ام آر آی پروستات

آخرین تغییر : ۱۴۰۳ ۹ام فروردین

(زمان تقریبی برای خواندن : )

پزشکان از ام آر آی پروستات برای ارزیابی شدت سرطان پروستات و بخش شدن آن به دیگر قسمت های بدن استفاده می کنند. آنها همچنین ممکن است از این روش برای تشخیص عفونت، موارد مادرزای یا بزرگی پروستات استفاده کنند. ام آر آی از میدان مغناطیسی، امواج رادیویی و کامپیوتری برای ایجاد تصاویر با جزییات بالا از بدن شما استفاده می کند. برخی از ام آر آی ها ممکن است از کویل اندورکتال استفاده کنند. پزشک این کویل را برای فاصله ایی کوتاه وارد مقعد می کند. با پیشرفت دستگاه های ام آر آی و افزایش وضوح تصاویر، امروزه استفاده از کویل اندورکتال منسوخ شده است. ام آر آی پروستات از تشعشعات استفاده نمی کند. تصاویر بدست آمده از این روش نسبت به دیگر روش های تصویربرداری واضح تر هستند و جزییات بیشتری را نشان می دهند.

در صورت نیاز به ام آر آی پروستات از طریق سامانه نوبت و جواب دهی آنلاین و یا با تماس به شماره 35159-011 داخلی 1 نوبت بگیرید.

چرا ام آر آی پروستات انجام می شود؟

سرطان پروستات

سرطان پروستات یکی از دلایل استفاده از ام آر آی پروستات است

پزشک شما از ام آر آی برای ارزیابی سرطان پروستات و چک کردن محدود شدن آن به پروستات استفاده می کنند. ام آر آی چند پارامتری (Mp-MRI) اطلاعاتی در مورد مولکول های آب و شریان خونی به پروستات ارائه می دهد. این روش وجود سرطان را تشخیص می دهد و تهاجمی بودن و پخش شدن به دیگر بخش های بدن را نشان می دهد.

گاهی اوقات، از ام آر آی پروستات برای ارزیابی دیگر مشکلات پروستات مانند موارد زیر استفاده می شود :

  • عفونت پروستات (پروستاتیت) یا آبسه پروستات
  • پروستات بزرگ شده که به آن هیپرپلازی خوش خیم پروستات (BHP)
  • موارد مادرزادی پروستات
  • عوارض جانبی که در اثر جراحی لگن رخ می دهد

آمادگی های این ام آر آی چیست؟

در این روش رادیولوژیست شما ممکن است ام آر اسپکتروسکوپی انجام دهد. ام آر اسپکتروسکوپی می تواند اطلاعاتی در مورد ساختار شیمیایی سلول ها در پروستات ارائه دهد. همچنین ام آر آی پروستات ممکن است حرکت مولکولی مایع (انتشار مایع) و شریان خونی (تصویربرداری پرفیوژن) در داخل پروستات نمایش دهد که به تفکیک بین بافت سالم پروستات و پروستات مریض شده کمک می کند.

ایمپلنت های فلزی ممکن است زمانی که با دستگاه های ام آر آی قوی تر استفاده شود بر روی تصاویر نویز ایجاد کند.

از شما خواسته می شود تا لباس خود را با لباس بیمارستانی عوض کنید. این کار باعث پیشگیری از ایجاد نویز بر روی تصاویر نهایی و رعایت دستورالعمل های مرتبط با میدان های مغناطیسی قوی می شود.

دستورالعمل ها در مورد ناشنا بودن قبل از انجام ام آر آی در بین نوع ام آر آی انجام شده و مراکز تصویربرداری متفاوت است. تا زمانی که پزشک خلاف آن را دستور داده است، غذاها و داروهای عادی خود را مصرف کنید.

برخی از ام آر آی ها از ماده حاجب استفاده می کنند. پزشک شما ممکن است در مورد آسم داشتن یا آلرژی داشت به ماده حاجب، داروها، مواد غذایی و عوامل محیطی از شما سوال بپرسد. ام آر آی معمولا از ماده حاجبی به اسم گادولینیم استفاده می کنند. پزشکان می توانند از گادولینیم در بیمارانی که به ماده حاجب از جنس ید حساسیت دارند استفاده کنند. احتمال حساسیت فرد به گادولینیم نسبت به ماده حاجب از جنس ید بسیار پایین تر است. با این حال، اگر بیمار به گادولینیم حسایست داشته باشد، ممکن است استفاده از آن بعد از مصرف داروهای ضد حساسیت قابل انجام باشد.

به کارشناس یا رادیولوژیست خود در مورد مشکلات سلامتی یا جراحی های که اخیرا انجام داده ایید اطلاع دهید. برخی از عوارض مانند بیماری کلیوی شدید ممکن است به معنای پیشگیری از مصرف گادولینیم شود. شما ممکن است آزمایش خونی انجام دهید تا عملکرد عادی کلیه های شما ثابت شود.

قبل از تصویربرداری داروهای عادی خود را مصرف کنید مگر اینکه پزشک خلاف آن را دستور دهد.

اگر شما کلاستروفوبیا (ترس از فضاهای بسته) یا اضطراب دارید، از پزشک خود بخواهید تا قبل از تاریخ تصویربرداری برای شما آرامبخش تجویز کند.

تمامی زیروآلات و دیگر لوازم تزیینی را در خانه نگه دارید یا قبل از ام آر آی آنها را دربیاورید. ورود اجسام فلزی و الکترونیکی به اتاق ام آر آی ممنوع است. آنها می توانند بر روی میدان مغناطیسی دستگاه تاثر بگزارید، منجر به سوختگی شوند یا به آن سوی اتاق پرت شوند. این اجسام شامل :

  • زیورآلات، ساعت ها، کارت های بانکی، سمعک ها همگی می توانند صدمه ببیند
  • سنجاق سر، زیپ های فلزی و اجسام فلزی مشابه می توانند تصاویر ام آر آی را مختل کنند
  • ابزار های دندانپزشکی قابل درآوردن
  • مژه های مغناطیسی
  • خودکار، چاقو جیبی و چشم های مصنوعی
  • پیرسینگ
  • گوشی همراه، ساعت های الکترونیکی و ابزار ردیابی

در بیشتر موارد، ام آر آی برای بیمارانی که ایمپلنت های فلزی دارند امن است بجز چند مورد خاص. افرادی که ایمپلنت های زیر را دارند نباید بدون رعایت موارد ایمنی ام آر آی انجام دهند و نباید وارد اتاق ام آر آی شوند :

  • برخی از ایمپلنت های گوش
  • برخی از انواع بست هایی که برای آنوریسم مغزی استفاده می شود
  • برخی از ضربان ساز ها و دفیبریلاتورهای قدیمی

اگر شما در بدن خود ابزار های پزشکی یا الکترونیکی دارید به کارشناس خود اطلاع دهید. این ابزارها ممکن است با نتیجه تصویربرداری اختلال ایجاد کنند یا خطرناک باشند. بسیاری از ایمپلنت ها در بروشور خود در مورد امن بودنشان برای ام آر آی توضیح داده اند.

ام آر آی پروستات رو چگونه انجام می دهند؟

ام آر آی را ممکن است بصورت سرپایی انجام دهند.

آماده ساز شما را بر روی تخت متحرک دستگاه قرار می دهد. آنها ممکن است از بست ها برای ثابت نگه داشتن شما استفاده کنند.

آماده ساز ممکن است ابزاری که حاوی کویل هایی است که امواج رادیو را جذب و دریافت می کند را اطراف یا کنار قسمتی از بدن که قرار است تصویربرداری شود قرار دهد.

ام آر آی شامل انجام چندین تصویربرداری (سکانس) می شود که هر کدام ممکن است چند دقیقه طول بکشد. دستگاه هنگام انجام این سکانس ها صدا هایی متفاوت ایجاد می کند.

اگر تصویربرداری شما از ماده حاجب استفاده می کند، آماده ساز کاتتر درون عروقی (سرم) را به داخل ورید دست یا بازوی شما وارد می کند. آنها سپس از این سرم برای تزریق ماده حاجب استفاده می کند.

شما وارد دستگاه ام آر آی خواهید شد. کارشناس تصویربرداری را توسط کامپیوتری در اتاق دیگری انجام می شود. شما می توانید بوسیله میکروفن با او صحبت کنید.

اگر تصویربرداری شما از ماده حاجب استفاده می کند. کارشناس آن را بعد از انجام یک سری تصویربرداری اولیه از طریق سرم وارد شریان خونی شما می کند. آنها در طول تزریق و بعد از تزریق تصاویری دیگر می گیرند.

زمانی که تصویربرداری تمام شده است. کارشناس از شما می خواهد تا صبر کنید تا تصاویر گرفته شده بررسی شود و در صورت نیاز تصاویری بیشتر گرفته خواهد شد.

بعد از تصویربرداری شما سرم برداشته می شود و بر روی ناحیه تزریق بانداژ گذاشته می شود.

تمام این تصویربرداری معمولا بین 10 تا 15 دقیقه طول می کشد.

پزشک ممکن است در طول تصویربرداری ام آر اسپکتروسکوپی نیز انجام دهد. ام آر اسپکتروسکوپی اطلاعاتی اضافه در مورد مواد شیمیایی در سلول های بدن ارائه می دهد. این کار می تواند 15 دقیقه دیگر به تصویربرداری شما اضافه کند.

ام آر آی پروستات

نمونه ام آر آی پروستات

مزایای و معایب این روش تصویربرداری چیست؟

مزایا


  • ام آر آی نوعی تصویربرداری است که شما را در معرض تشعشعات قرار نمی دهد
  • تصاویر ام آر آی از ساختارهای نسج نرمی واضح تر است و نسبت به دیگر روش های تصویربرداری جزییات بیشتری را نمایش می دهد. این جزییات اضافه باعث می شود ام آر آی روشی مهم در تشخیص اولیه و ارزیابی وسعت تومورها مانند سرطان پروستات باشد
  • ام آر آی در تشخیص تعداد زیادی از عارضه ها مانند سرطان موثر است. این روش همچنین در تشخیص عوارض خوش خیم مانند پروستات بزرگ شده و عفونت موثر است
  • ام آر آی چند پارامتری به تفکیک بین تومور های پرخطر و کم خطر کمک می کند. این روش همچنین می تواند پخش شدن سرطان به دیگر قسمت های بدن را نشان دهد
  • ام آر آی می تواند موارد غیرعادی که ممکن است توسط استخوان در دیگر روش های تصویربرداری پنهان شده است را نمایش دهد
  • ماده حاجب گادولینیم استفاده شده در ام آر آی نسبت به ماده حاجب از جنس ید که در رادیولوژی و سی تی اسکن استفاده می شود کمتر منجر به واکنش آلرژیک می شود

معایب


  • زمانی که دستورالعمل های ایمنی مناسب رعایت شود، ام آر آی برای یک بیمار عادی هیچ خطری ندارد
  • اگر از آرامبخش استفاده شود، خطر استفاده بیش از حد از آن وجود دارد. با این حال، برای کاهش این خطر علائم حیاتی شما نظارت می شود
  • میدان مغناطیسی قوی برای شما خطرناک نیست. با این حال این میدان می تواند منجر به خراب شدن ایمپلنت های پزشکی یا ایجاد اختلال بر روی تصاویر می شود
  • فیبروز سیستمیک نفروژنیک یکی از عوارض جانبی شناخته شده تزریق ماده حاجب گادولینیم است. وقوع این عارضه با استفاده از ماده حاجب های جدیدتر بسیار نادر است. این عارضه معمولا در بیمارانی که مشکل جدی کلیوی دارند رخ می دهد. پزشک شما قبل از تجویز تصویربرداری عملکرد کلیوی شما را با دقت بررسی می کند
  • اگر ام آر آی از ماده حاجب استفاده کند احتمال کم واکنش آلرژیک وجود دارد. این نوع واکنش های آلرژیک معمولا ملایم هستند و با داروها کنترل می شوند
  • با اینکه تاثیرات سلامتی خاصی مرتبط با آن ثبت نشده است، شواهد نشان داده است که میزان بسیار کمی از گادولینیم می تواند بعد از انجام چندین ام آر ای در بدن، مخصوصا در مغز باقی بماند. این واقعه بیشتر احتمال دارد در افرادی که در طول عمرشان چندین بار ام آر آی برای نظارت بیماری ها مزمن یا خطرناک رخ دهد. تقریبا همه ماده حاجب توسط کلیه ها از بدن دفع می شود. اگر شما جزء این نوع از بیماران می شوید، با پزشک خود در مورد باقی ماندن گادولینیم صحبت کنید، چراکه اثرات آن در هر بیمار متفاوت است

بازدید های این مقاله

1952 نفر

به این مقاله امتیاز بده !

میانگین امتیاز / 5. تعداد رای

اولین شخصی باشید که امتیاز می دهید !

به اشتراک بگذارید !
فهرست