(زمان تقریبی برای خواندن : )
از سی تی اسکن صورت و سینوس ها برای بررسی حفره های سینوس پارانازال، فضاهای تو خالی و پر از هوا در داخل استخوان های صورت و اطراف حفره های بینی استفاده می شود.
سینوس های پارانازال فضای تو خالی و پر از هوا هستند که در استخوان های صورت و اطراف حفره بینی قرار دارند و دارای یک سیستم کانال هوایی بوده که بینی را به پشت گلو متصل می کند.
در صورت چهار جفت سینوس وجود دارد که هر کدام با دهانه های کوچک به حفره بینی متصل می شوند.
سی تی اسکن یک روش بدون درد و غیر تهاجمی و همچنین مطمئن ترین روش تصویربرداری برای ارزیابی و تعیین انسداد سینوس ها نیز می باشد.
در صورتی که نیاز به تصویربرداری سی تی اسکن از طریق سامانه نوبت دهی آنلاین و یا با تماس به شماره 35159-011 داخلی 2 نوبت بگیرید.
سی تی اسکن صورت و سینوس چگونه انجام می شود؟
از شما خواسته می شود روی تختی باریک که به مرکز دستگاه سی تی اسکن حرکت می کند دراز بکشید. شما ممکن است روی پشت دراز کشیده یا به شکم بخوابید و چانه خود را بالا دهید.
زمانی که داخل دستگاه قرار گرفتید، پرتو دستگاه بدور شما می چرخد. شما این پرتوها را نمی بینید. (دستگاه های اسپیرال جدید می تواند تصویربرداری را بدون توقف انجام دهند)
یک کامپیوتر تصاویری جداگانه از نواحی مختلف بدن ایجاد می کند. به این تصاویر اسلایس گفته می شود. این تصاویر را می توان ذخیره کرد، بر روی مانیتور نمایش داد یا روی ورقه ای مخصوص چاپ کرد. مدل های سه بعدی از بدن را می توان با بر روی هم قرار دادن این تصاویر ایجاد کرد.
شما باید در طول تصویربرداری ثابت بمانید چراکه تکان خوردن می تواند تصاویر را تار کند. ممکن است از شما خواسته شود تا نفس خود را برای مدت زمانی کوتاه حبس کنید. ممکن است از بست و بالشت برای ثابت نگه داشتن بدنتان در طول تصویربرداری استفاده شود.
خود تصویربرداری حدود 30 ثانیه و کل روند تصویربرداری بین 15 تا 20 دقیقه طول می کشد.
چرا سی تی اسکن صورت و سینوس تجویز می شود؟
سی تی اسکن صورت و سینوس ها با سرعتی بالا تصاویری با جزییات ایجاد میکند. این نوع سی تی اسکن ممکن است برای تشخیص یا درمان موارد زیر تجویر شود:
- نقایص مادرزادی سینوس ها
- عفونت در استخوان های سینوس ها (استئومیلیت)
- آسیب واره شده به صورت در ناحیه سینوس در اثر سانحه
- توده و تومور که شامل سرطان نیز می شود
- پولیپ بینی
- یافتن دلیل خونریزی مکرر از بینی
- عفونت سینوس (سینوزیت)
نتایج این تصویربرداری ممکن است به پزشک شما برای آماده سازی جراحی سینوس کمک کند.
خطرات سی تی اسکن صورت و سینوس چیست؟
خطرات سی تی اسکن:
- قرار گرفتن در معرض تشعشعات
- احتمال واکنش آلرژیک به کنتراست
سی تی اسکن نسبت به رادیولوژی عادی شما را بیشتر در معرض تشعشعات قرار می دهند. انجام رادیولوژی ها و سی تی اسکن های زیاد به مرور زمان احتمال سرطان را افزایش می دهند. با این حال، این خطر از تنها یک تصویربرداری، بسیار کم است. شما و پزشکتان باید خطرات این روش را در برابر مزایای تشخیص درست بیماری تان، بسنجید.
برخی افراد به کنتراست آلرژی دارند. اگر قبلا به تزریق کنتراست آلرژی داشته اید به پزشک خود اطلاع دهید.
- رایج ترین نوع کنتراست استفاده شده حاوی ید است. فردی که به ید آلرژی دارد ممکن است دچار حالت تهوع و استفراغ، عطسه، خارش یا کهیر شود.
- اگر استفاده از کنتراست ضروری باشد ممکن است قبل از تصویربرداری به شما آنتی هیستامین ها یا استروئید داده شود.
- کلیه ها دفع ید از بدن کمک می کنند. ممکن است افرادی که بیماری کلیوی یا دیابت دارند نیاز داشته باشند بعد از تصویربرداری مایعات بیشتری مصرف کنند تا به دفع ید از بدنشان کمک شود.
در موارد نادر، کنتراست ممکن است منجر به واکنش آلرژیک مرگباری به اسم آنافیلاکسی شود. اگر در طول تصویربرداری دچار مشکل تنفسی شدید به کارشناس خود اطلاع دهید. دستگاه های سی تی اسکن مجهز به اینترکام و اسپیکر هستند تا در طول تصویربرداری کارشناس با شما در ارتباط باشد.