سونوگرافی مفصل (عضلاتی استخوانی)

(زمان تقریبی برای خواندن : )

سونوگرافی مفصل (عضلاتی استخوانی) از امواج صوتی برای ایجاد تصاویری از عضلات، تاندون ها، رباط ها، اعصاب و مفاصل در سراسر بدن استفاده می کند. این روش به تشخیص پیچ خوردگی ها، کشیدگی های عضله، پارگی، عصب گیرافتاده، آرتریت و دیگر عارضه های عضلانی اسکلتی کمک می کند.

در صورت نیاز به سونوگرافی مفصل از طریق سامانه نوبت و پاسخ دهی آنلاین و یا با تماس به شماره 35159-011 داخلی 3 و 4 نوبت بگیرید.

سونوگرافی مفصل

سونوگرافی چیست؟

سونوگرافی یک روش غیرتهاجمی پزشکی است که در تشخیص و درمان عارضه های پزشکی به متخصصان کمک می کند. این روش بی خطر و بدون درد است. در این روش با استفاده از امواج صوتی تصاویری از داخل بدن ایجاد می شود. در سونوگرافی از پروب و ژلی مخصوص که روی پوست شما قرار می گیرد استفاده می شود. امواج فرکانس بالای صوتی از پروب ساطع شده واز طریق ژل وارد بدن شما می شوند.

پروب  امواجی که از داخل بدن بازتاب دارند را دریافت می کند و کامپیوتری با استفاده از این امواج صوتی تصویر ویدئویی ایجاد می کند. سونوگرافی از تششعات استفاده نمی کند. از آنجایی که سونوگرافی تصاویر را در زمان واقعی نشان می دهد، میتوان ساختار و حرکات اعضای داخلی بدن را مشاهده کرد. این تصاویر همچنین می توانند جریان خون داخل عروق را نمایش دهند.

سونوگرافی مفصل تصاویری از عضلات، تاندون ها، رباط ها، مفاصل و نسج نرم در هر جایی از بدن را ایجاد می کند.

چرا سونوگرافی مفصل تجویز می شود؟

سونوگرافی مفصل معمولا برای تشخیص موارد زیر استفاده می شود:

  • پارگی تاندون ها یا تاندونیت های عضله شانه در نزدیکی گردان (روتاتور کاف)، تاندون آشیل در مچ پا و خیلی دیگر از تاندون ها در سراسر بدن
  • پارگی، شکل گیری توده و تجمع مایعات در عضله
  • پیخ خوردگی یا پارگی رباط ها
  • التهاب یا تجمع مایع درکیسه زلالی (بورس) و مفاصل
  • تغییرات اولیه روماتیسم مفصلی
  • گیرافتادگی های عصبی مثل سندرم تونل کارپال
  • تومور های خوش خیم و بدخیم نسج نرم
  • کیست های گانگلیونی
  • فتق ها
  • اجسام خارجی در نسج نرم مانند شیشه یا تیغ

 سونوگرافی مفصل چگونه انجام می شود؟

در برخی از سونوگرافی های مفصل، بیمار ممکن است بر روی تخت معاینه بنشیند. برای برخی دیگر بیمار به پشت خود بر روی تخت معیانه دراز می کشد. رادیولوژیست یا متخصص سونوگرافی ممکن است از شما درخواست کند تا عضو مورد معیانه را حرکت دهید یا خودش عضو را حرکت دهد تا آناتومی و عملکرد مفاصل، عضلات، رباط ها یا تاندون ها را ارزیابی کند.

رادیولوژیست، پزشکی که مخصوصا آموزش دیده تا تصویربرداری پزشکی را ارزیابی کند، یا یک متخصص سونوگرافی شما را به سمت تخت معاینه هدایت میکند. سپس ژلی از جنس آب را روی ناحیه مورد معاینه پخش میشود. ژل به پروب کمک می کند تا با پوست اتصال برقرار کرده و همچنین از وجود هوای خالی بین پوست و پروب که میتواند عبور اموج صوتی به داخل بدن را مختل کند، جلوگیری می کند. متخصص پروب را روی پوست قرار می دهد و روی ناحیه معیانه حرکت می دهد تا زمانی که تصاویر مورد پسند دریافت کند.

معمولا هیچ احساس ناخوشایندی از فشار پروب بر روی ناحیه معیانه بوجود نمی آید. با این حال، اگر ناحیه آسیب پذیر باشد ممکن است فشار یا دردی ملایم در اثر حرکت پروب داشته باشید.

زمانی که سونوگرافی تمام شود، متخصص ژل را از پوست شما پاک می کند و در صورت باقی ماندن ژل روی پوست، ژل بسرعت خشک می شود. ژل سونوگرافی معمولا باعث لک یا کدر شدن رنگ لباس نمی شود.

دستگاه سونوگرافی چگونه کار می کند؟

روش تصویربرداری در سونوگرافی از همان اصول سونار که خفاش ها و کشتی ها استفاده می کنند، بهره می برد. زمانی که امواج صوتی به جسمی برخورد می کنند، پژواک بازتاب یا می یابند. با اندازه گیری این پژواک ها میتوان تخمین زد جسم در چه فاصله ایی است، اندازه  اش چقدر است، چه شکلی دارد و ثبات آن چقدر است. همچنین میتوان تخمین زد جسم جامد است یا مایع.

پزشکان از سونوگرافی برای یافتن تغییرات در ساختار اعضا، بافت ها و عروق قلبی و یافتن زائده های غیرعادی مانند تومور ها استفاده می کنند.

در سونوگرافی پروب هم امواج را میفرستد و هم پژواک های بازگشتی را دریافت می کند. زمانی که پروب بر روی پوست قرار میگیرد، پالس های بدون صدا با فرکانس بالا به داخل بدن میفرستد. وقتی که امواج از اعضای داخلی، مایعات و بافت ها باز میگردند، گیرنده حساس پروب تغییرات کوچک گام و  جهت صدا را ضبط می کند.

کامپیوتر بلافاصله این امواج را اندازه گیری می کند و آنها را همان لحظه بصورت تصاویر ویدئویی روی مانیتور نمایش می دهد. متخصص معمولا یک یا چند لحظه از تصاویر متحرک را بصورت تصویر ثابت ذخیره می کند. همچنین ممکن است ویدیوهای کوتاه کوتاه رفت و برگشتی از تصاویر دخیره کند.

دستگاه سونوگرافی

بازدید های این مقاله

94 نفر

به این مقاله امتیاز بده !

میانگین امتیاز / 5. تعداد رای

اولین شخصی باشید که امتیاز می دهید !

به اشتراک بگذارید !
فهرست