سرطان کبد


سرطان کبد

سرطان کبد سرطانی است که از سلول های کبد شما شروع می شود. کبد شما عضوی به اندازه‌ی یک خربز‌ی کوچک است که در قسمت راست بالایی ناحیه شکم، زیر دیافراگم، و بالای معده قرار دارد.

چندین نوع سرطان می توانند در کبد رخ دهند. رایج ترین نوع  کارسینوم سلولهای کبد است که در نوع اصلی سلول های کبدی (هپاتوسیت) رخ می دهد. دیگر انواع سرطان های کبدی مانند کلانژیوکارسینوم داخل کبدی و هپاتوبلاستوم، شیوع کمتری دارند.

سرطانی که از عضوی دیگر نشات گرفته و به کبد پخش شده است از سرطانی که در سلول های کبد ایجاد می شوند، رایج‌تر است. سرطانی که در قسمتی دیگر از بدن مانند روده، ریه یا پستان ها ایجاد شده و سپس به کبد پخش می شود را سرطان متاستازی می گویند. این نوع سرطان را با عضوی که سرطان از آن آغاز شده نام گذاری می کنند. مثلا سرطان متاستاز روده، سرطانی را توصیف می کند که از روده آغاز شده و به کبد رسیده باشد.

کیس های این بیماری :

زمان تقریبی برای خواندن :

علائم

علائم سرطان کبد

بی اشتهایی یکی از علائم این سرطان است

اکثر بیماران در مراحل اولیه‌ی سرطان کبدی علائم یا نشانه‌ای ندارند. زمانی که علائم و نشانه ها شروع به رخ دادن می کنند معمولا شامل موارد زیر هستند :

  • کاهش وزن غیرمنتظره
  • بی اشتهایی
  • حالت تهوع و استفراغ
  • ضعف و خستگی در کل بدن
  • تورم شکمی
  • زرد شدن پوست و قسمت سفید چشم
  • مدفوع سفید و گچ مانند

ریسک فاکتور ها

عواملی که احتمال سرطان کبد را افزایش می دهند شامل موارد زیر است :

  • عفونت مزمن هپاتیت B یا هپاتیت C  : عفونت مزمن هپاتیت B و C احتمال بروز سرطان کبد را افزایش می دهند.
  • سیروز : این عارضه‌ی پیشرونده و غیرقابل بازگشت باعث ایجاد بافت های زخمی در کبد شما شده و احتمال ایجاد سرطان کبد را افزایش می دهد.
  • برخی از بیماری های کبدی مادرزادی : بیماری های کبدی مانند هموکروماتوز و بیماری ویلسون می توانند احتمال ایجاد سرطان کبد را افزایش دهند.
  • دیابت : افراد مبتلا به امراض قند خون نبست به افراد سالم احتمال بیشتری برای دچار شدن به سرطان کبد دارند.
  • بیماری کبد چرب غیر الکلی : تجمع چربی در کبد احتمال وقوع سرطان کبد را افزایش می دهد.
  • در معرض آفلاتوکسین ها قرار گرفتن : آفلاتوکسین ها سمومی هستند که توسط کپک روی محصولات زراعی که به درستی انبار نشده اند ایجاد می شوند. محصولات زراعی مانند غلات و آجیل می توانند حاوی آفلاتوکسین ها بوده و غذاهایی که حاوی این مواد هستند را آلوده کنند.
ریسک فاکتور های سرطان کبد

دچار شدن به سیروز احتمال وقوع این سرطان را افزایش می دهد

علت ابتلا

سرطان کبد زمانی اتفاق میافتد که سلول های کبد دچار تغییراتی (جهشاتی) در دی ان ای (DNA) خود می شوند. دی ان ای هر سلول، ماده ایی است که دستورالعمل‌ های مربوط به هر فرآیند شیمیایی در بدن را فراهم میکند. جهش های دی ان ای منجر به تغییر دراین دستوالعمل ها می شود. یکی از نتایج آن رشد خارج از کنترل سلول و ایجاد تومور (توده ایی از سلول های سرطانی) است.

در برخی موارد منشا سرطان کبدی معلوم است (مانند مبتلا شدن به عفونت های مزمن کبدی). اما در برخی موارد سرطان کبد در افرادی اتفاق میافتد که هیچ بیماری زمینه ایی ندارند و معلوم نیست علت سرطان آنها چه بوده است.

تشخیص

بیوپسی سوزن هسته ایی

سوزن نمونه برداری

تشخیص سرطان


آزمایشها و روش هایی که برای تشخیص سرطان کبد استفاده می شوند شامل موارد زیر است :

تعیین وسعت سرطان


زمانی که سرطان کبد تشخیص داده می شود، پزشک تلاش می کند تا وسعت (مرحله) سرطان را تشخیص دهد. تشخیص مرحله‌ی پیشرفت بیماری در تعیین اندازه و موقعیت سرطان و اینکه به قسمت های دیگر بدن پخش شده است یا خیر، موثر می باشد. روش های تصویربرداری مانند سی تی اسکن، ام آر آی و روش های تصویربرداری استخوانی برای تشخیص مرحله‌ی پیشرفت سرطان کبد استفاده می شوند.

روش های مختلفی برای مرحله بندی سرطان کبد وجود دارد. برای مثال یک روش از اعداد لاتین I تا IV استفاده می کند، و روش دیگری از حروف A تا D. پزشک شما از مرحله‌ی سرطان برای تعیین گزینه های درمانی و پیش بینی وضعیت بیمار پس از درمان استفاده می کند.

درمان

روش های درمانی سرطان کبد به پیشرفت (مرحله) بیماری و سن، سلامت کلی، و سلیقه‌ی شخصی بستگی دارد.

جراحی


عمل های استفاده شده برای درمان سرطان کبد شامل موارد زیر است :

  • جراحی برای برداشتن تومور : در برخی موارد پزشک شما ممکن است جراحی برای برداشتن سرطان کبد و همچنین قسمتی از بافت سالم کبد پیرامون محل وقوع سرطان را توصیه می کند به شرطی که  تومور کوچک و عملکرد کبد صحیح باشد.
  • جراحی پیوند کبد : در این روش، کبد بیمار برداشته شده و با کبد سالم اهداد کننده تعویض می شود. پیوند کبد یک گزینه برای درصد کمی از افراد مبتلا به سرطان کبد در مراحل اولیه است.

پرتودرمانی


پرتودرمانی از انرژی حاصل از اشعه ایکس و پروتون ها که دارای قدرت بالایی هستند، برای نابود کردن سلول های سرطانی و کوچک کردن تومورها استفاده می کند. پزشکان با احتیاط این تشعشعات را به سمت کبد متمرکز می کنند در حالی که بافت های سالم پیرامونی را تحت تاثیر قرار نمی دهند.

اگر گزینه های دیگر درمانی ممکن نیستند یا موثر نبوده اند، ممکن است پرتودرمانی یک گزینه‌ی درمانی خوب باشد. برای سرطان‌های پیشرفته‌ی کبد، پرتودرمانی ممکن است به کنترل علائم کمک کند.

در درمان با پرتوهای خارجی، شما روی تختی دراز می کشید و دستگاهی پرتوها را به نقطه ایی دقیق از بدن شلیک می کند.

نوعی خاص از پرتودرمانی به نام رادیوتراپی استریوتاکتیک بدن، شامل متمرکز کردن تعداد زیادی پرتو به بدن به صورت همزمان می شود.

ایمونوتراپی


ایمنی درمانی یک روش دارویی است که به سیستم بدن شما کمک می کند تا با سرطان مقابله کند. ممکن است سیستم ایمنی بدن شما به سرطان حلمه نکند چراکه سلول های سرطانی پروتئینی تولید می کنند که آنها را در برابر سلول های سیستم ایمنی نامرئی می کند. ایمونوتراپی با ایجاد اختلال در این روند کار می کند.

ایمنی درمانی ممکن است گزینه ایی مناسب برای افراد مبتلا به سرطان های پیشرفته‌ی کبدی باشد.

شیمی درمانی


شیمی درمانی از دارو برای از بین بردن سلول هایی که بیش از حد تکثیر می شوند، که شامل سلول های سرطانی است استفاده می کند. شیمی درمانی میتواند با تزریق یا با کپسولهای خوراکی (یا ترکیبی از هردو) انجام شود.

در برخی موارد از شیمی درمانی برای درمان سرطان های پیشرفته‌ی کبدی استفاده می شود.

درمان های موضعی


درمان های موضعی سرطان کبد آنهایی هستند که مستقیما در ناحیه‌ی سلول های سرطانی اعمال می شوند. گزینه های درمان موضعی سرطان کبد شامل موارد زیر است :

  • حرارت دادن به سلول های سرطانی : تخریب فرکانس رادیویی از جریان الکتریکی برای گرم کردن و از بین بردن سلول های سرطانی استفاده می کند. با استفاده از روش تصویربرداری تحت هدایت سونوگرافی، پزشک یک یا چند سوزن را از طریق شکافی کوچک وارد شکم می کند و زمانی که سوزن ها به تومور رسیدند، آن را با جریان الکتریکی گرم می کنند که باعث از بین رفتن سلول های سرطانی می شود. دیگر روش ها برای گرم کردن  سلول های سرطانی ممکن است از لیزر یا موج الکترومغناطیسی استفاده کنند.
  • منجمد کردن سلول های سرطانی : روش “تخریب انجمادی” از سرمای شدید برای از بین بردن سلول های سرطانی استفاده می کند. در این روش پزشک ابزاری (کرایوپروب) که حامل نیتروژن مایع است را مستقیما وارد تومورهای کبدی می کند.از تصویر سونوگرافی برای هدایت کرایوپروب و نظارت بر منجمد کردن سلول‌ها استفاده می شود.
  • تزریق الکل به داخل تومور : در روش تزریق الکل، الکل خالص مستقیما به تومور تزریق می شود که یا از راه پوست و یا در میانه ی جراحی صورت می پذیرد. الکل باعث می شود سلول های تومور از بین بروند.
  • تزریق دروهای شیمی درمانی به داخل کبد : شیمی آمبولیزاسیون نوعی از شیمی درمانی است که داروهای ضد سرطانی قوی را مستقیما وارد کبد می کند.
  • جایگذاری مهره هایی حاوی اشعه در کبد : تیله هایی بسیار کوچک که حاوی تشعشعات هستند مستقیما داخل کبد قرار گرفته و می توانند تشعشعات را مسقیما به تومور منتقل کنند.

درمان با داروهای هدفمند


درمان با داروهای هدفمند بر روی موارد غیرعادی موجود در سلول های سرطانی تمرکز می کند. این روش با از کار انداختن این موارد غیرعادی، باعث از بین رفتن سلول های سرطانی میشود.

بسیاری از داروهای هدفمند برای درمان سرطان های پیشرفته‌ی کبدی موجود هستند.

برخی از درمان های هدفمند در بیمارانی موثر واقع می شوند که سلول های سرطانی‌شان دارای جهش های ژنتیکی خاصی هستند. سلولهای سرطانی در آزمایشگاه ارزیابی می شوند تا از تاثیر این داروها اطمینان حاصل شود.

پیشگیری

پیشگیری از سرطان کبد

واکسیناسیون هپاتیت B صدمه به کبد را کاهش می دهد

برای پیشگیری از هپاتیت C اقدام کنید


برای هپاتیت C واکسنی وجود ندارد، اما شما می توانید با انجام موارد زیر احتمال عفونت را کاهش دهید :

  • از وضعیت سلامت شریک جنسی خود اطلاع داشته باشید : اگر از وضعیت سلامت شریک خود اطلاعی ندارید از کاندوم استفاده کنید.
  • از مواد مخدر تزریقی استفاده نکنید : با تزریق نکردن داروهای مخدر احتمال ابتلا به هپاتیت C را کاهش دهید.

از پزشک خود در مود نظارت سرطان بپرسید


در مورد اکثر افراد، تحت نظر داشتن بیماری در کاهش مرگ ناشی از این سرطان موثر نیست و معمولا توصیه نمی شود. اما بهتر است افراد مبتلا به عارضه هایی که احتمال سرطان کبد را افزایش می دهند از تحت نظر بودن برای سرطان کبد بهره ببرند. این عارضه ها شامل موارد زیر است :

  • هپاتیت C
  • هپاتیت B
  • سیروز کبد

مزایا و معایب تحت نظر بودن برای سرطان کبد را با پزشک خود در میان بگذارید.

عفونت هپاتیت B و هپاتیت C خود را درمان کنید


روش های درمانی برای عفونت های هپاتیت B و هپاتیت C موجود است. تحقیقات نشان می دهد که درمان می تواند احتمال سرطان کبد را کاهش دهد.

احتمال ابتلا به سیروز را کاهش دهید


سیروز یعنی ایجاد زخم در بافت کبد که احتمال سرطان کبد را افزایش می دهد. شما می توانید با انجام موارد زیر احتمال وقوع سیروز را کاهش دهید :

  • مصرف نکردن نوشیدنی های الکلی یا مصرف در حد اعتدال : اگر نوشیدنی الکلی مصرف می کنید، میزان مصرف را کاهش دهید. در بانوان، این به معنای نوشیدن یک لیوان و برای آقایان به معنی نوشیدن دو لیوان در روز است.
  • داشتن وزنی سالم : اگر وزن کنونی شما سالم است، تلاش کنید با رژیم غذایی سالم و ورزش در بیشتر روزهای هفته آن را حفظ کنید. اگر نیاز به کاهش وزن دارید، میزان کالری های مصرف شده در هر روز را کاهش داده و میزان ورزش را افزایش دهید. سعی کنید به آرامی، هفته ایی 0.5 تا 1 کیلوگرم وزن کم کنید.

واکسن هپاتیت B بزنید


شما می توانید احتمال ابتلا به هپاتیت B را با واکسن هپاتیت B کاهش دهید. واکسن را می توان به هر شخصی مانند نوزادان و افراد مسن و افرادی که سیستم ایمنی ضعیف دارند هم تزریق کرد.

علائم

علائم

علائم سرطان کبد

بی اشتهایی یکی از علائم این سرطان است

اکثر بیماران در مراحل اولیه‌ی سرطان کبدی علائم یا نشانه‌ای ندارند. زمانی که علائم و نشانه ها شروع به رخ دادن می کنند معمولا شامل موارد زیر هستند :

  • کاهش وزن غیرمنتظره
  • بی اشتهایی
  • حالت تهوع و استفراغ
  • ضعف و خستگی در کل بدن
  • تورم شکمی
  • زرد شدن پوست و قسمت سفید چشم
  • مدفوع سفید و گچ مانند
ریسک فاکتور

ریسک فاکتور ها

عواملی که احتمال سرطان کبد را افزایش می دهند شامل موارد زیر است :

  • عفونت مزمن هپاتیت B یا هپاتیت C  : عفونت مزمن هپاتیت B و C احتمال بروز سرطان کبد را افزایش می دهند.
  • سیروز : این عارضه‌ی پیشرونده و غیرقابل بازگشت باعث ایجاد بافت های زخمی در کبد شما شده و احتمال ایجاد سرطان کبد را افزایش می دهد.
  • برخی از بیماری های کبدی مادرزادی : بیماری های کبدی مانند هموکروماتوز و بیماری ویلسون می توانند احتمال ایجاد سرطان کبد را افزایش دهند.
  • دیابت : افراد مبتلا به امراض قند خون نبست به افراد سالم احتمال بیشتری برای دچار شدن به سرطان کبد دارند.
  • بیماری کبد چرب غیر الکلی : تجمع چربی در کبد احتمال وقوع سرطان کبد را افزایش می دهد.
  • در معرض آفلاتوکسین ها قرار گرفتن : آفلاتوکسین ها سمومی هستند که توسط کپک روی محصولات زراعی که به درستی انبار نشده اند ایجاد می شوند. محصولات زراعی مانند غلات و آجیل می توانند حاوی آفلاتوکسین ها بوده و غذاهایی که حاوی این مواد هستند را آلوده کنند.
ریسک فاکتور های سرطان کبد

دچار شدن به سیروز احتمال وقوع این سرطان را افزایش می دهد

علت ابتلا

علت ابتلا

سرطان کبد زمانی اتفاق میافتد که سلول های کبد دچار تغییراتی (جهشاتی) در دی ان ای (DNA) خود می شوند. دی ان ای هر سلول، ماده ایی است که دستورالعمل‌ های مربوط به هر فرآیند شیمیایی در بدن را فراهم میکند. جهش های دی ان ای منجر به تغییر دراین دستوالعمل ها می شود. یکی از نتایج آن رشد خارج از کنترل سلول و ایجاد تومور (توده ایی از سلول های سرطانی) است.

در برخی موارد منشا سرطان کبدی معلوم است (مانند مبتلا شدن به عفونت های مزمن کبدی). اما در برخی موارد سرطان کبد در افرادی اتفاق میافتد که هیچ بیماری زمینه ایی ندارند و معلوم نیست علت سرطان آنها چه بوده است.

تشخیص

تشخیص

بیوپسی سوزن هسته ایی

سوزن نمونه برداری

تشخیص سرطان


آزمایشها و روش هایی که برای تشخیص سرطان کبد استفاده می شوند شامل موارد زیر است :

تعیین وسعت سرطان


زمانی که سرطان کبد تشخیص داده می شود، پزشک تلاش می کند تا وسعت (مرحله) سرطان را تشخیص دهد. تشخیص مرحله‌ی پیشرفت بیماری در تعیین اندازه و موقعیت سرطان و اینکه به قسمت های دیگر بدن پخش شده است یا خیر، موثر می باشد. روش های تصویربرداری مانند سی تی اسکن، ام آر آی و روش های تصویربرداری استخوانی برای تشخیص مرحله‌ی پیشرفت سرطان کبد استفاده می شوند.

روش های مختلفی برای مرحله بندی سرطان کبد وجود دارد. برای مثال یک روش از اعداد لاتین I تا IV استفاده می کند، و روش دیگری از حروف A تا D. پزشک شما از مرحله‌ی سرطان برای تعیین گزینه های درمانی و پیش بینی وضعیت بیمار پس از درمان استفاده می کند.

درمان

درمان

روش های درمانی سرطان کبد به پیشرفت (مرحله) بیماری و سن، سلامت کلی، و سلیقه‌ی شخصی بستگی دارد.

جراحی


عمل های استفاده شده برای درمان سرطان کبد شامل موارد زیر است :

  • جراحی برای برداشتن تومور : در برخی موارد پزشک شما ممکن است جراحی برای برداشتن سرطان کبد و همچنین قسمتی از بافت سالم کبد پیرامون محل وقوع سرطان را توصیه می کند به شرطی که  تومور کوچک و عملکرد کبد صحیح باشد.
  • جراحی پیوند کبد : در این روش، کبد بیمار برداشته شده و با کبد سالم اهداد کننده تعویض می شود. پیوند کبد یک گزینه برای درصد کمی از افراد مبتلا به سرطان کبد در مراحل اولیه است.

پرتودرمانی


پرتودرمانی از انرژی حاصل از اشعه ایکس و پروتون ها که دارای قدرت بالایی هستند، برای نابود کردن سلول های سرطانی و کوچک کردن تومورها استفاده می کند. پزشکان با احتیاط این تشعشعات را به سمت کبد متمرکز می کنند در حالی که بافت های سالم پیرامونی را تحت تاثیر قرار نمی دهند.

اگر گزینه های دیگر درمانی ممکن نیستند یا موثر نبوده اند، ممکن است پرتودرمانی یک گزینه‌ی درمانی خوب باشد. برای سرطان‌های پیشرفته‌ی کبد، پرتودرمانی ممکن است به کنترل علائم کمک کند.

در درمان با پرتوهای خارجی، شما روی تختی دراز می کشید و دستگاهی پرتوها را به نقطه ایی دقیق از بدن شلیک می کند.

نوعی خاص از پرتودرمانی به نام رادیوتراپی استریوتاکتیک بدن، شامل متمرکز کردن تعداد زیادی پرتو به بدن به صورت همزمان می شود.

ایمونوتراپی


ایمنی درمانی یک روش دارویی است که به سیستم بدن شما کمک می کند تا با سرطان مقابله کند. ممکن است سیستم ایمنی بدن شما به سرطان حلمه نکند چراکه سلول های سرطانی پروتئینی تولید می کنند که آنها را در برابر سلول های سیستم ایمنی نامرئی می کند. ایمونوتراپی با ایجاد اختلال در این روند کار می کند.

ایمنی درمانی ممکن است گزینه ایی مناسب برای افراد مبتلا به سرطان های پیشرفته‌ی کبدی باشد.

شیمی درمانی


شیمی درمانی از دارو برای از بین بردن سلول هایی که بیش از حد تکثیر می شوند، که شامل سلول های سرطانی است استفاده می کند. شیمی درمانی میتواند با تزریق یا با کپسولهای خوراکی (یا ترکیبی از هردو) انجام شود.

در برخی موارد از شیمی درمانی برای درمان سرطان های پیشرفته‌ی کبدی استفاده می شود.

درمان های موضعی


درمان های موضعی سرطان کبد آنهایی هستند که مستقیما در ناحیه‌ی سلول های سرطانی اعمال می شوند. گزینه های درمان موضعی سرطان کبد شامل موارد زیر است :

  • حرارت دادن به سلول های سرطانی : تخریب فرکانس رادیویی از جریان الکتریکی برای گرم کردن و از بین بردن سلول های سرطانی استفاده می کند. با استفاده از روش تصویربرداری تحت هدایت سونوگرافی، پزشک یک یا چند سوزن را از طریق شکافی کوچک وارد شکم می کند و زمانی که سوزن ها به تومور رسیدند، آن را با جریان الکتریکی گرم می کنند که باعث از بین رفتن سلول های سرطانی می شود. دیگر روش ها برای گرم کردن  سلول های سرطانی ممکن است از لیزر یا موج الکترومغناطیسی استفاده کنند.
  • منجمد کردن سلول های سرطانی : روش “تخریب انجمادی” از سرمای شدید برای از بین بردن سلول های سرطانی استفاده می کند. در این روش پزشک ابزاری (کرایوپروب) که حامل نیتروژن مایع است را مستقیما وارد تومورهای کبدی می کند.از تصویر سونوگرافی برای هدایت کرایوپروب و نظارت بر منجمد کردن سلول‌ها استفاده می شود.
  • تزریق الکل به داخل تومور : در روش تزریق الکل، الکل خالص مستقیما به تومور تزریق می شود که یا از راه پوست و یا در میانه ی جراحی صورت می پذیرد. الکل باعث می شود سلول های تومور از بین بروند.
  • تزریق دروهای شیمی درمانی به داخل کبد : شیمی آمبولیزاسیون نوعی از شیمی درمانی است که داروهای ضد سرطانی قوی را مستقیما وارد کبد می کند.
  • جایگذاری مهره هایی حاوی اشعه در کبد : تیله هایی بسیار کوچک که حاوی تشعشعات هستند مستقیما داخل کبد قرار گرفته و می توانند تشعشعات را مسقیما به تومور منتقل کنند.

درمان با داروهای هدفمند


درمان با داروهای هدفمند بر روی موارد غیرعادی موجود در سلول های سرطانی تمرکز می کند. این روش با از کار انداختن این موارد غیرعادی، باعث از بین رفتن سلول های سرطانی میشود.

بسیاری از داروهای هدفمند برای درمان سرطان های پیشرفته‌ی کبدی موجود هستند.

برخی از درمان های هدفمند در بیمارانی موثر واقع می شوند که سلول های سرطانی‌شان دارای جهش های ژنتیکی خاصی هستند. سلولهای سرطانی در آزمایشگاه ارزیابی می شوند تا از تاثیر این داروها اطمینان حاصل شود.

پیشگیری

پیشگیری

پیشگیری از سرطان کبد

واکسیناسیون هپاتیت B صدمه به کبد را کاهش می دهد

برای پیشگیری از هپاتیت C اقدام کنید


برای هپاتیت C واکسنی وجود ندارد، اما شما می توانید با انجام موارد زیر احتمال عفونت را کاهش دهید :

  • از وضعیت سلامت شریک جنسی خود اطلاع داشته باشید : اگر از وضعیت سلامت شریک خود اطلاعی ندارید از کاندوم استفاده کنید.
  • از مواد مخدر تزریقی استفاده نکنید : با تزریق نکردن داروهای مخدر احتمال ابتلا به هپاتیت C را کاهش دهید.

از پزشک خود در مود نظارت سرطان بپرسید


در مورد اکثر افراد، تحت نظر داشتن بیماری در کاهش مرگ ناشی از این سرطان موثر نیست و معمولا توصیه نمی شود. اما بهتر است افراد مبتلا به عارضه هایی که احتمال سرطان کبد را افزایش می دهند از تحت نظر بودن برای سرطان کبد بهره ببرند. این عارضه ها شامل موارد زیر است :

  • هپاتیت C
  • هپاتیت B
  • سیروز کبد

مزایا و معایب تحت نظر بودن برای سرطان کبد را با پزشک خود در میان بگذارید.

عفونت هپاتیت B و هپاتیت C خود را درمان کنید


روش های درمانی برای عفونت های هپاتیت B و هپاتیت C موجود است. تحقیقات نشان می دهد که درمان می تواند احتمال سرطان کبد را کاهش دهد.

احتمال ابتلا به سیروز را کاهش دهید


سیروز یعنی ایجاد زخم در بافت کبد که احتمال سرطان کبد را افزایش می دهد. شما می توانید با انجام موارد زیر احتمال وقوع سیروز را کاهش دهید :

  • مصرف نکردن نوشیدنی های الکلی یا مصرف در حد اعتدال : اگر نوشیدنی الکلی مصرف می کنید، میزان مصرف را کاهش دهید. در بانوان، این به معنای نوشیدن یک لیوان و برای آقایان به معنی نوشیدن دو لیوان در روز است.
  • داشتن وزنی سالم : اگر وزن کنونی شما سالم است، تلاش کنید با رژیم غذایی سالم و ورزش در بیشتر روزهای هفته آن را حفظ کنید. اگر نیاز به کاهش وزن دارید، میزان کالری های مصرف شده در هر روز را کاهش داده و میزان ورزش را افزایش دهید. سعی کنید به آرامی، هفته ایی 0.5 تا 1 کیلوگرم وزن کم کنید.

واکسن هپاتیت B بزنید


شما می توانید احتمال ابتلا به هپاتیت B را با واکسن هپاتیت B کاهش دهید. واکسن را می توان به هر شخصی مانند نوزادان و افراد مسن و افرادی که سیستم ایمنی ضعیف دارند هم تزریق کرد.

بازدید های این مقاله

39 نفر

به این مقاله امتیاز بده !

میانگین امتیاز / 5. تعداد رای

اولین شخصی باشید که امتیاز می دهید !

به اشتراک بگذارید !

بیماری های مشابه

فهرست