(زمان تقریبی برای خواندن : )
سونوگرافی بیضه یک روش پزشکی است که در آن تصاویری از بیضه ها و بافت های اطراف آن در داخل کیسه بیضه ایجاد می شود. سونوگرافی روشی بی خطر، بدون درد و غیر تهاجمی است که با استفاده از امواج صوتی با فرکانس بالا تصاویری از اعضای بدن شما ایجاد می کند.
سونوگرافی خطرناک نیست. در این تصویربرداری از تششعات استفاده نمی شود.
در صورت نیاز به سونوگرافی بیضه از طریق سامانه نوبت و پاسخ دهی آنلاین و یا با تماس به شماره 35159-011 نوبت بگیرید.
سونوگرافی چگونه کار می کند؟
سونوگرافی از یک پروب استفاده می کند. این دستگاه دستی انرژی را از حالتی به حالت دیگر تبدیل می کند. دستیار سونوگراف یا متخصص سونوگراف، پروب را بصورت رفت و آمدی روی قسمت مشخص از بدن حرکت می دهد.
پروب در حین حرکت امواج صوتی ساطع می کند. سپس امواجی که از اعضای شما بازتاب میشود را دریافت می کند. یک کامپیوتر این پژواک ها را به تصاویری بر روی مانیتور تبدیل می کند.
نسوج عادی و غیر عادی بازتاب های متفاوتی دارند. رادیولوژیست می تواند این پژواک ها را ارزیابی کند تا تفاوت بین توده های خوش خیم و توده های جامدی که ممکن است تومور باشند را تشخیص دهد.
چرا سونوگرافی بیضه تجویز می شود؟
سونوگرافی بیضه روش اصلی تصویربرداری برای معاینه و تشخیص ناهنجاری در بیضه هاست. پزشک ممکن است سونوگرافی بیضه را برای موارد زیر تجویز کند:
- آسیب وارده به کیسه بیضه شما را بررسی کند
- تشخیص دهد که ضایعه در کیسه بضیه یا بیضه های شما جامد است (یعنی تومور است) یا پر از مایعات است (یعنی کیست است)
- ارزیابی احتمال پیچ خوردگی بیضه که در آن پیچ خوردگی طناب اسپرماتیک باعث محدود کردن جریان خون به بیضه می شود
- یافتن ریشه درد یا التهاب در بیضه های شما
- شناسایی و معاینه واریکوسل که همان عروق واریس در داخل کیسه بیضه است
- یافتن مکان بیضه نزول نکرده
آمادگی های این سونوگرافی چیست؟
معمولا آماده سازی خاصی برای سونوگرافی بیضه وجود ندارد.
قبل از این سونوگرافی نیازی به تغییر در رژیم غذایی، ناشتایی، یا داشتن مثانه ایی پر نیست. معمولا به شما آرامبخش، بیهوشی یا بی حسی موضعی تجویز نمی شود.
نیاز به قطع مصرف دارو قبل از سونوگرافی بیضه به ندرت پیش میاید. با این حال، شما باید با پزشک خود در مورد هر نوع دارویی که مصرف میکنید یا برای شما تجویز شده است، صحبت کنید.
سونوگرافی بیضه چگونه انجام می شود؟
سونوگرافی بیضه معمولا بصورت سرپایی در بخش رادیولوژی بیمارستان یا در مطب پزشک انجام می شود. این سونوگرافی معمولا کمتر از 15 دقیقه زمان می برد و شامل مراحل زیر می شود.
ممکن است از شما خواسته شود تا لباسی راحت بپوشید. پس از آن شما بر پشت خوابیده و پا های خود را باز می کنید. متخصص سونوگرافی ممکن است حوله ایی زیر کیسه بیضه شما بگذارد تا آن را بالا بیاورد. ممکن است نوار چسب هایی عریض روی کشاله ران و زیر کیسه بیضه شما گذاشته شود تا کیسه بیضه شما بالا بیاید. شما باید در طول تصویربرداری بی حرکت بمانید.
متخصص ژلی گرم و بر پایهی آب روی بیضه های شما قرار می دهد. این ژل به پروب اجازه می دهد تا روی بدن شما به راحتی حرکت کند. همچنین به هدایت امواج صوتی کمک میکند.
متخصص پروب را در جهت عقب و جلو دور کیسه بیضه شما حرکت می دهد. ممکن است هنگامی که متخصص پروب را به آرامی روی بدن شما حرکت می دهد احساس فشار کنید. در صورت وجود ناهنجاری، ممکن است هنگامی که برآن ناحیه فشار بیاید، احساسی ناخوشایند داشته باشید.
متخصص پروب را از زوایای مختلف روی بدن شما حرکت می دهد.
پس از تصویربرداری متخصص ژل را از بدن شما پاک می کند. پس از سونوگرافی بیضه می توانید به روال و رژیم غذایی روزمره خود بازگردید. نیازی به استراحت نیست.
نتایج غیرعادی در این سونوگرافی به چه معناست؟
رادیولوژیست تصاویر بدست آمده در سونوگرافی بیضه شما را بررسی کرده، سپس گزارشی از نتایج تصویربرداری به پزشک شما ارسال می کند.
نتایچ غیرعادی در سونوگرافی بیضه ممکن است نشانه دهنده موارد زیر باشد:
- عفونت در بیضه
- پیچ خوردگی بیضه
- تومور بیضه
- کیست خوش خیم
- واریکوسل
- هیدروسل، که تجمع خوش خیم مایعات در اطراف بیضه است
- اسپرماتوسل، که کیستی پر از مایع روی مجاری بیضه هاست
اگر در سونوگرافی بیضه تومور پیدا شود، پزشک شما احتمالا معیانه بیشتر انجام می دهد.