ام آر آی تمام بدن

آخرین تغییر : ۱۴۰۳ ۲۵ام شهریور

(زمان تقریبی برای خواندن : )

ام آر آی تمام بدن نوعی تصویربرداری جامع است که از سر تا نوک انگشتان بدن را برای تشخیص مشکلاتی مانند سرطان، التهاب، یا انسداد مورد ارزیابی قرار می‌دهد. در ناحیه سر، این روش می‌تواند توده‌های مغزی، انقباضات، نشانه‌های تشنج قدیمی، و وضعیت سینوس‌ها و بینی را نشان دهد. در ناحیه گردن، این روش به تشخیص ناهنجاری‌های غدد لنفاوی، توده‌های تیروئید، و آرتریت در مهره‌های گردن کمک می‌کند.

در ناحیه قفسه سینه، ام آر آی می‌تواند قلب را برای بزرگ شدن و آئورت را برای آنوریسم بررسی کند. در ناحیه شکم و لگن، این روش به بررسی کلیه‌ها، کبد، طحال، غدد فوق کلیوی، کیسه صفرا، پانکراس، مثانه، رحم، و تخمدان‌ها می‌پردازد. همچنین ستون فقرات را برای تشخیص فتق دیسک و گرفتگی‌های عصبی مورد ارزیابی قرار می‌دهد. در اندام‌ها، این روش می‌تواند آرتریت مفاصل را تشخیص دهد.

اگر ناهنجاری‌ای در هر یک از این بخش‌ها مشاهده شود، ممکن است پزشک تصویربرداری دقیق‌تری از آن ناحیه درخواست کند تا اطلاعات بیشتری جمع‌آوری شود.

در صورت نیاز به ام آر آی تمام بدن از طریق سامانه نوبت و جواب دهی آنلاین و یا با تماس به شماره 35159-011 داخلی 1 نوبت بگیرید

چرا ام آر آی تمام بدن انجام میشود؟

همه چیز درباره ام آر آی تمام بدن : چرا این ام آر آی انجام می شود؟ خطرات این روش چیست؟ نوبت گیری برای ام آر آی تمام بدن و ...

ام آر آی تمام بدن می‌تواند در تشخیص توده‌های سرطانی احتمالی، آنوریسم‌ها (انسداد یا گشادشدگی عروق خونی)، مشکلات استخوانی و مفصلی، و همچنین مشکلات ستون فقرات بسیار مؤثر باشد. این روش به پزشکان امکان می‌دهد تا بدون استفاده از تشعشعات مضر، بخش‌های مختلف بدن را به‌صورت دقیق بررسی کنند و مشکلات بالقوه را در مراحل اولیه شناسایی کنند.

ام آر ای پستان ها می تواند مشکلات  مانند موراد زیر را تشیخص دهد :

  • غربالگری سرطان پستان
  • برای چک کردن پارگی ایمپلنت پستان

به غیر از تشخیص مشکلات سلامتی، ام آر آی در ارزایبی تاثیر روش های درمانی مانند شیمی درمانی برای سرطان موثر است. در مورادی که توده ایی ممکن است سرطانی باشد از ام آر آی می توان برای هدایت نمونه برداری استفاده کرد.

ام آر آی قفسه سینه ممکن است مشکلات قلب و عروق متصل به آن را مانند موراد زیر تشخیص دهد :

  • مشکلات ساختاری قلب (تضعیف دیواره، دریچه های قلب و غیره)
  • التهاب بافتی که قلب را پوشش می دهد
  • انساداد در عروق خونی اصلی قلب
  • صدمه وارد شده پس از حمله قلبی

ام آر آی استخوان و مفاصل می تواند مشکلات احتمالی مانند موراد زیر را تشخیص دهد :

  • عفونت
  • صدمه های ساختاری استخوان و مفاصل
  • سرطان
  • مشکلات دیسک در ستون فقرات

ام آر آی سر و ستون فقرات می‌تواند در تشخیص موارد زیر مؤثر باشد:

  • جراحت‌های مغزی
  • صدمه به عروق خونی
  • تشنج
  • جراحت‌های نخاعی
  • مشکلات چشمی و گوش داخلی

ام آر ای شکم و لگن برای صحت سلامتی اعضای زیر موثر است :

  • کبد
  • پروستات
  • تخمدان ها
  • کلیه ها
  • پانکراس

آمادگی های این ام آر آی چیست؟

پیش از انجام ام آر آی، تمامی زیورآلات و لوازم تزئینی را در خانه بگذارید یا آنها را دربیاورید. همچنین، بیماران باید بدون آرایش باشند زیرا برخی از لوازم آرایشی حاوی فلز هستند که می‌تواند باعث ایجاد نویز در تصاویر شود. اجسام فلزی و الکترونیکی اجازه ورود به اتاق ام آر آی را ندارند زیرا ممکن است با میدان مغناطیسی دستگاه تداخل ایجاد کنند، منجر به سوختگی شوند یا به سمت دستگاه پرت شوند. این اجسام شامل موارد زیر می‌باشند:

– زیورآلات، ساعت‌ها، کارت‌های بانکی، سمعک‌ها (ممکن است آسیب ببینند)

– سنجاق سر، زیپ‌های فلزی و اجسام فلزی مشابه (که ممکن است تصاویر ام آر آی را مختل کنند)

– ابزارهای دندانپزشکی قابل درآوردن

– مژه‌های مغناطیسی

– خودکار، چاقوی جیبی و چشم‌های مصنوعی

– پیرسینگ

– گوشی همراه، ساعت‌های الکترونیکی و ابزارهای ردیابی

در بیشتر موارد، انجام ام آر آی برای بیمارانی که ایمپلنت‌های فلزی دارند ایمن است، به‌جز چند نوع خاص. افرادی که ایمپلنت‌های زیر را دارند باید قبل از ورود به اتاق دستگاه، از نظر ایمنی مورد ارزیابی قرار گیرند:

– بعضی  ایمپلنت‌های گوش

– برخی از انواع بست‌های مورد استفاده برای آنوریسم مغزی

– برخی از ضربان‌سازها و دفیبریلاتورهای قدیمی

– بعضی از تحریک‌کننده‌های نخاعی یا عصبی.

بیشتر مراکز تصویربرداری از شما می‌خواهند تا لباس خود را با لباس یکبار مصرف عوض کنید. دستورالعمل‌ها در مورد ناشتایی قبل از ام آر آی بسته به نوع تصویربرداری متفاوت است. تا زمانی که پزشک خلاف آن را توصیه نکند، می‌توانید غذاها و داروهای روزمره خود را مصرف کنید.

وجود هر گونه ابزار های الکترونیکی یا پزشکی در بدن خود را به آماده ساز اطلاع دهید. این ابزار ها ممکن است با تصویربرداری اختلال ایجاد کنند یا برای شما خطرناک شوند. بسیاری از ایمپلنت های بروشورهایی دارند که امن بودن آن ایمپلنت را برای ام آر آی توضیح می دهند. ام آر آی را نمی تواند بدون تایید نوع ایمپلنتی که دارید و سازگاری آن با دستگاه ام آر آی انجام شود.

برخی از ام آر آی‌ها از ماده حاجب تزریقی استفاده می‌کنند. آماده‌ساز قبل از تصویربرداری در مورد حساسیت شما به ماده حاجب سوال می‌پرسد. همچنین ممکن است درباره بیماری کلیوی یا عوامل خطر بیماری کلیوی از شما سوال شود. در برخی موارد، ممکن است قبل از ام آر آی با کنتراست، آزمایش خون برای بررسی عملکرد کلیه انجام شود. در تصویربرداری ام آر آی، معمولاً از ماده حاجب گادولینیوم استفاده می‌شود. گادولینیوم به بیمارانی که به ماده حاجب یدی حساسیت دارند نیز قابل تجویز است.

شما باید در صورت باردار بودن به پزشک و آماده‌ساز خود اطلاع دهید. ام آر آی به مدت 40 سال استفاده شده و هیچ تأثیر منفی بر فرد باردار یا جنین گزارش نشده است. با این حال، چون جنین در میدان مغناطیسی قوی قرار می‌گیرد، توصیه می‌شود که در سه‌ماهه اول بارداری ام آر آی انجام نشود، مگر اینکه مزایای این روش از خطرات احتمالی آن بیشتر باشد. همچنین به افراد باردار نباید ماده حاجب گادولینیوم داده شود، مگر اینکه استفاده از آن کاملاً ضروری باشد.

ام آر آی تمام بدن رو چگونه انجام می دهند؟

آماده‌ساز شما را بر روی تخت قابل حرکت دستگاه قرار می‌دهد و ممکن است از بست‌ها برای ثابت نگه‌داشتن شما استفاده کند. آنها ممکن است ابزاری که حاوی کویل‌هایی است و می‌توانند امواج رادیویی را دریافت و ارسال کنند، بر روی یا اطراف قسمتی از بدن که قرار است ارزیابی شود، قرار دهند. همچنین، آنها ممکن است از بالشتک‌هایی استفاده کنند تا مطمئن شوند پوست شما به خوبی در تماس با دستگاه یا سایر قسمت‌های بدن قرار دارد.

هنگام تصویربرداری، ممکن است صداهایی از طرف دستگاه بشنوید آماده‌ساز ممکن است هدفون یا گوش‌گیر به شما بدهد تا صداهایی که در طول تصویربرداری می‌شنوید کاهش یابد.

اگر تصویربرداری شما از ماده حاجب استفاده کند، آماده‌ساز سرمی را به ورید دست یا بازوی شما وارد می‌کند و از طریق این سرم ماده حاجب را تزریق می‌کند.

کارشناس شما را در داخل قسمت مغناطیسی دستگاه ام آر آی قرار می‌دهد. آنها تصویربرداری را از طریق کامپیوتری در اتاقی دیگر انجام می‌دهند و شما می‌توانید از طریق میکروفون با آنها صحبت کنید.

اگر تصویربرداری از ماده حاجب استفاده کند، آماده‌ساز آن را بعد از تصویربرداری‌های اولیه از طریق سرم تزریق می‌کند. ممکن است با تزریق ماده حاجب احساس گرمی کنید یا طعمی عجیب در دهان خود حس کنید، که این امر طبیعی است. بعد از تزریق ماده حاجب، ممکن است از شما خواسته شود تا برای ایجاد تصاویر، نفس خود را بین 15 تا 25 ثانیه حبس کنید.

بعد از تکمیل تصویربرداری، کارشناس از شما می‌خواهد تا صبر کنید تا او تصاویر را بررسی کند و در صورت نیاز، تصاویری بیشتر بگیرد. پس از پایان تصویربرداری، آماده‌ساز سرم را برمی‌دارد و در محل تزریق بانداژ می‌گذارد.

بسته به نوع تصویربرداری و دستگاه، تمام این روند بین 10 تا 60 دقیقه زمان می‌برد.

دستگاه ام آر آی
دستگاه ام آر آی مرکز تصویربرداری دکتر قائمیان

مزایای و معایب این روش تصویربرداری چیست؟

مزایا


• ام آر آی نوعی تصویربرداری غیرتهاجمی است که شما را در معرض تشعشعات قرار نمی‌دهد.

• تصاویر ام آر آی نسبت به دیگر روش‌های تصویربرداری، ساختارهای نسج نرم بدن مانند کبد و بسیاری دیگر از اعضای داخلی را با دقت بیشتری نشان می‌دهد. این دقت بیشتر باعث می‌شود تا ام آر آی روشی با ارزش برای تشخیص و ارزیابی اولیه باشد.

• این کار روش تشخیصی مهمی در تشخیص بسیاری از بیماری‌ها مانند سرطان، بیماری‌های قلبی و عروقی و موارد غیرعادی استخوانی و مفصلی است.

• این نوع تصویربرداری می‌تواند موارد غیرعادی که ممکن است توسط استخوان در دیگر روش‌های تصویربرداری پنهان شده باشند را تشخیص دهد.

• این روش به پزشک اجازه می‌دهد تا سیستم صفراوی را بطور غیرتهاجمی و بدون استفاده از ماده حاجب بررسی کند.

• ماده حاجب گادولینیم استفاده شده در ام آر آی نسبت به ماده حاجب از جنس ید که در رادیولوژی و سی تی اسکن استفاده می‌شود، کمتر منجر به واکنش آلرژیک می‌شود.

• ام آر آی می‌تواند به عنوان یک روش جایگزین غیرتهاجمی برای رادیولوژی، آنژیوگرافی و سی تی اسکن در تشخیص مشکلات قلبی و عروقی مورد استفاده قرار گیرد.

معایب


• زمانی که دستورالعمل‌های ایمنی مناسب رعایت شود، ام آر آی برای بیمار عادی خطری ندارد.

• با اینکه خود میدان مغناطیسی قوی برای شما خطرناک نیست، ابزارهای پزشکی ایمپلنت‌شده که حاوی فلز هستند ممکن است خراب شوند یا در زمان تصویربرداری مشکل ایجاد کنند.

• فیبروز سیستمیک نفروژنیک یکی از عوارض جانبی شناخته شده اما بسیار نادر ام آر آی است که گمان می‌شود به دلیل تزریق دوز بالای گادولینیم به بیمارانی با عملکرد کلیوی ضعیف رخ می‌دهد. با این حال، بیشتر انواع ماده حاجب گادولینیم بسیار کمتر احتمال دارد که منشا این عارضه باشند و حتی می‌توان از آنان در بیمارانی با عملکرد کلیوی بسیار ضعیف و کسانی که دیالیز انجام می‌دهند نیز استفاده کرد.

• احتمال بسیار کمی برای وقوع واکنش آلرژیک زمانی که از ماده حاجب استفاده می‌شود وجود دارد. چنین واکنش‌ها معمولاً ملایم هستند و معمولاً به خودی خود برطرف می‌شوند. با اینکه تأثیرات سمی خاصی در رابطه با آن پیدا نشده است، اما میزان کمی از گادولینیم ممکن است بعد از انجام چندین ام آر آی در بدن شما باقی بماند.

بازدید های این مقاله

37 نفر

به این مقاله امتیاز بده !

میانگین امتیاز / 5. تعداد رای

اولین شخصی باشید که امتیاز می دهید !

به اشتراک بگذارید !
فهرست