(زمان تقریبی برای خواندن : )
سی تی اسکن ریه یک روش تصویربرداری است که با استفاده از اشعه ایکس تصاویر عرضی مقطعی از ریه و بالا تنه ایجاد می کند.
از زمان شیوع ویروس کرونا یا همان کووید-19، سی تی اسکن ریه در کنار سایر تست های کرونا یکی از ابزارهای تشخیص بوده است. سی تی اسکن ریه به راحتی می تواند ندول های بسیار کوچک را نشان دهد بنابراین برای تشخیص سرطان ریه در مراحل اولیه بسیار موثر است.
در صورتی که نیاز به تصویربرداری سی تی اسکن ریه دارید از طریق سامانه نوبت دهی آنلاین و یا با تماس به شماره 35159-011 داخلی 2 نوبت بگیرید.
سی تی اسکن ریه چگونه انجام می شود؟
این تصویربرداری به روش زیر انجام می شود:
- احتمالا از شما خواسته می شود لباس خود را با لباس بیمارستانی تعویض کنید.
- شما بر روی تختی باریک دراز می کشید که به مرکز دستگاه حرکت می کند و زمانی که شما در داخل دستگاه قرار گرفته اید، پرتوهای اشعه ایکس دور بدن شما حرکت می کنند.
- شما باید در طول تصویربرداری ثابت بمانید، چراکه تکان خوردن منجر به ایجاد تصاویری تار می شود. ممکن است از شما خواسته شود تا برای بازه هایی کوتاه نفس خود را حبس کنید.
یک اسکن کامل بین 5 تا 10 دقیقه طول می کشد.
برخی از سی تی اسکن ها نیازمند رنگی مخصوص به اسم کنتراست هستند که باید قبل از شروع تصویربرداری به داخل بدن تزریق شود. کنتراست نواحی خاصی از داخل بدن را واضح تر کرده و تصاویری شفاف تر ایجاد می کند. اگر پزشک شما درخواست سی تی اسکن با کنتراست تزریقی کرده باشد، کنتراست از طریق سرمی در دست یا بازوی شما تزریق می شود.
آزمایش خون ممکن است برای اندازه گیری عملکرد کلیوی شما قبل از تصویربرداری انجام شود. این آزمایش انجام می شود تا پزشک بداند کلیه های شما به اندازه کافی برای فیلتر کردن کنتراست سالم هستند یا خیر.
ممکن است در طول تصویربرداری به منظور آرام کردن شما، دارویی داده شود.
چرا سی تی اسکن ریه انجام می شود؟
سی تی اسکن ریه با سرعت بالا تصاویر با جزییات از بدن ایجاد می کند. این تصویربرداری ممکن است برای گرفتن تصاویری بهتر از ساختار های داخل قفسه سینه استفاده شود. سی تی اسکن یکی از بهترین روش ها برای مشاهده نسج نرم مانند قلب و ریه ها است.
سی تی اسکن ریه ممکن است به دلایل زیر انجام شود:
- به قفسه سینه صدمه وارد شده باشد
- وقتی که احتمال وجود تومور یا توده وجود داشته باشد شامل : ندول منفرد ریوی مشاهده شده در رادیولوژی قفسه سینه
- برای تعیین اندازه، شکل و موقعیت اعضا در قفسه سینه و بالا تنه
- برای یافتن خونریزی یا تجمع مایعات در ریه ها یا دیگر نواحی
- برای یافتن عفونت یا التهاب در قفسه سینه
- برای یافتن لخته های خون در ریه ها
- برای یافتن شکاف در ریه ها
خطرات سی تی اسکن ریه چیست؟
سی تی اسکن ها و دیگر روش های رادیولوژی به دقت نظارت و کنترل می شوند تا از کمترین حد ممکن تشعشعات استفاده شود. سی تی اسکن از دوز پایین تر تشعشعات یونیزه کننده استفاده می کند که پتانسیل نمایش وقوع سرطان یا دیگر نقوص را دارد. با این حال، احتمال خطر با تنها یک اسکن کم است. این خطر با افزایش تعداد اسکن ها افزایش می یابد.
حتی گاهی، ممکن است سی تی اسکن بازهم انجام شود چرا که مزایای آن بسیار بیشتر از معایب آن است. برای مثال، اگر پزشک شما گمان کند که شما سرطان دارید، انجام این تصویربرداری خطر بسیار کمتری دارد.
رایج ترین نوع کنتراستی که تزریق می شود، حاوی ید است. اگر به فردی که به ید آلرژی دارد این نوع کنتراست داده شود، ممکن است حالت تهوع و استفراغ، عطسه، خارش یا کهیر بروز پیدا کند. در موارد نادر، کنتراست می تواند منجر به واکنش آلرژیک مرگباری به اسم آنافیلاکسی شود. اگر شما در طول تصویربرداری در تنفس مشکل داشتید، باید به سرعت به کارشناس اطلاع دهید. دستگاه های سی تی اسکن مجهز به اینترکام و اسپیکر هستند تا شما و کارشناس در ارتباط باشید.
در افرادی که مشکلات کلیوی دارند، ممکن است کنتراست تاثیراتی مضر بر روی کلیه ها داشته باشد. در این صورت، ممکن است مراتبی خاص درنظر گرفته شود تا ضرر کنتراست کم تر شود.