(زمان تقریبی برای خواندن : )
ام آر آنژیوگرافی یا MRA با استفاده از آهنربایی قوی، امواج رادیویی و کامپیوتری هوشمند عروق خونی را ارزیابی کرده و به یافتن موارد غیرعادی کمک میکند. این تصویربرداری از تشعشعات استفاده نمی کند و ممکن است از کنتراست (ماده حاجب) استفاده شود. کنتراست بکار رفته در ام آر آنژیوگرافی احتمال ایجاد واکنش آلرژیک کمتری از کنتراست بکار رفته در سی تی اسکن دارد.
در صورتی که نیاز به تصویربرداری ام آر اِی دارید از طریق سامانه نوبت دهی آنلاین و یا با تماس به شماره 35159-011 داخلی 1 اقدام به نوبت گیری نمایید.
ام آر آنژیوگرافی چگونه انجام می شود؟
این تصویربرداری معمولا بطور سرپایی انجام می شود. آماده ساز شما را بر روی تخت متحرک دستگاه قرار می دهد. ممکن است از بست برای ثابت ماندن و حفظ موقعیت شما استفاده شود.
آماده ساز ممکن است ابزارهایی که حاوی کویل هستند و قابلیت دریافت و ارسال امواج رادیویی دارند را در اطراف یا کنار ناحیه ایی از بدن که قرار است ارزیابی شود قرار دهد.
تصویربرداری های MRA معمولا شامل چندین مرحله می شوند که برخی از آنها می تواند چند دقیقه طول بکشد. هر مرحله صداهایی مختلف ایجاد می کند.
اگر تصویربرداری شما از کنتراست استفاده کند، آماده ساز سرمی را به ورید دست یا بازوی شما متصل می کند. او از طریق این سرم کنتراست را تزریق می کند.
شما در داخل آهنربای دستگاه ام آر آی قرار می گیرید. سپس رادیولوژیست از طریق کامپیوتری در اتاقی دیگر تصویربرداری را انجام می دهد. شما می توانید از طریق دستگاه اینترکام با رادیولوژیست در ارتباط باشید.
زمانی که تصویربرداری تمام شود، ممکن است رادیولوژیست از شما بخواهد منتظر بمانید تا او تصاویر را بررسی کند و ببیند که آیا تصاویر بیشتری نیاز می شود یا خیر.
آماده ساز بعد از اتمام تصویربرداری سرم را برداشته و بر روی محل تزریق مرهمی کوچک قرار می دهد.
تمام روند تصویربرداری معمولا 15 تا 30 دقیقه طول می کشد.
چرا ام آر آنژیوگرافی تجویز می شود؟
پزشکان از آنژیوگرافی برای معاینه و درمان بیماری های مربوط به عروق خونی استفاده می کنند. تصویربرداری ام آر آنژیوگرافی تصاویری از عروق اصلی خونی در سراسر بدن ایجاد می کند.
پزشکان از ام آر آنژیوگرافی برای موارد زیر استفاده می کنند :
- یافتن ناهنجاری های عروقی مانند: آنوریسم در شریان های داخل قفسه سینه، شکم و دیگر شریان ها
- یافتن بیماری آترواسکلروتیک (پلاک) در شریان کاروتید گردن، که ممکن است جریان خون به مغز را محدود کرده و باعث ستکه مغزی شود.
- یافتن بدشکلی های شریانی داخل مغز یا دیگر اعضا
- یافتن بیماری پلاک که شریان های کشیده شده به پاها را باریک کرده و آماده سازی برای گذاشتن آنژیوپلاستی، استنت یا جراحی
- یافتن بیماری در شریان های متصل به کلیه ها یا نشان دادن جریان خون برای کمک به پیوند کلیه یا استنت گذاری
- راهنمایی به رادیولوژیست های مداخله گر و جراحان برای ترمیم عروق دارای عارضه مانند: گذاشتن استنت یا ارزیابی عملکرد استنت پس از نصب
- یافتن آسیب وارده به یک یا چند شریان در گردن، قفسه سینه، فضای شکمی، لگن یا عضلات پس از وارد شدن صدمه
- برای ارزیابی شریان هایی که به تومور سرطانی خونرسانی می کنند قبل از عمل یا دیگر اقدامات پزشکی مانند شیمی آمبولیزاسیون یا پرتو درمانی داخلی انتخابی
- یافتن پارگی یا بریدگی آئورت در ناحیهی قفسه سینه یا شکم یا دیگر شاخه های اصلی آن
- برای تعیین شدت بیماری عروق قلبی و اثرات آن و همچنین برنامه ریزی برای روش های درمانی مانند: بای پس قلبی و استنت گذاری
- معاینه شریان های پولمونری در ریه ها برای یافتن آمبولی ریه (لخته های خونی مثل آن هایی که در رگ های پا جابجا می شوند) یا ناهنجاری شریانی وریدی ریه
- مشاهده ناهنجاری های مادرزادی در شریان های خونی، مخصوصا در کودکان (مانند ناهنجاری های قلب یا دیگر عروق خونی به دلیل بیماری قلبی مادرزادی)
- ارزیابی تنگی عروق خونی و انسداد عروق
- معاینه بیماران برای یافتن بیماری عروقی، مخصوصا آن هایی که دارای سابقه خانوادگی هستند
MRA همچنین زمانی که کنتراست ید دار قابل استفاده نیست، به عنوان جایگزین برای سی تی آنژیوگرافی استفاده می شود.