هورمون هایی که در غده تیروئید تولید می شوند را اندازه گیری می کنند می توانند به پزشک شما سرنخ هایی در مورد سلامت تیروئید شما بدهند.
  • سونوگرفی : سونوگرافی از امواج صوتی با فرکانس بالا برای ایجاد تصاویری از ساختارهای بدن استفاده می کند و به این منظور از پروب سونوگرافی (یک ابزار کوچک) که روی قسمت پایینی گردن قرار می گیرد، استفاده می شود. هنگامی که ندول های تیروئید (گره) در تصویر سونوگرافی نمایش داده می شوند به پزشک کمک می کنند که تشخیص دهد که آیا سرطانی است یا خیر. نشانه هایی که احتمال سرطانی بودن ندول را افزایش می دهند شامل تجمعات کلسیمی (میکروکلسیفیکاسیون ها) در داخل ندول و وجود دیواره های بی نظم در اطراف ندول می باشد.
  • برداشتن نمونه ایی از بافت تیروئید: در نمونه برداری تیروئید، پزشک سوزنی باریک و بلند را از طریق پوست وارد تیروئید می کند. سونوگرافی معمولا برای هدایت دقیق سوزن استفاده می شود. پزشک از سوزن برای برداشتن برخی از سلول های تیروئید استفاده می کند. نمونه برای ارزیابی به آزمایشگاه فرستاده می شود.
  • روش تصویربرداری که از تریسر رادیواکتیو استفاده می کند : اسکن ید رادیواکتیو از یکی از حالت های رادیواکتیو عنصر ید و دوربینی مخصوص برای تشخیص سلول های سرطان تیروئید در بدن شما استفاده می کند. این روش بصورت رایج بعد از جراحی و به منظور یافتن سلول های سرطانی که ممکن است هنوز باقی مانده باشند، استفاده می شود. این روش برای سرطان های فولیکولی و پاپیلاری تیروئید مفید است.
  • دیگر روش های تصویربرداری : ممکن است یک یا چند تصویربرداری دیگر برای کمک کردن به پزشک برای تشخیص پخش شدن سرطان به دیگر قسمت های بدن انجام دهید. این روش های تصویربرداری ممکن است شامل سونوگرافی، سی تی اسکن و ام آر آی شود.
  • آزمایش ژنتیک : تعدادی از سرطان های مدولاری تیروئید توسط ژن های ارثی ایجاد می شوند که از والدین به کودکان می رسد. اگر شما دچار سرطان مدولاری تیروئید شده اید، ممکن است پزشک ملاقات با متخصص ژنتیک به منظور انجام آزمایش ژنتیک را توصیه کند.
درمان

درمان

درمان سرطان تیروئید

شیمی درمانی یکی از راه های درمانی این سرطان است

گزینه های درمانی سرطان تیروئید به نوع و مرحله سرطان تیرویئد، سلامت کلی بیمار، و تمایلات او بستگی دارد.

انتظار می رود اکثر افراد مبتلا به سرطان تیروئید درمان موفقیت آمیزی را تجربه کنند چراکه بیشتر سرطان های تیروئید را می توان با درمان معالجه کرد.

درمان ممکن است نیاز نشود


ممکن است برای سرطان های تیروئید پاپیلاری بسیار کوچک درمان نیاز نباشد چرا که این سرطان ها احتمال کمی برای رشد کردن یا پخش شدن دارند. ممکن است نظارت آگاهانه سرطان خود را بجای جراحی یا دیگر روش های درمانی انتخاب کنید. ممکن است پزشک آزمایشات خون و سونوگرافی گردن را یک یا دوبار در سال توصیه کند.

جراحی


در مورد بیشتر افراد مبتلا به سرطان تیروئید، درمان شامل برداشتن تمام یا قسمتی از تیروئید می شود. نوع جراحی که پزشک توصیه می کند به نوع سرطان تیروئید، اندازه سرطان و اینکه سرطان به غدد لنفاوی پخش شده است یا خیر، بستگی دارد. همچنین پزشک تمایلات شما در زمان تصمیم گیری را در نظر می گیرد.

انواع جراحی های درمانی سرطان تیروئید شامل موارد زیر می شود :

  • برداشتن تمامی یا قسمت بزرگتر تیروئید (تیروئیدکتومی) : جراحی برای برداشتن غده‌ی تیروئید ممکن است شامل برداشتن تمام بافت تیروئید (تیروئیدکتومی کامل) یا قسمت بیشتر آن (تیروئیدکتومی تقریبا کامل) شود. جراح معمولا مقدار کمی از بافت تیروئید را در اطراف غدد پاراتیوئید باقی می گذارد تا احتمال صدمه به غدد پاراتیروئید، که میزان کلسیم خون را کنترل می کند، کاهش یابد.
  • برداشتن یک طرف از تیروئید (لوبکتومی تیروئید) : در لوبکتومی تیروئید جراح نصفی از تیروید را برمی دارد. لوبکتومی تیروئید ممکن است زمانی توصیه شود که شما در قسمتی از تیروئید سرطانی دارید که رشد کندی دارد و ندول مشکوکی در دیگر قسمت های تیروئید وجود ندارد و نشانه ایی از سرطان در غدد لنفاوی دیده نمی شود.
  • برداشتن غدد لنفاوی در گردن (برش غدد لنفاوی) : سرطان تیروئید معمولا به غدد لنفاوی پیرامونی در گردن پخش می شود. سونوگرافی برای معیانه‌ی گردن قبل از جراحی ممکن است نشان هایی از پخش شدن سلول های سرطان به غدد لنفاوی نشان دهد. اگر این واقعه رویت شد، ممکن است جراح برخی از غدد لنفاوی گردن را برای ارزیابی بردارد.

برای دسترسی به تیروئید جراحان معمولا برشی در قسمت پایینی گردن ایجاد می کنند. اندازه‌ی برش بسته به وضعیت کلی، یعنی نوع جراحی و اندازه‌ی غده تیروئید دارد. جراحان معمولا سعی می کنند برش را در جایی از پوست ایجاد کنند که بعد از ترمیم و زخم شدن به سختی قابل مشاهده باشد.

جراحی تیروئید احتمال خونریزی و عفونت دارد. صدمه  به غدد پاراتیروئید نیز می تواند در طول جراحی رخ دهد، که منجر به کاهش میزان کلسیم در بدن می شود.

همچنین احتمال دارد که عصب های متصل به تارهای صوتی بعد از جراحی بصورت عادی کار نکنند که می تواند منجر به گرفتگی صدا و تغییر صدا شود. درمان می تواند مشکلات عصبی را بهبود داده یا معالجه کند.

بعد از جراحی باید انتظار کمی درد به خاطر تلاش بدن برای بهبود یافتن را داشته باشید. مدت بهبود به وضعیت بیمار و نوع جراحی بستگی دارد. اکثر افراد بین 10 تا 14 روز بهبود می یابند. برخی از محدویت های فعالیتی ممکن است ادامه یابند. برای مثال جراح ممکن است انجام دادن فعالیت های سخت را برای چند هفته بیشتر توصیه کند.

بعد از جراحی برداشتن تیروئید، ممکن است آزمایش خون بدهید تا از برداشتن تمامی سرطان تیروئید اطمینان حاصل شود. این آزمایش ممکن است موارد زیر را اندازه گیری کند :

  • تیروگلوبولین : پروتئینی که سلول های سالم تیروئید ایجاد می کنند و با سلول های سرطانی تیروئید متفاوت هستند.
  • کلسی تونین : هورمونی که توسط سلول های سرطان مدولاری تیروئید ساخته می شود.
  • آنتی ژن کارسینومبریونیک : یک ماده‌ی شیمیایی که توسط سلول های سرطان مدولاری تیروئید تولید می شود.

این آزمایش ها ممکن است برای پیدا کردن نشانه های بازگشت سرطان انجام شوند.

درمان انواع پیشرفته‌ی سرطان تیروئید


سرطان های تهاجمی تیروئید می توانند به سرعت رشد کنند و ممکن است نیازمند گزینه های درمانی بیشتری برای کنترل بیماری شوند. این گزینه ها شامل موارد زیر است :

  • درمان داروهای هدفمند : درمان با داروهای هدفمند بر روی مواد شیمایی خاص موجود در سلول های سرطانی تمرکز می کند. درمان با داروهای هدفمند، از ظریق مسدود کردن فعالیت این مواد شیمایی می تواند باعث شود سلول های سرطانی از بین بروند. برخی از این داروها به شکل کپسول خوراکی دریافت شده و برخی دیگر از طریق رگی در دست تزریق می شوند.
  • پرتودرمانی : در پرتودرمانی با اشعه‌ی خارجی، از دستگاهی استفاده می شود که پرتوهای پرانرژی مانند اشعه ایکس و پروتون ها را به نقطه‌ایی دقیق در بدن شما ساطع می کنند تا سلول های سرطانی را از بین ببرند. پرتودرمانی ممکن است زمانی توصیه شود که سرطان شما با روش‌های درمانی دیگر بهبود نیافته یا بازگشته است. پرتودرمانی می تواند به دردی که توسط پخش شدن سرطان به استخوان رخ می دهد کمک کند. عوارض جانبی پرتودرمانی بستگی به ناحیه ای دارد که پرتوها به آن تابانده می شوند. اگر به گردن تابانده شود، عوارض جانبی ممکن است شامل نشانه ای مانند آفتاب سوختگی بر روی پوست، سرفه، و درد هنگام بلع غذا باشد.
  • شیمی درمانی : این روش شامل درمان با دارویی است که از مواد شیمیایی برای از بین بردن سلول های سرطانی استفاده می کند. داروهای مختلفی برای شیمی درمانی وجود دارند که به تنهایی یا بصورت ترکیبی استفاده می شوند. برخی از آنها بصورت کپسولی خوراکی مصرف می شوند اما اکثرا از طریق تزریق در رگ به بیمار داده می شوند. شیمی درمانی ممکن است به کنترل سلول های سرطانی با سرعت رشد بالا مانند سرطان آناپلاستیک تیروئید کمک کند. در برخی موارد، شیمی درمانی ممکن است برای دیگر انواع سرطان تیروئید استفاده شود. در برخی موارد شیمی درمانی همراه با پرتودرمانی استفاده می شود. عوارض جانبی شیمی درمانی بسته به نوع داروهایی که مصرف شده است دارد.
  • از بین بردن سلول های سرطانی با گرما یا سرما : سلول های سرطان تیروئید که به ریه‌ها، کبد و استخوان ها پخش شده اند را می توان با گرما یا سرما از بین برد. روش تخریب امواج رادیویی، از انرژی الکتریکی برای حرارت دادن به سلول های سرطانی که منجر به از بین رفتن آنها می شود، استفاده می کند. تخریب انجمادی از یک گاز برای منجمد کردن و از بین بردن سلول های سرطانی استفاده می کند و این درمان ها می توانند به کنترل سلول های سرطانی در نواحی کوچک کمک کند.

هورمون درمانی تیروئید


هورمون درمانی تیروئید یک روش درمانی برای جایگزین یا ضمیمه کردن هورمون های ایجاد شده در تیروئید استفاده می شود. هورمون درمانی تیروئید معمولا بصورت دریافت کپسول خوراکی انجام می شود. این روش را می توان در موارد زیر استفاده کرد :

  • جایگزین کردن هرومون های تیروئید بعد از جراحی : اگر تیروئید بطور کامل برداشته شود، بیمار نیازمند مصرف هورمون های تیروئید برای باقی عمر است تا جایگزینی برای هورمون های طبیعی خود داشته باشد. پس زمانی که پزشک دوزی که برای بیمار مناسب است را پیدا می کند، نباید عوارض جانبی داشته باشد.
  • سرکوب رشد سلول های سرطانی : دوزهای بالاتر هرومون درمانی تیروئید می تواند ایجاد هورمون محرک تیروئید (TSH) از غده هیپوفیز مغز را سرکوب کند. TSH می تواند باعث شود سلول های سرطانی رشد کنند. دوزهای سنگین هورمون درمانی ممکن است برای سرطان های تهاجمی تیروئید توصیه شوند.

درمان ید رادیواکتیو


درمان ید رادیواکتیو از نوعی ید استفاده می کند که رادیواکتیو است و سلول های تیروئید و سلول های سرطانی تیروئید که ممکن است بعد از جراحی پابرجا باشند را از بین می برد. این روش بصورت رایج برای درمان سرطان های متمایز تیروئید که احتمال بالایی برای پخش شدن به دیگر قسمت های بدن دارند، استفاده می شود.

ممکن است آزمایشی انجام دهید تا از اثربخش بودن درمان با ید رادیواکتیرو مطمعن شوید چراکه تمامی انواع سرطان تیروئید با این درمان بهبود نمی یابند. انواع سرطان های متمایز تیروئید مانند پاپیلاری، فولیکولی و سلول هارتل بیشتر احتمال بهبود با این روش را دارند. سرطان های آناپلاستیک و مدولاری تیروئید معمولا با ید رادیواکتیرو درمان نمی شوند.

درمان با ید رادیواکتیر بصورت دریافت کپسول یا مایعی خوراکی است. ید رادیواکتیو اکثرا توسط سلول های تیروئید وسلول های سرطان تیروئید جذب می شوند پس احتمال صدمه به دیگر سلول های بدن کم است.

عوارض جانبی که دچار آن می شوید به دوز ید رادیواکتیوی که مصرف کرده اید بستگی دارد. دوز های بالاتر ممکن است منجر به موارد زیر شود :

  • خشکی دهان
  • درد دهان
  • التهاب چشم
  • تغییر حس بویایی و چشایی

بیشتر ید رادیواکتیو طی چند روز اولیه بعد از درمان از طریق ادرار دفع می شود. به شما دستورالعمل هایی خاص داده می شود که نیاز است در طول درمان انجام دهید تا از قرار دادن دیگران در معرض تشعشعات پیشگیری شود. برای مثال ممکن است از شما خواسته شود تا بطور موقت از برخورد نزدیک با دیگر افراد مخصوصا کودکان و بانوان باردار اجتناب کنید.

تزریق الکل به درون سرطان


تخریب الکل که به آن تخریب اتانول نیز می گویند، شامل استفاده از سوزن برای تزریق الکل به داخل نواحی کوچک از سرطان تیروئید است. سونوگرافی برای هدایت دقیق سوزن استفاده می شود. تخریب الکل منجر به کوچک شدن سلول های سرطانی می شود.

تخریب الکل میتواند گزینه ایی برای درمان نواحی کوچک سرطان تیروئید باشد مانند سرطانی که بعد از جراحی در غده لنفاوی استفاده می شود. در برخی موارد این گزینه برای زمانی که شما برای جراحی به اندازه‌ی کافی سلامت نیستید، استفاده می شود.

پیشگیری

پیشگیری

پزشکان از منشا تغییرات ژنتیکی که منجر به سرطان های تیروئید می شوند مطمعن نیستند پس  راهی برای پیشگیری سرطان تیروئید در افرادی که احتمال متوسط مبتلا شدن به این بیمار را دارند، وجود ندارد.

پیشگیری در افراد ریسک بالا


بزرگسالان و کودکان دارای ژن های مادرزادی که احتمال سرطان مدولاری تیروئید دارند ممکن است تصمیم بگیرند برای پیشگیری از مواجهه با سرطان، جراحی انجام داده و تیروئیدشان را بردارند (تیروئیدکتومی). گزینه های پیش روی خود را با متخصص ژنتیکی که می تواند خطر های سرطان تیروئید و درمانهای مناسب را به شما توضیح دهد، بررسی کنید.

بازدید های این مقاله

171 نفر

به این مقاله امتیاز بده !

میانگین امتیاز / 5. تعداد رای

اولین شخصی باشید که امتیاز می دهید !

به اشتراک بگذارید !

بیماری های مشابه

فهرست