(زمان تقریبی برای خواندن : )
سی تی اسکن شکم و لگن یکی از روش های تصویربرداری با سی تی اسکن است. این روش با استفاده از اشعه ایکس تصاویر عرضی از ناحیه شکمی و لگنی ایجاد میکند.
در صورت نیاز به تصویربرداری سی تی اسکن شکم و لگن دارید از طری سامانه نوبت دهی آنلاین و یا با تماس به شماره 35159-011 داخلی 2 نوبت بگیرید.
سی تی اسکن شکم و لگن چگونه انجام می شود؟
شما بر روی تختی باریک دراز می کشید که به مرکز دستگاه سی تی اسکن حرکت می کند. در بیشتر موارد شما به پشت دراز کشیده و دستان خود را بالای سر قرار می دهید.
زمانی که شما داخل دستگاه قرار دارید، اشعهی دستگاه به دور شما می گردد. دستگاه های اسپیرال مدرن می توانند بدون توقف تصویربرداری انجام دهند.
یک کامپیوتر تصاویری جداگانه از ناحیه شکم و لگن ایجاد می کند. به این تصاویر اسلایس گفته می شود. این تصاویر را می توان ذخیره کرد، بر روی مانیتور نمایش داد یا روی ورقه ای مخصوص چاپ کرد. با روی هم گذاشتن این اسلایس ها می توان مدل های سه بعدی از ناحیهی شکمی و لگنی ایجاد کرد.
شما باید در طول تصویربرداری ثابت بمانید، زیرا تکان خوردن می تواند تصاویر را تار کند. ممکن است از شما خواسته شود نفس خود را برای دوره هایی کوتاه حبس کنید.
چرا سی تی اسکن شکم و لگن تجویز می شود؟
سی تی اسکن شکم و لگن از ساختار داخل شکم و لگن شما تصاویری با جزییات بالا می گیرد.
از این تصویربرداری میتوان برای پیدا کردن موارد زیر بهره برد:
- علت خون در ادرار
- علت درد شکمی یا التهاب
- دلیل مشاهده ی موارد غیرعادی در نتیجه ی آزمایش خون، همانند مشکل کبدی یا کلیوی
- بیرون زدگی (فتق)
- دلیل تب
- توده و تومور که شامل سرطان هم می شود
- عفونت ها یا آسیب
- سنگ کلیه
- عود آپاندیس
خطرات سی تی اسکن شکم و لگن چیست؟
خطرات سی تی اسکن شامل:
- احتمال آلرژی به کنتراست
- قرار گرفتن در معرض تشعشعات
- صدمه به عملکرد کلیه بخاطر کنتراست (داروی رنگی تزریقی)
سی تی اسکن نسبت به رادیولوژی های عادی شما را بیشتر در معرض تشعشعات قرار می دهد. بسیاری از رادیولوژی ها و سی تی اسکن ها میتوانند به مرور زمان احتمال ایجاد سرطان را افزایش دهند. با این حال، احتمال این خطر از تنها یک اسکن، بسیار کم است. بیشتر دستگاه های مدرن می تواند میزان اشعه های ساطع شده را کاهش دهند. با پزشک خود در مورد این خطرات و مزایای تشخیص درست مشکل پزشکی خود بپرسید.
برخی افراد به کنتراست آلرژی دارند. اگر قبلا به تزریق کنتراست واکنش آلرژیک داشته اید به پزشک خود اطلاع دهید.
رایج ترین نوع کنتراستی که تزریق می شود حاوی ید است. اگر به ید آلرژی دارید، ممکن است دچار حالت تهوع یا استفراغ، عطسه، خارش یا کهیر شوید. اگر باید از این نوع کنتراست استفاده کنید، ممکن است پزشک قبل از تصویربرداری به شما آنتی هیستامین ها یا استروئید دهد.
کلیه های شما به دفع کنتراست از بدن کمک می کنند. اگر دچار بیماری کلیوی یا دیابت هستید، ممکن است بعد از تصویربرداری نیاز به نوشیدن بیشتر مایعات داشته باشید تا به دفع ید از بدنتان کمک شود.
در موراد نادر، کنتراست ممکن است منجربه واکنش آلرژیک مرگباری شود. اگر در طول تصویربرداری دچار مشکلات تنفسی شدید سریعا به کارشناس اطلاع دهید. دستگاه های سی تی اسکن مجهز به اینترکام و اسپیکر هستند تا کارشناس بتواند در طول تصویربرداری با شما در ارتباط باشد.