آنوریسم آئورت توراسیک


آنوریسم آئورت توراسیک

آنوریسم آئورت توراسیک یعنی در شریان اصلی بدن (آئورت) واقع در قفسه سینه، یک ناحیه تضعیف شده وجود دارد. زمانی که دیواره آئورت ضعیف شده باشد، ممکن است آئورت گشاد شود. زمانی که آئورت به بطور قابل توجه گشاد می شود به آن آنوریسم می گویند.

آنوریسم آئورت توراسیک را آنوریسم توراسیک نیز می گویند.

درمان آنوریسم آئورت توراسیک ممکن است شامل چکاپ های منظم نزد پزشک تا جراحی اورژانسی باشد. نوع درمان بسته به علت، اندازه، و رشد آنوریسم آئورت توراسیک دارد.

عوارض آنوریسم آئورت توراسیک شامل پارگی آئورت یا پارکی مرگبار بین لایه های دیواره آئورت ها می شود. پارگی می تواند منجر به مرگ ناگهانی شود.

آنوریسم های آئورت توراسیک کمتر از آنوریسم هایی آئورت شکمی رایج هستند.

زمان تقریبی برای خواندن :

علائم

درد قفسه سینه

درد بالاتنه یکی از علائم این بیماری است

آنوریسم آئورت توراسیک معمولا به آرامی رشد می کند. این بیماری معمولا نشانه ایی ندارد و همین مساله تشخیص آن را سخت می کند. بسیاری از آنوریسم های ایجاد شده‌ی کوچک، به همان اندازه می مانند، با این حال برخی به مرور زمان بزرگتر می شوند. سرعت رشد آنوریسم آئورت توراسیک ممکن است به سختی پیش بینی شود.

با رشد آنوریسم آئورت توراسیک، نشانه ها و علائم آن ممکن است شامل موارد زیر شود:

  • درد کمر
  • سرفه
  • صدای ضعیف و خراش دار (گرفتگی صدا)
  • تنگی نفس
  • حسایست به لمس یا درد در قفسه سینه

نشانه ها و علائم آنوریسم آئورت توراسیکی که پاره شده است شامل موارد زیر می شود:

  • درد شدید و ناگهانی در بالا تنه که به پایین ختم می شود
  • درد در قفسه سینه، فک یا دستها
  • سختی در تنفس
  • فشار خون پایین
  • بی هوش شدن
  • تنگی نفس
  • سختی در بلع

برخی از آنوریسم ها هیچ وقت پاره نمی شوند.

ریسک فاکتور ها

مواردی که خظر ابتلا به آنوریسم آئورت توراسیک را افزایش میدهند، شامل موارد زیر می شود:

  • سن: پیری احتمال ابتلا به آنوریسم های آئورت را افزایش می دهد. آنوریسم آئورت توراسیک بیشتر در افراد 65 سال به بالا رخ می دهد.
  • مصرف دخانیات: سیگار کشیدن و مصرف دخانیات احتمال ابتلا به آنوریسم آئورت را افزایش می دهد.
  • فشار خون بالا: فشار خون بالا به عروق خونی صدمه می زند و احتمال ابتلا به آنوریسم را افزایش می دهد.
  • تجمع پلاک در عروق: تجمع چربی یا مواد دیگر در خون می تواند به دیواره عروق خونی صدمه بزند که احتمال افزایش ابتلا به آنوریسم را افزایش می دهد. این عارضه بیشتر در افراد مسن دیده میشود.
  • سابقه خانوادگی: داشتن والد، برادر، خواهر یا فرزندی که مبتلا به آنوریسم است احتمال ابتلا به آنوریسم آئورت و پارگی آن را افزایش می دهد. شما ممکن است در سنین پایین تر مبتلا به آنوریسم ها شوید.
  • شرایط ژنتیکی: اگر شما مبتلا به سندرم مارفان یا عارضه ایی مشابه مانند سندرم لویز-دیتز یا سندرم اهلرز-دانلوس عروقی باشید، احتمال ابتلا به آنوریسم آئورت توراسیک بیشتری دارید. احتمال پارگی آئورت یا دیگر عروق خونی نیز بیشتر است.
  • دریچه آئورت دو لختی: داشتن دریچه آئورت دو کاسپی به جای سه کاسپ احتمال ابتلا به آنوریسم آئورت را افزایش می دهد.
فرد مسن

این بیماری بیشتر در افراد مسن رخ می دهد

علت ابتلا

آنوریسم های آئورتی ممکن است در هر ناحیه از شریان اصلی بدن (آئورت) رخ دهند. آئورت از قلب ریشه می گیرد و به سمت قفسه سینه و ناحیه شکم می رود. زمانی که آنوریسم در قفسه‌ی سینه رخ می دهد به آن آنوریسم آئورت توراسیک می گویند.

اگر آنوریسم بین قسمت پایینی و بالایی آئورت رخ دهد به آن آنوریسم سینه-شکمی می گویند.

آنوریسم توراسیک توسط شکل آن دسته بندی می شود. اگر دیواره‌ی ضعیف شده‌ی آئورت مانند بادکنک بزرگ شود به آن آنوریسم ساکولار (کیسه ایی) می گویند. اگر بصورت متقارن بزرگ شود به آن آنوریسم لوله ایی می گویند.

آنوریسم ها می توانند در هر ناحیه  ایی از آئورت توراسیک که شامل محدوده‌ی قلب، قوس آئورت و ناحیه پایین تر آئورت توراسیک می شود، رخ دهند.

دلایل ابتلا به آنوریسم های آئورت توراسیک شامل موارد زیر می شود:

  • سفت شدن رگ ها (آترواسکلروز) : تجمع پلاک ها بر روی دیواره های عروق می تواند منجر به کاهش انعطاف پذیری عروق شود. فشار اضافه می تواند منجر به تضعیف و بزرگ تر شدن (گشاد شدن) عروق شود. فشار خون بالا و کلسترول بالا می تواند خطر ابتلا به آترواسکلروز را افزایش دهد. این بیماری در افراد مسن بیشتر رایج است.
  • شرایط ژنتیکی : آنوریسم های آئورت در افراد جوانتر معمولا منشا ژنتیکی دارد. سندرم مارفان، عارضه ایی ژنتیکی که بافت همبند بدن را تحت تاثیر قرار می دهد، ممکن است منشا تضعیف دیواره‌ی آئورت باشد. دیگر شرایط ژنتیکی مرتبط با آنوریسم آئورت و پارگی آن شامل بیماری اهلرز-دانلوس عروقی، سندرم های لویز-دیتز و ترنر می شود.
  • التهاب عروق خونی : بیماری هایی که منجر به عروق خونی ملتهب شوند مانند giant cell arthritis، التهاب عروقی تاکایاسو، با آنوریسم های آئورت توراسیک مرتبط اند.
  • دریچه آئورت نامنظم : دریچه آئورت بین بطن چپ قلب و آئورت است. افرادی که بصورت مادرزادی دریچه آئورتشان به جای سه لت، دو لت دارد (دریچه آئورت دو لختی) دارند، بیشتر در خطر ابتلا به آنوریسم توراسیک هستند.
  • عفونت درمان نشده : اگر عفونتی درمان نشده مانند سیفلیس یا سالمونلا داشته باشید، به ندرت آنوریسم آئورت توراسیک رخ می دهد.
  • جراحت جدی : برخی از افرادی که در سقوط از ارتفاع یا سانحه خودرو مجروح می شوند، به آنوریسم آئورت توراسیک مبتلا می شوند، اما به ندرت.

تشخیص

آنوریسم های آئورت توراسیک معمولا در طول تصویربرداری پزشکی که برای علتی دیگر تجویز شده است یافت می شوند.

اگر شما نشانه یا علائم آنوریسم آئورت توراسیک را دارید، پزشک شما ممکن است در مورد سابقه پزشکی و خانوادگی از شما بپرسد. برخی از آنوریسم ها می توانند خانوادگی باشند.

از روش های تصویربردای میتوان برای تایید یا معاینه آنوریسم آئورت توراسیک استفاده کرد که شامل موارد زیر می شوند:

  • اکوکاردیوگرام : این روش با استفاده از امواج صوتی، حرکت خون داخل قلب و عروق خونی مانند آئورت را نمایش می دهد. اکوکاردیوگرام ممکن است برای تشخیص یا معاینه آنوریسم آئورت توراسیک استفاده شود. اگر اکوکاردیوگرام معمولی در مورد آئورت به اندازه کافی اطلاعات ندهد، ممکن است از اکوکاردیوگرافی ترانس مری برای گرفتن تصویری بهتر استفاده شود. برای این نوع اکوکاردیوگرام، لوله ای قابل انعطاف که حاوی پروب سونوگرافی است به داخل حلق و به لوله ایی که دهان را به معده متصل می کند (مری) وارد می شود.
  • سی تی اسکن : سی تی اسکن با کمک اشعه تصاویر عرضی مقطعی از بدن که شامل آئورت است ایجاد می کند. این روش می تواند اندازه و شکل یک آنوریسم را تشخیص دهد. در طول سی تی اسکن، شما معمولا بر روی تخت دستگاه سی تی اسکن دراز می کشید. ممکن است ماده رنگی از طریق سرم (کنتراست یا ماده حاجب) تزریق شود تا به نمایش بهتر عروق بر روی تصویر کمک کند.
  • ام آر آی قلب: ام آر آی قلب از طریق میدان های مغناطیسی و امواج صوتی تصاویر با کیفیت از قلب و آئورت ایجاد می کند. از ام آر آی برای تشخیص آنوریسم و تشخیص اندازه و موقیعت آن استفاده می شود. در این روش شما معمولا روی تختی دراز می کشید و به داخل طونلی می روید (انواع روباز و غیرتونلی از دستگاه ام آر آی وجود دارند که گرچه کمیاب هستند اما در مرکز تصویربرداری پزشکی دکتر قائمیان در شمال ایران در حال بهره برداری می باشند). ممکن است یک ماده رنگی (ماده حاجب یا کنتراست) از طریق سرم به بیمار تزریق شود تا به نمایش بهتر عروق خونی بر روی تصویر کمک کند. این روش ممکن است به عنوان جایگزین سی تی اسکن برای افرادی که نیاز به نظارت آنوریسم مکرر دارند استفاده شود تا کمتر در معرض تشعشعات قرار بگیرند.
دستگاه MRI و بیمار

انجام ام آر آی برای تشخیص آنوریسم توراسیک

درمان

داروهای آنوریسم آئورت توراسیک

مصرف دارو برای کاهش فشار خون

هدف از درمان آنوریسم آئورت توراسیک، جلوگیری از بزرگ شدن و پارگی آنوریسم است. نوع درمان بستگی به اندازه آنوریسم و سرعت رشد آن دارد.

درمان آنوریسم آئورت توراسیک ممکن است شامل موارد زیر شود:

  • چکاپ منظم (رعایت جوانب احتیاط)
  • دارو درمانی
  • جراحی

نظارت


اگر آنوریسم آئورت توراسیک کوچک باشد، پزشک شما ممکن است در کنار دارودرمانی برای کنترل آنوریسم روش های تصویربرداری تجویز کند. دیگر بیماری های شما هم درمان و کنترل می شوند.

معمولا شما حداقل شش ماه پس از تشخیص آنوریسم اکوکاردیوگرافی، سی تی اسکن یا ام آر آی انجام می دهید و بطور منظم توسط پزشک ویزیت خواهید شد. زمان بین انجام دادن این روش ها بسته به علت و اندازه آنوریسم و سرعت رشد آن دارد.

داروها


داروها ممکن است برای درمان فشار خون بالا و کلسترول تجویز شوند. این داروها ممکن است شامل موارد زیر باشند:

  • مسدود کننده های بتا : مسدود کننده های بتا به وسیله پایین آوردن ضربان قلب، فشار خون را کاهش می دهند.این دارو ها ممکن است سرعت رشد آئورت در افرادی که مبتلا به سندرم مارفان هستند را کاهش دهند.
  • مسدود کننده های گیرنده آنژیوتانسین : این داروها ممکن است زمانی استفاده شوند که مصرف مسدود کننده های بتا ممکن نباشد یا فشار خون را به خوبی کنترل نکنند. این داروها معمولا برای افرادی تجویز می شوند که مبتلا به سندرم لویز-دیتز هستند حتی اگر فشار خون بالا نداشته باشند. نمونه هایی از مسدود کننده های گیرنده آنژیوتانسین شامل لوزارتان، والزارتان و اولمزارتان می شود.
  • استاتین ها : این دارو ها میتوانند به کاهش کلسترول کمک کنند که خود میتواند به کاهش انسداد ها در عروق و کاهش احتمال عوارض آنوریسم کمک کند. نمونه هایی از استاتین ها ها شامل آتورواستاتین، لوواستاتین، سیمواستاتین و موارد دیگر می شود.

اگر دخانیات مصرف می کنید یا سیگار می کشید، ترک آن مهم است. استفاده از دخانیات میتواند آنوریسم و اوضاع کلی سلامت شما را وخیم تر کند.

جراحی


جراحی برای آنرویسم آئورت توراسیک 5 تا 6 سانتی متری و بالاتر توصیه می شود. اگر شما سابقه خانوادگی پارگی آئورت یا عارضه ایی که به آنرویسم مرتبط است مانند سندرم مارفان دارید، ممکن است برای آنوریسم های کوچکتر نیز جراحی توصیه شود.

اکثر افرادی که آنوریسم آئورت توراسیک دارند جراحی باز انجام می دهند، اما برخی از اوقات از جراحی مداخله ایی کمتر به اسم جراحی اندوواسکولار نیز استفاده می شود.

نوع جراحی انجام شده بسته به عارضه پزشکی خاص شما و موقعیت آنوریسم آئورت توراسیک دارد.

  • جراحی باز : این جراحی شامل جدا کردن قسمت آسیب دیده آئورت به دلیل آنوریسم است. آن قسمت از آئورت با لوله ایی مصنوعی (گرافت) که به آئورت دوخته می شود، تعویض می شود. بهبودی کامل ممکن است یک ماه یا بیشتر طول بکشد.
  • جراحی ریشه آئورت : این نوع جراحی باز برای درمان ناحیه بزرگ شده آئورت برای پیشگیری از پارگی آن استفاده می شود. آنوریسم های آئورت در نزدیک ریشه ممکن است با سندرم مارفان یا عارضه ایی دیگر مرتبط باشد. جراحی قسمتی از آئورت و گاهی قسمتی از دریچه آئورت را بر میدارد. یک گرافت جایگزین قسمت برداشته شده آئورت می شود. دریچه آئوت ممکن است با دریچه مکانیکی یا بیولوژیکی تعویض شود. اگر دریچه برداشته نشود به آن جراحی، جراحی ترمیم ریشه آئورت با حفظ دریچه می گویند.
  • ترمیم آنوریسم آئورت اندوواسکولار : جراح لوله ایی باریک و قابل انعطاف (کاتتر) را، معمولا از طریق کشاله ران وارد جریان خون می کند و به سمت آئورت هدایت می کند. لوله ایی توری فلزی (گرافت) متصل به انتهای کاتتر در ناحیه آنوریسم جایگزاری می شود. پین ها و قلاب هایی کوچک آن را در جای خود نگه می دارند. گرافت ناحیه تضعیف شده آئورت را تقویت می کند تا از پارگی آنوریسم جلوگیری کند. این روش استفاده از کاتتر ممکن است دوران نقاهت سریع تری داشته باشد.
  • جراحی اورژانسی : آنوریسم آئورت توراسیک پاره شده نیازمند جراحی باز اورژانسی است. این نوع جراحی خطرناک است و احتمال مرگ و میر آن بالا است. به همین خاطر تشخیص و درمان آنوریسم های آئورت توراسیک قلب همراه نظارت و جراحی های مناسب، برای پیشگیری از پارگی، مهم است.

پیشگیری

روش پیشگیری از به آنوریسم آئورت توراسیک

رژیم غذایی سالم در کاهش احتمال وقوع آنوریسم موثر است

مراقبت از عروق خونی نقشی مهم در پیشگیری از آنوریسم دارد. پزشک ممکن است موارد زیر را به عنوان استراتژی های سلامت قلب توصیه کند:

  • سیگار نکشید یا از دخانیات استفاده نکنید
  • فشار خون و سطح کلسترول خود را کنترل کنید
  • بطور منظم ورزش کنید
  • غذای حاوی کلسترول و چربی بالا را در رژیم غذایی خود کاهش دهید.

برای پیشگیری از آنوریسم آئورت هیچ دارویی وجود ندارد. با این حال، ممکن است از دارو هایی برای درمان فشار خون بالا، کلسترول بالا یا دیگر عارضه هایی که با آنوریسم مرتبط هستند استفاده شود. مدیریت درست این عارضه ها ممکن است احتمال عوارض آنوریسم آئورت توراسیک را کاهش دهد.

نظارت و آزمایش ژنتیک


عارضه هایی که می توانند منجر به آنوریسم آئورت توراسیک شوند، میتوانند خانوادگی باشند. اگر خانواده درجه یک مانند والد، برادر، خواهر و فرزندان عارضه ایی ژنتیکی مانند سندرم مارفان یا دیگر عارضه هایی که به آنوریسم های آئورت توراسیک مرتبط اند داشته باشند، پزشک ممکن است توصیه کند تحت نظر باشید.

نظارت به معنای انجام دادن تصویربرداری های منظم است که معمولا اکوکاردیوگرافی برای بررسی وجود یک آنوریسم می باشد. اگر سونوگرافی قلب (اکوکاردیوگرافی) نشان دهنده آئورت بزرگ شده یا آنوریسم باشد، از یک روش تصویربرداری معمولا بین 6 تا 12 ماه استفاده می شود تا از رشد نکردن آن اطمینان حاصل شود.

اگر شما سابقه خانوادگی آنوریسم های آئورت دارید و به خصوص اگر به فکر بارداری هستید، ممکن است آزمایش ژنتیکی هم توصیه شود.

علائم

علائم

درد قفسه سینه

درد بالاتنه یکی از علائم این بیماری است

آنوریسم آئورت توراسیک معمولا به آرامی رشد می کند. این بیماری معمولا نشانه ایی ندارد و همین مساله تشخیص آن را سخت می کند. بسیاری از آنوریسم های ایجاد شده‌ی کوچک، به همان اندازه می مانند، با این حال برخی به مرور زمان بزرگتر می شوند. سرعت رشد آنوریسم آئورت توراسیک ممکن است به سختی پیش بینی شود.

با رشد آنوریسم آئورت توراسیک، نشانه ها و علائم آن ممکن است شامل موارد زیر شود:

  • درد کمر
  • سرفه
  • صدای ضعیف و خراش دار (گرفتگی صدا)
  • تنگی نفس
  • حسایست به لمس یا درد در قفسه سینه

نشانه ها و علائم آنوریسم آئورت توراسیکی که پاره شده است شامل موارد زیر می شود:

  • درد شدید و ناگهانی در بالا تنه که به پایین ختم می شود
  • درد در قفسه سینه، فک یا دستها
  • سختی در تنفس
  • فشار خون پایین
  • بی هوش شدن
  • تنگی نفس
  • سختی در بلع

برخی از آنوریسم ها هیچ وقت پاره نمی شوند.

ریسک فاکتورها

ریسک فاکتور ها

مواردی که خظر ابتلا به آنوریسم آئورت توراسیک را افزایش میدهند، شامل موارد زیر می شود:

  • سن: پیری احتمال ابتلا به آنوریسم های آئورت را افزایش می دهد. آنوریسم آئورت توراسیک بیشتر در افراد 65 سال به بالا رخ می دهد.
  • مصرف دخانیات: سیگار کشیدن و مصرف دخانیات احتمال ابتلا به آنوریسم آئورت را افزایش می دهد.
  • فشار خون بالا: فشار خون بالا به عروق خونی صدمه می زند و احتمال ابتلا به آنوریسم را افزایش می دهد.
  • تجمع پلاک در عروق: تجمع چربی یا مواد دیگر در خون می تواند به دیواره عروق خونی صدمه بزند که احتمال افزایش ابتلا به آنوریسم را افزایش می دهد. این عارضه بیشتر در افراد مسن دیده میشود.
  • سابقه خانوادگی: داشتن والد، برادر، خواهر یا فرزندی که مبتلا به آنوریسم است احتمال ابتلا به آنوریسم آئورت و پارگی آن را افزایش می دهد. شما ممکن است در سنین پایین تر مبتلا به آنوریسم ها شوید.
  • شرایط ژنتیکی: اگر شما مبتلا به سندرم مارفان یا عارضه ایی مشابه مانند سندرم لویز-دیتز یا سندرم اهلرز-دانلوس عروقی باشید، احتمال ابتلا به آنوریسم آئورت توراسیک بیشتری دارید. احتمال پارگی آئورت یا دیگر عروق خونی نیز بیشتر است.
  • دریچه آئورت دو لختی: داشتن دریچه آئورت دو کاسپی به جای سه کاسپ احتمال ابتلا به آنوریسم آئورت را افزایش می دهد.
فرد مسن

این بیماری بیشتر در افراد مسن رخ می دهد

علت ابتلا

علت ابتلا

آنوریسم های آئورتی ممکن است در هر ناحیه از شریان اصلی بدن (آئورت) رخ دهند. آئورت از قلب ریشه می گیرد و به سمت قفسه سینه و ناحیه شکم می رود. زمانی که آنوریسم در قفسه‌ی سینه رخ می دهد به آن آنوریسم آئورت توراسیک می گویند.

اگر آنوریسم بین قسمت پایینی و بالایی آئورت رخ دهد به آن آنوریسم سینه-شکمی می گویند.

آنوریسم توراسیک توسط شکل آن دسته بندی می شود. اگر دیواره‌ی ضعیف شده‌ی آئورت مانند بادکنک بزرگ شود به آن آنوریسم ساکولار (کیسه ایی) می گویند. اگر بصورت متقارن بزرگ شود به آن آنوریسم لوله ایی می گویند.

آنوریسم ها می توانند در هر ناحیه  ایی از آئورت توراسیک که شامل محدوده‌ی قلب، قوس آئورت و ناحیه پایین تر آئورت توراسیک می شود، رخ دهند.

دلایل ابتلا به آنوریسم های آئورت توراسیک شامل موارد زیر می شود:

  • سفت شدن رگ ها (آترواسکلروز) : تجمع پلاک ها بر روی دیواره های عروق می تواند منجر به کاهش انعطاف پذیری عروق شود. فشار اضافه می تواند منجر به تضعیف و بزرگ تر شدن (گشاد شدن) عروق شود. فشار خون بالا و کلسترول بالا می تواند خطر ابتلا به آترواسکلروز را افزایش دهد. این بیماری در افراد مسن بیشتر رایج است.
  • شرایط ژنتیکی : آنوریسم های آئورت در افراد جوانتر معمولا منشا ژنتیکی دارد. سندرم مارفان، عارضه ایی ژنتیکی که بافت همبند بدن را تحت تاثیر قرار می دهد، ممکن است منشا تضعیف دیواره‌ی آئورت باشد. دیگر شرایط ژنتیکی مرتبط با آنوریسم آئورت و پارگی آن شامل بیماری اهلرز-دانلوس عروقی، سندرم های لویز-دیتز و ترنر می شود.
  • التهاب عروق خونی : بیماری هایی که منجر به عروق خونی ملتهب شوند مانند giant cell arthritis، التهاب عروقی تاکایاسو، با آنوریسم های آئورت توراسیک مرتبط اند.
  • دریچه آئورت نامنظم : دریچه آئورت بین بطن چپ قلب و آئورت است. افرادی که بصورت مادرزادی دریچه آئورتشان به جای سه لت، دو لت دارد (دریچه آئورت دو لختی) دارند، بیشتر در خطر ابتلا به آنوریسم توراسیک هستند.
  • عفونت درمان نشده : اگر عفونتی درمان نشده مانند سیفلیس یا سالمونلا داشته باشید، به ندرت آنوریسم آئورت توراسیک رخ می دهد.
  • جراحت جدی : برخی از افرادی که در سقوط از ارتفاع یا سانحه خودرو مجروح می شوند، به آنوریسم آئورت توراسیک مبتلا می شوند، اما به ندرت.
تشخیص

تشخیص

آنوریسم های آئورت توراسیک معمولا در طول تصویربرداری پزشکی که برای علتی دیگر تجویز شده است یافت می شوند.

اگر شما نشانه یا علائم آنوریسم آئورت توراسیک را دارید، پزشک شما ممکن است در مورد سابقه پزشکی و خانوادگی از شما بپرسد. برخی از آنوریسم ها می توانند خانوادگی باشند.

از روش های تصویربردای میتوان برای تایید یا معاینه آنوریسم آئورت توراسیک استفاده کرد که شامل موارد زیر می شوند:

  • اکوکاردیوگرام : این روش با استفاده از امواج صوتی، حرکت خون داخل قلب و عروق خونی مانند آئورت را نمایش می دهد. اکوکاردیوگرام ممکن است برای تشخیص یا معاینه آنوریسم آئورت توراسیک استفاده شود. اگر اکوکاردیوگرام معمولی در مورد آئورت به اندازه کافی اطلاعات ندهد، ممکن است از اکوکاردیوگرافی ترانس مری برای گرفتن تصویری بهتر استفاده شود. برای این نوع اکوکاردیوگرام، لوله ای قابل انعطاف که حاوی پروب سونوگرافی است به داخل حلق و به لوله ایی که دهان را به معده متصل می کند (مری) وارد می شود.
  • سی تی اسکن : سی تی اسکن با کمک اشعه تصاویر عرضی مقطعی از بدن که شامل آئورت است ایجاد می کند. این روش می تواند اندازه و شکل یک آنوریسم را تشخیص دهد. در طول سی تی اسکن، شما معمولا بر روی تخت دستگاه سی تی اسکن دراز می کشید. ممکن است ماده رنگی از طریق سرم (کنتراست یا ماده حاجب) تزریق شود تا به نمایش بهتر عروق بر روی تصویر کمک کند.
  • ام آر آی قلب: ام آر آی قلب از طریق میدان های مغناطیسی و امواج صوتی تصاویر با کیفیت از قلب و آئورت ایجاد می کند. از ام آر آی برای تشخیص آنوریسم و تشخیص اندازه و موقیعت آن استفاده می شود. در این روش شما معمولا روی تختی دراز می کشید و به داخل طونلی می روید (انواع روباز و غیرتونلی از دستگاه ام آر آی وجود دارند که گرچه کمیاب هستند اما در مرکز تصویربرداری پزشکی دکتر قائمیان در شمال ایران در حال بهره برداری می باشند). ممکن است یک ماده رنگی (ماده حاجب یا کنتراست) از طریق سرم به بیمار تزریق شود تا به نمایش بهتر عروق خونی بر روی تصویر کمک کند. این روش ممکن است به عنوان جایگزین سی تی اسکن برای افرادی که نیاز به نظارت آنوریسم مکرر دارند استفاده شود تا کمتر در معرض تشعشعات قرار بگیرند.
دستگاه MRI و بیمار

انجام ام آر آی برای تشخیص آنوریسم توراسیک

درمان

درمان

داروهای آنوریسم آئورت توراسیک

مصرف دارو برای کاهش فشار خون

هدف از درمان آنوریسم آئورت توراسیک، جلوگیری از بزرگ شدن و پارگی آنوریسم است. نوع درمان بستگی به اندازه آنوریسم و سرعت رشد آن دارد.

درمان آنوریسم آئورت توراسیک ممکن است شامل موارد زیر شود:

  • چکاپ منظم (رعایت جوانب احتیاط)
  • دارو درمانی
  • جراحی

نظارت


اگر آنوریسم آئورت توراسیک کوچک باشد، پزشک شما ممکن است در کنار دارودرمانی برای کنترل آنوریسم روش های تصویربرداری تجویز کند. دیگر بیماری های شما هم درمان و کنترل می شوند.

معمولا شما حداقل شش ماه پس از تشخیص آنوریسم اکوکاردیوگرافی، سی تی اسکن یا ام آر آی انجام می دهید و بطور منظم توسط پزشک ویزیت خواهید شد. زمان بین انجام دادن این روش ها بسته به علت و اندازه آنوریسم و سرعت رشد آن دارد.

داروها


داروها ممکن است برای درمان فشار خون بالا و کلسترول تجویز شوند. این داروها ممکن است شامل موارد زیر باشند:

  • مسدود کننده های بتا : مسدود کننده های بتا به وسیله پایین آوردن ضربان قلب، فشار خون را کاهش می دهند.این دارو ها ممکن است سرعت رشد آئورت در افرادی که مبتلا به سندرم مارفان هستند را کاهش دهند.
  • مسدود کننده های گیرنده آنژیوتانسین : این داروها ممکن است زمانی استفاده شوند که مصرف مسدود کننده های بتا ممکن نباشد یا فشار خون را به خوبی کنترل نکنند. این داروها معمولا برای افرادی تجویز می شوند که مبتلا به سندرم لویز-دیتز هستند حتی اگر فشار خون بالا نداشته باشند. نمونه هایی از مسدود کننده های گیرنده آنژیوتانسین شامل لوزارتان، والزارتان و اولمزارتان می شود.
  • استاتین ها : این دارو ها میتوانند به کاهش کلسترول کمک کنند که خود میتواند به کاهش انسداد ها در عروق و کاهش احتمال عوارض آنوریسم کمک کند. نمونه هایی از استاتین ها ها شامل آتورواستاتین، لوواستاتین، سیمواستاتین و موارد دیگر می شود.

اگر دخانیات مصرف می کنید یا سیگار می کشید، ترک آن مهم است. استفاده از دخانیات میتواند آنوریسم و اوضاع کلی سلامت شما را وخیم تر کند.

جراحی


جراحی برای آنرویسم آئورت توراسیک 5 تا 6 سانتی متری و بالاتر توصیه می شود. اگر شما سابقه خانوادگی پارگی آئورت یا عارضه ایی که به آنرویسم مرتبط است مانند سندرم مارفان دارید، ممکن است برای آنوریسم های کوچکتر نیز جراحی توصیه شود.

اکثر افرادی که آنوریسم آئورت توراسیک دارند جراحی باز انجام می دهند، اما برخی از اوقات از جراحی مداخله ایی کمتر به اسم جراحی اندوواسکولار نیز استفاده می شود.

نوع جراحی انجام شده بسته به عارضه پزشکی خاص شما و موقعیت آنوریسم آئورت توراسیک دارد.

  • جراحی باز : این جراحی شامل جدا کردن قسمت آسیب دیده آئورت به دلیل آنوریسم است. آن قسمت از آئورت با لوله ایی مصنوعی (گرافت) که به آئورت دوخته می شود، تعویض می شود. بهبودی کامل ممکن است یک ماه یا بیشتر طول بکشد.
  • جراحی ریشه آئورت : این نوع جراحی باز برای درمان ناحیه بزرگ شده آئورت برای پیشگیری از پارگی آن استفاده می شود. آنوریسم های آئورت در نزدیک ریشه ممکن است با سندرم مارفان یا عارضه ایی دیگر مرتبط باشد. جراحی قسمتی از آئورت و گاهی قسمتی از دریچه آئورت را بر میدارد. یک گرافت جایگزین قسمت برداشته شده آئورت می شود. دریچه آئوت ممکن است با دریچه مکانیکی یا بیولوژیکی تعویض شود. اگر دریچه برداشته نشود به آن جراحی، جراحی ترمیم ریشه آئورت با حفظ دریچه می گویند.
  • ترمیم آنوریسم آئورت اندوواسکولار : جراح لوله ایی باریک و قابل انعطاف (کاتتر) را، معمولا از طریق کشاله ران وارد جریان خون می کند و به سمت آئورت هدایت می کند. لوله ایی توری فلزی (گرافت) متصل به انتهای کاتتر در ناحیه آنوریسم جایگزاری می شود. پین ها و قلاب هایی کوچک آن را در جای خود نگه می دارند. گرافت ناحیه تضعیف شده آئورت را تقویت می کند تا از پارگی آنوریسم جلوگیری کند. این روش استفاده از کاتتر ممکن است دوران نقاهت سریع تری داشته باشد.
  • جراحی اورژانسی : آنوریسم آئورت توراسیک پاره شده نیازمند جراحی باز اورژانسی است. این نوع جراحی خطرناک است و احتمال مرگ و میر آن بالا است. به همین خاطر تشخیص و درمان آنوریسم های آئورت توراسیک قلب همراه نظارت و جراحی های مناسب، برای پیشگیری از پارگی، مهم است.
پیشگیری

پیشگیری

روش پیشگیری از به آنوریسم آئورت توراسیک

رژیم غذایی سالم در کاهش احتمال وقوع آنوریسم موثر است

مراقبت از عروق خونی نقشی مهم در پیشگیری از آنوریسم دارد. پزشک ممکن است موارد زیر را به عنوان استراتژی های سلامت قلب توصیه کند:

  • سیگار نکشید یا از دخانیات استفاده نکنید
  • فشار خون و سطح کلسترول خود را کنترل کنید
  • بطور منظم ورزش کنید
  • غذای حاوی کلسترول و چربی بالا را در رژیم غذایی خود کاهش دهید.

برای پیشگیری از آنوریسم آئورت هیچ دارویی وجود ندارد. با این حال، ممکن است از دارو هایی برای درمان فشار خون بالا، کلسترول بالا یا دیگر عارضه هایی که با آنوریسم مرتبط هستند استفاده شود. مدیریت درست این عارضه ها ممکن است احتمال عوارض آنوریسم آئورت توراسیک را کاهش دهد.

نظارت و آزمایش ژنتیک


عارضه هایی که می توانند منجر به آنوریسم آئورت توراسیک شوند، میتوانند خانوادگی باشند. اگر خانواده درجه یک مانند والد، برادر، خواهر و فرزندان عارضه ایی ژنتیکی مانند سندرم مارفان یا دیگر عارضه هایی که به آنوریسم های آئورت توراسیک مرتبط اند داشته باشند، پزشک ممکن است توصیه کند تحت نظر باشید.

نظارت به معنای انجام دادن تصویربرداری های منظم است که معمولا اکوکاردیوگرافی برای بررسی وجود یک آنوریسم می باشد. اگر سونوگرافی قلب (اکوکاردیوگرافی) نشان دهنده آئورت بزرگ شده یا آنوریسم باشد، از یک روش تصویربرداری معمولا بین 6 تا 12 ماه استفاده می شود تا از رشد نکردن آن اطمینان حاصل شود.

اگر شما سابقه خانوادگی آنوریسم های آئورت دارید و به خصوص اگر به فکر بارداری هستید، ممکن است آزمایش ژنتیکی هم توصیه شود.

بازدید های این مقاله

275 نفر

به این مقاله امتیاز بده !

میانگین امتیاز / 5. تعداد رای

اولین شخصی باشید که امتیاز می دهید !

به اشتراک بگذارید !

بیماری های مشابه

فهرست